YouthSpeak Forum : Μιλάμε με την Χριστιάνα Τσομπάνη για την AIESEC, τις start up επιχειρήσεις και το μέλλον!

0
164

Την Πέμπτη 4/4 το YouthSpeak Forum της AIESEC έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε νέο που βρισκόταν στην Αθήνα και βρέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη να μάθει τα πάντα για το πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια ευκαιρία στην Ελλάδα του σήμερα, να συμμετάσχει σε συναρπαστικά workshops και να ακούσει νέους που άδραξαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν βρήκαν τον τρόπο να τα καταφέρουν. Εμείς ως Athensstories δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε από αυτό το φόρουμ.

Συμμετείχαμε ως media partners και μιλήσαμε με την Χριστιάνα Τσομπάνη, υπεύθυνη να δημιουργεί συνεργασίες μεταξύ της  AIESEC και των start up επιχειρήσεων της Ελλάδας για τον οργανισμό, το μέλλον και τα όνειρά της.

  1. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να θέλεις να ενταχθείς στην AIESEC;

Εγώ την AIESEC την γνώρισα μέσα από ένα event που είχε κανει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το Start Up Your Life ,ένα event για να έρθεις πιο κοντά στον κόσμο των startup επιχειρήσεων. Μετά το event αποφάσισα να ενταχθώ σαν μέλος διότι κατάλαβα  ότι μέσα από τον οργανισμό θα μπορούσα να αναπτυχθώ σε προσωπικό επίπεδο, να κερδίσω εμπειρία και γνώσεις , να βελτιώσω τα soft & hard skills μου , να αποκτήσω εμπειρία ομάδας αλλά και να χτίσω το network που εγώ ήθελα.

2. Τι στόχο έχει ο οργάνωση της AIESEC; Γιατί δημιουργήθηκε;

Η AIESEC είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που διοικείται και αποτελείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές . Σκοπός της είναι η ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές,φύσης εθελοντισμού, επιχειρηματικότητας ή πρακτικ’ης άσκησης.

Η AIESEC Ελλάδος ιδρύθηκε το 1956 και σήμερα έχει παρουσία σε 7 πόλεις και 9 Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Αποτελείται από 300 ενεργά μέλη και μόλις τα τελευταία 3 χρόνια έχει επηρεάσει περισσότερους από 3000 νέους. Από το 2015 κιόλας, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

  1. Για ποιο λόγο οργανώνεται το YouthSpeak Forum?

To ΥοuthSpeak Forum Greece οργανώνεται φέτος για 4η συνεχόμενη χρονιά, με στόχο να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τους νέους. Κατά την διάρκεια του forum, δημιουργείται ένα περιβάλλον στο οποίο άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα, μπορούν να δομήσουν μαζί νέες ιδέες, να μοιραστούν γνώσεις γύρω από κοινωνικά ζητήματα και να αποκτήσουν μια καινούρια εικόνα για τον κόσμο και να δράσουν για την βελτίωσή του.

Κατά την διάρκεια του Forum λοιπόν, οι νέοι θα έρθουν σε επαφή με συνομήλικους τους με κοινό ή και διαφορετικό τρόπο σκέψης, με οργανισμούς και εταιρίες που βρίσκονται πάντα στο πλευρό των νέων, καθώς και με άτομα πιο πεπειραμένα, όπου μέσω των ομιλιών τους θα μοιραστούν εμπειρίες, γνώσεις και συμβουλές.

Επίσης, το YouthSpeak Forum στοχεύει στην ενημέρωση των νέων γύρω από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ, αλλά το κυριότερο, τρόπους όπου κάθε νέος μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξή τους.

  1. Σε ποιους απευθύνεται το YouthSpeak Forum?

Το YouthSpeak Forum απευθύνεται κυρίως σε νέους 18-30 ετών, αλλά και σε κάθε άτομο που έχει όρεξη να συνεισφέρει με το να δημιουργήσει και να συμμετάσχει σε projects και συζητήσεις. Απευθύνεται σε όλα αυτά τα άτομα που εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία, ή θέλουν να μάθουν τρόπους να το ξεκλειδώσουν! Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους νέους να κυνηγούν και να δημιουργούν τις δικές τους ευκαιρίες, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκύπτουν.

  1. Στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε πόσο επωφελή είναι τέτοιου είδους Forums? Βοηθούν πραγματικά τους νέους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία?

Φέτος θα πραγματευτούμε το ζήτημα των ευκαιριών. Γιατί; Τον περασμένο Σεπτέμβριο συνομιλήσαμε με 250 νέους ανθρώπους προκειμένου να κατανοήσουμε ποιες είναι οι ανάγκες των νέων της Ελλάδας σήμερα, ποιοι οι προβληματισμοί τους, ποια τα θέλω τους κλπ. Μέσα από τη διαδικασία αυτή συμπεράναμε πως οι νέοι έχουν πολύ όρεξη και όνειρα για το μέλλον, ωστόσο δεν πιστεύουν πως έχουν τις ανάλογες ευκαιρίες. Το forum αυτό, λοιπόν, έρχεται όχι μόνο να δείξει στους νέους ποιες είναι οι ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί έξω – για την καριέρα τους, την εκπαίδευσή τους, την προσωπική τους ανάπτυξη – αλλά και ποια είναι τα εφόδια που χρειάζονται για να δημιουργήσουν τις δικές τους.

Πρακτικά, θέλουμε μέσα από τις ομιλίες που θα παρακολουθήσουν να εμπνευστούν για το μέλλον τους, μέσα από τα διαδραστικά workshops να συνεργαστούν με συνομήλικους και εταιρείες και να λάβουν έτσι soft skills αλλά. Τέλος, καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δικτυωθούν διαφορετικές εταιρείες και οργανισμούς ώστε να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν

  1. Τι σχέδια έχει η AIESEC για τα επόμενα χρόνια ;

Η ΑIESEC για τα επόμενα χρόνια σίγουρα έχει στόχο να εξαπλωθεί και να συνεχίσει να μεγαλώνει σαν οργανισμός και σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας . Ακόμη φιλοδοξεί να είναι ένας οργανισμός με μεγαλύτερη φήμη και απήχηση στη νεολαία από μικρή ηλικία ακόμα. Τέλος στόχος είναι πάντοτε να συνεχίσει να επηρεάζει και να αναπτύσσει όλο και περισσότερους νέους ανά τον κόσμο.

  1. Τι σχέδια έχει η Χριστιάνα για τα επόμενα χρόνια;

Όντας 1 χρόνο στον οργανισμό, πέρασα από διάφορες θέσεις, δοκίμασα διαφορετικά πράγματα , τώρα αυτόν τον ένα χρόνο είμαι η υπεύθυνη να δημιουργώ συνεργασίες με τις start up επιχειρήσεις της Ελλάδας και κατάλαβα πλέον τι μου ταιριάζει και αυτό είναι το επιχειρείν.

Οπότε σίγουρα μετά την εμπειρία μου δεν ξέρω ακόμα αν θα συνεχίσω σε άλλη θέση μέσα στον οργανισμό αλλά σίγουρα θέλω να μάθω,να καινοτομήσω και να απασχοληθώ στον τομέα των startup εταιριών.

Και αργότερα έχοντας πάρει πτυχίο, έχοντας δοκιμάσει διαφορετικά αντικείμενα πάνω στο επιχειρείν, συνεχίζοντας να αναπτύσσω τις δεξιότητές μου να αρχίσω την δικιά μου startup , καθώς αυτό είναι το όνειρό μου: να στήσω κάτι δικό μου από το μηδέν!

Σχολίασε το