To Αthensstories γνωρίζει τον κ. Δημήτρη Θεοφίλου και τον ιστορικό “Μαγεμένο Αυλό”

0
553

Σε μία ιδιαίτερη γωνιά του Παγκρατίου, στην Πλατεία Προσκόπων που κρατά απτόητο τον ρομαντισμό που γνώριζε κάποτε η Αθήνα, βρίσκεται ένα εστιατόριο που λάτρεψαν ανεπανάληπτες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Μιλάμε φυσικά για τον ιστορικό “Μαγεμένο Αυλό” που επευφημείται επάξια στέκι του μεγάλου μας αξέχαστου  συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι αλλά και λαμπρών άστρων της ελληνικής πραγματικότητας και ζωής, όπως της πάντοτε χαμογελαστής και σκερτσόζας Αλίκης Βουγιουκλάκη, του στιβαρού Δημήτρη Χορν και πολλών πολιτικών παλιάς κοπής και σθένους.

Το Athensstories είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να συνομιλήσει με τον εξαίρετο ιδιοκτήτη του εστιατορίου, Δημήτρη Θεοφίλου και να ζήσει μέσω μιας μοναδικής συνέντευξης που θα θυμόμαστε για καιρό, εποχές βγαλμένες από παραμύθι…

Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας προσπαθώντας να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για τον κ. Θεοφίλου και το μεράκι του να ασχοληθεί με την εστίαση, το καλό φαγητό και την “στέγαση” της καλής ελληνικής μουσικής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε πως ο αείμνηστος πατέρας του κ. Θεοφίλου κατείχε για πολλά χρόνια στο ωραιότερο σημείο της πόλης, στην Πλάκα, την “Ταβέρνα του Θεοφίλου” και πως ο ίδιος μεγάλωσε εκεί. Ήταν μονόδρομος για εκείνον να συνεχίσει την ιστορία που άφησε πίσω η οικογένειά του, στράφηκε στη σπουδή ξενοδοχειακών επαγγελμάτων ενώ συνέχισε με υποτροφία στην Ελβετία για να συμπληρώσει τις σπουδές του και στη συνέχεια ξεκίνησε ως διευθυντής ξενοδοχείων καταρχήν και κατόπιν ως επιχειρηματίας.

Αναπολώντας τις μέρες αυτές, τολμούμε να τον ρωτήσουμε αν θα άλλαζε κάτι και με ένα υπέροχο χαμόγελο μας λέει πως δεν θα άλλαζε ούτε στιγμή, το μόνο που μας ομολογεί είναι ότι θα προσπαθούσε να συμπληρώσει και τις σπουδές του στην νομική και πως θα ήθελε να έχει προλάβει το άρμα του κυβερνοχώρου που τρέχει με φόρα και κατακτά τα πάντα το οποίο ο κ.Θεοφίλου όπως παραδέχεται, όλο το αναβάλλει.

Η μοναδική ατμόσφαιρα

Ξαναγυρνώντας όμως στον “Μαγεμένο Αυλό”, εκείνο που έκανε τον χώρο σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και λαμπρών προσωπικοτήτων, δεν ήταν μόνο το καλομαγειρεμένο και προσεγμένο φαγητό αλλά κυρίως το ήθος του κ. Θεοφίλου και η ποιότητά του ως ανθρώπου πρώτα κι έπειτα ως επιχειρηματία. Η ασυναγώνιστη ευγένειά του και η ευαισθησία του στις τέχνες αλλά και η διάθεσή του να βοηθά πάντα νέες φωνές να βρουν βήμα, τον έκαναν πολύ αγαπητό στο καλλιτεχνικό στερέωμα σε βαθμό που ο “Μαγεμένος Αυλός” έγινε το δεύτερο σπίτι καταξιωμένων προσώπων όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, η Άννα Φόνσου αλλά και μέρος όπου γεννήθηκαν σημαντικές επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου όπως το “Φέρτε μου ένα μαντολίνο” που συνέταξε ένα βράδυ στον “Μαγεμένο Αυλό” ο Μάνος Χατζιδάκις για χάριν της Ζωής Φυτούση που είχε μόλις γνωρίσει.

Όπως σημειώνει ο κ. Θεοφίλου “Είναι στη φύση των ανθρώπων να στέργουν, να πηγαίνουν δηλαδή εκεί που τους αγαπάνε. Αυτό μάλλον είναι το μυστικό μας. Υπάρχουμε μέσα από την αγάπη μας, μέσα από τους καλλιτέχνες, ανάγκη ορμέμφυτη είναι η αγάπη. Ο άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται δύο πράγματα, ότι τον αγαπούν και τον αποδέχονται. Εμείς, στον “Μαγεμένο Αυλό” αγαπάμε και αποδεχόμαστε τους ανθρώπους.” 

