To Athensstories γνωρίζει “Τα Λαλάγγια” και τον Άγγελο Κολοκοτρώνη

Ένα απόγευμα που η κούραση της Αθήνας και το καυσαέριο μας είχαν εξαντλήσει, τα βήματά μας έγιναν βαριά και νοσταλγήσαμε λιγάκι το φαγητό της γιαγιάς και τη θαλπωρή του πατρικού μας. Ως δια μαγείας, το αυτοκίνητο μας οδήγησε στο όμορφο Χαλάνδρι και η μύτη μας στο μανιάτικο μεζεδοπωλείο “Τα Λαλάγγια” που οι μυρωδιές και μόνο, υπόσχονταν σπιτικές και αγνές γεύσεις, που άξιζε για τα καλά να δοκιμάσουμε. Τα υπόλοιπα θα σας τα περιγράψουμε ευθύς αμέσως.

Αφήνοντας το αυτοκίνητο σε ένα σκιερό δρόμο, περπατήσαμε μέχρι την ξύλινη παραδοσιακή πόρτα του μεζεδοπωλείου. Στο άνοιγμά της, μας υποδέχθηκε χαμογελαστός ο κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης που μας καθοδήγησε σε ένα τραπέζι που η όψη του και μόνο, ξεκούρασε το μάτι και τη διάθεση. Ο κ. Άγγελος τράβηξε την καρέκλα, έκατσε δίπλα μας και ξεκίνησε η πιο όμορφη νοερή βόλτα στη Μάνη και την παράδοση.

Για τον Μανιάτη κ. Άγγελο που νοσταλγούσε τον τόπο του και ήθελε να μεταδώσει την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του στους Αθηναίους, η απόφαση να δημιουργήσει “Τα Λαλάγγια” δεν άργησε να έρθει. Η παρουσία του σε χώρους εστίασης από το 1989, του έδωσε ανεκτίμητη εμπειρία και γνώση που όταν ένιωσε έτοιμος, την χρησιμοποίησε στη δημιουργία του δικού του μανιάτικου χώρου, ενός χώρου που θα γινόταν το σπίτι όλης της Πελοποννήσου, αλλά κι εκείνων που αν και μεγαλωμένοι σε ένα αστικό περιβάλλον, αγαπούν το αγνό ποιοτικό και παραδοσιακό φαγητό.

Ξεκινήσαμε με την “ριγανάδα”, μία ελληνική σαλάτα με παξιμάδι, μανιάτικες ελιές, φέτα, δροσερή ντομάτα και ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο που δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε την προέλευσή του, αφού ξεχώριζε τόσο για το χρώμα του όσο και για την πλούσια γεύση του. Ο κ. Άγγελος μας πληροφόρησε πως το συγκεκριμένο ελαιόλαδο ήταν κορωνέικης ποικιλίας και με μεγάλη υπερηφάνεια μας είπε ότι το επιμελείται προσωπικά ο ίδιος, αφού προέρχεται από τα κτήματά του και από βιολογικές ελιές, ενώ έχει κερδίσει πιστοποίηση iso λόγω των μηδαμινών οξέων του και των σημαντικών θρεπτικών συστατικών του.

Μετά τη “ριγανάδα”, σειρά είχαν οι περιβόητες “τσουχτές” ήτοι μακαρόνια με καβουρδισμένη μυτζήθρα στο τηγάνι, μανιάτικο τυρί και ένα ολόκληρο αβγό που απογειώνει τη γεύση. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί σήμα κατατεθέν του μεζεδοπωλείου και κάθε λάτρης της ελληνικής – πελοποννησιακής κουζίνας αξίζει να δοκιμάσει. “Σίγουρα οι τσουχτές μου θυμίζουν την γιαγιά μου που τις έκανε στο χωριό και στο τηγάνι της. Από εκεί έμαθα τη γεύση τους κι από εκεί “έκλεψα” την παρασκευή τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το περιστατικό με μία πελάτισσα μετανάστρια στον Καναδά, που επιστρέφοντας για λίγες μέρες στην Ελλάδα ήρθε και τις δοκίμασε. Με το που έβαλε την πρώτη μπουκιά στο στόμα της ξέσπασε σε δάκρυα, ήρθε και με αγκάλιασε και μου είπε ότι της θύμισαν το σπίτι των παππούδων της στη Μάνη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε εκείνη τη στιγμή. Εμείς δεν πειράζουμε τις συνταγές μας, τις κρατάμε ατόφιες στο πέρασμα του χρόνου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Άγγελος.

