Η ευτυχία θεραπεύει το σώμα, μόνο η θλίψη αναπτύσσει τη δύναμη του νου.

Η εξοικείωση με νέες μορφές φαρμάκων, που υπόσχονται τόσο τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών όσο και τη βελτίωση της εμφάνισης, είναι πλέον δεδομένη και όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει. Τα φάρμακα που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία χαρακτηρίζονται πλέον ως «lifestyle» φάρμακα, εφόσον ο κύριος λόγος της δημιουργίας τους είναι η εξομάλυνση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής!

Τι είναι τα «lifestyle» φάρμακα;

Τα τελευταία νέα από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία περιλαμβάνουν καινούριες, πρωτοποριακές ιδέες για την αντιμετώπιση τόσο διαφορετικών ανίατων ως σήμερα ασθενειών όσο και ορισμένων ανεπιθύμητων παρενεργειών του γήρατος. Ήδη σχεδιάζεται μια νέα τάξη φαρμάκων, οι λεγόμενοι «προαγωγείς μνήμης», οι οποίοι στοχεύουν στην καταπολέμηση της απώλειας της μνήμης που επιφέρει το γήρας.

Μέσα από τη νέα αυτή γενιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, τα  «lifestyle» φάρμακα φαίνεται να δημιουργούν σταδιακά τη δική τους ιστορία στο χώρο της φαρμακευτικής. Οι πωλήσεις αυτών των φαρμάκων αποφέρουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο παγκοσμίως, αριθμός που προβλέπεται ν’ αυξηθεί. Εκτός, από αυτά και τα λεγόμενα « έξυπνα φάρμακα», όπως για παράδειγμα, τα φυτικά συμπληρώματα κερδίζουν διαρκώς μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Παρόλα αυτά, δεν έχουν υπάρξει ακόμα έρευνες οι οποίες έχουν αποδείξει τα ευεργετικά τους αποτελέσματα.

Το θέμα αυτό ανάμεσα στα φάρμακα που προτείνονται ως λύση για τη θεραπεία μιας ασθένειας και στα φάρμακα που απλώς στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, πολλές φορές χωρίς να συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι, φαίνεται να εγείρει κριτική και προβληματισμό από πολλούς επιστήμονες που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει μια οριοθέτηση της κατάστασης.

Τα αντίθετα γιατρεύονται με τ’ αντίθετα.

Τελικοί προβληματισμοί

Η σκέψη της δημιουργίας ενός υπερ-ανθρώπου, ενός υπερ-αθλητή ή ενός υπερ- επιστήμονα θα μπορούσε να αποτελεί το ζητούμενο για πολλούς, αυτό όμως ίσως και να δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά θα έλυνε. Ιδιαίτερα τα φάρμακα που υποτίθεται ότι έχουν ως στόχο τη βελτίωση της φυσικής μας εμφάνισης, των λειτουργιών του σώματός μας ή και των διανοητικών ικανοτήτων μας θεωρούνται από τα πλέον αμφιλεγόμενα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι επιστήμονες να αναρωτιούνται κατά πόσο τελικά τα «lifestyle» φάρμακα είναι μια σύγχρονη και επικίνδυνη κατάρα του μάρκετινγκ και όχι «μαγικά φίλτρα» και ευλογία της σύγχρονης επιστήμης.

Σχολίασε το