Το πρωτοπόρο και προσεγμένο φαγητό

Η ατμόσφαιρα είναι σίγουρα λοιπόν αυτό που κάνει ξεχωριστό τον “Μαγεμένο Αυλό” αλλά σημαντικό ρόλο παίζει στην μεγάλη ιστορία του και η πρωτοπόρα ματιά πάντα των πιάτων του. Μάθαμε πως ο “Μαγεμένος Αυλός” ήταν εκείνος που έφερε την pizza στην Αθήνα και μιλάμε όχι για κόπια αλλά για την γνήσια ιταλική συνταγή και τον chef που την δημιούργησε. Το 1963, ο παλαιός ιδιοκτήτης του Μ.Α Γιώργος Πολυχρόνης κατά τη διάρκεια ενός βροχερού του ταξιδιού παρέα με τον Μάνο Χατζιδάκι στην Ιταλία πείνασαν κι έπρεπε κάπου να μπουν για να προστατευθούν από την βροχή και να γευματίσουν. Εισχώρησαν σε ένα ιταλικό εστιατόριο, δοκίμασαν την pizza του κι “έκλεψαν” τον Chef ο οποίος μετέβη στην Αθήνα και ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα ιταλικής γαστρονομίας στους μέχρι τότε αρχάριους Έλληνες.

Κρατώντας τις ίδιες συνήθειες και τις αυθεντικές συνταγές, ο Μ.Α συνεχίζει το 2018 το εκλεκτό φαγητό συνομιλώντας με τις διεθνείς απαιτήσεις αλλά διαιωνίζοντας και την ελληνική παράδοση κρατώντας επιλεγμένα ελληνικά πιάτα στο μενού του όπως: το μοσχαράκι γάστρας και το χιώτικο κοτόπουλο, αλλά πιστός στο διάσημο και μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, ολοκληρωμένο φλαμπέ μενού του ενώ κάνει ανοίγματα και σε παγκόσμιες γεύσεις όπως τα ασιατικά spring rolls.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε την τύχη να καθίσει μαζί μας στο τραπέζι και ο Chef του Μ.Α Κώστας Τσολάκης. Δεν θα μπορούσαμε παρά να ρωτήσουμε για την ιστορική πικάτα του εστιατορίου που έχουν χυθεί μελάνια για την γεύση της ενώ πολλοί έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν, φυσικά χωρίς επιτυχία, την συνταγή της.

Ο κ.Τσολάκης μας πληροφορηθεί πως η πικάτα είναι ένα από τα πρώτα πιάτα που μαγειρεύτηκαν στο εστιατόριο και έδειξαν την προτίμησή τους άνθρωποι υψηλού βεληνεκούς όπως ο τέως βασιλεύς Κωνταντίνος. Η συνταγή της παραμένει έως σήμερα καλά φυλαγμένη στα συρτάρια του Μ.Α και όπως ήταν αναμενόμενο δεν καταφέραμε να αποσπάσουμε ούτε ένα συστατικό της παρά μόνο την γεύση της που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όλοι οι φίλοι του Μ.Α ευχαριστούμε ολόψυχα τόσο τον Μάρκο Συνοδινό από την Αμοργό που εμπνεύστηκε την συνταγή αλλά και τον κ. Τσολάκη που διατηρεί τόσες δεκαετίες μετά αμετάβλητη την ποιότητα του πιάτου και την αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο.

Και κλείνοντας την συζήτησή μας με τους δύο αυτούς εξαίρετους κυρίους ρωτήσαμε την άποψη του κ. Θεοφίλου για την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών κι αν αυτή έχει μεταβάλει τις συνήθειες και την συμπεριφορά των ανθρώπων και ο γλυκύτατος κ. Θεοφίλου μας είπε: ” Η κρίση είναι αδυσώπητη. Κανένα κομμάτι της κοινωνίας δεν θα γλυτώσει από τις συνέπειες. Τις έχουμε φυσικά κι εμείς. Για να καταλάβετε, ενώ δεν έχουμε χάσει κανέναν πελάτη μας, όλοι έρχονται πια τις μισές φορές και καταναλώνουν το μισό από αυτό που κατανάλωναν παλαιότερα όταν ερχόντουσαν. Έτσι φτάσαμε να έχουμε το 1/4 της δουλειάς μας χωρίς να έχουμε χάσει ούτε έναν φίλο μας! 

Ο “Μεγεμένος Αυλός ” όμως συνεχίζει να ονειρεύεται και οραματίζεται να δημιουργήσει σύντομα μία ιδιαίτερη γωνία στον χώρο του για μοναδικά drinks και cocktails. Οι εποχές μπορεί να είναι δύσκολες αλλά η έμπνευση και το μεράκι ανθρώπων σαν τον κ. Θεοφίλου σίγουρα δεν τρομάζουν και φυσικά δεν σταματούν να προσπαθούν για το καλύτερο.

Σημαντικές σημειώσεις για τους καιρούς μας και σημαντικές αφηγήσεις από τον αγαπημένο πια Δημήτρη Θεοφίλου και τον “Μαγεμένο Αυλό”.

Μαγεμένος Αυλός

Αμύντα 4, Παγκράτι 

21 0722 3195

 

 

Σχολίασε το