“Τα Λαλάγγια” επιμένουν μανιάτικα και ελληνικά, αυτό συγκρατήσαμε από τα παραπάνω. “Κάθε χρόνο αναζητώ συνταγές από τα συρτάρια των γιαγιάδων, προσπαθώ να φέρω στο φως ξεχασμένες συνταγές για να τις μάθουμε εμείς οι νεώτεροι και τα παιδιά μας”, συμπληρώνει ο κ. Άγγελος.

Αυτό όμως που έκλεισε το γεύμα μας και που ξεχωρίζει στα “Λαλάγγια” είναι η τραγανιστή και πεντανόστιμη γουρουνοπούλα. Είναι ένα κρέας που απαιτεί ώρες ψησίματος και μία συγκεκριμένη μεταχείριση που δεν είναι εύκολο να συναντήσεις σε κάποιο μεζεδοπωλείο ή εστιατόριο. Κι αν συναντήσεις, σίγουρα δεν θα έχει τη γεύση που της δίνουν “Τα Λαλάγγια” . Εδώ η γουρουνοπούλα αργοψήνεται χωρίς περιττές σάλτσες και καρυκεύματα και το μυστικό της επιτυχίας της κρύβεται μονάχα στην αυστηρή επιλογή κρέατος. Γι’ αυτό ακριβώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι Μανιάτες και οι Καλαματιανοί που επισκέπτονται το μεζεδοπωλείο, δηλώνουν στον κ. Άγγελο ότι είναι η καλύτερη γουρουνοπούλα που έχουν δοκιμάσει!

Στα “Λαλάγγια” ο κόσμος έρχεται γιατί του έλειψε η επαφή και η κατανάλωση αγνών ελληνικών προϊόντων. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, όπως μας επισημαίνει ο κ. Άγγελος, έχει επιστρέψει τον κόσμο στην παράδοση και την ποιότητα, επιδιώκει το καλύτερο και προσπαθεί να το εξασφαλίσει στην πιο φιλική τιμή. “Η μανιάτικη κουζίνα είναι φτωχική κουζίνα. Οι άνθρωποι της υπαίθρου προσπαθούσαν να φτιάξουν μέσα από τη φτώχεια γευστικά πιάτα που διατηρούνταν. Το σύγκλινο ονομάζεται σύγκλινο γιατί αποθήκευαν το κρέας που προμηθεύονταν τα Χριστούγεννα σε ένα κλειστό δοχείο με λάδι και λίπος ώστε να διατηρείται και να καταναλώνεται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Εμείς εδώ, στα Λαλάγγια, διατηρούμε πέρα από τις πατροπαράδοτες συνταγές, εκείνη την ξεχασμένη, δυστυχώς, ποιότητα και τις αψεγάδιαστες πρώτες ύλες όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε εστιάτορας που ενδιαφέρεται για την ποιότητα”.

Αν ποτέ λοιπόν επιθυμήσετε ποιοτικό και γνήσιο μανιάτικο φαγητό, αν νοσταλγήσετε κόκορα βαρδουνιώτικο ή μπουρδουνιώτικο όπως λένε στη Μάνη, με χωριάτικες χειροποίητες χυλοπίτες, οδηγήστε μέχρι το “Χαλάνδρι” και τα “Λαλάγγια”. Ο κ. Άγγελος και η τραγανιστή γουρουνοπούλα του σας περιμένουν για το πιο όμορφο ταξίδι στη Μάνη μέσα από γεύσεις και αρώματα που θα θυμάστε για καιρό και που είμαστε σίγουροι πως θα αγαπήσετε τόσο όσο εμείς.

 

 

Σχολίασε το