25.5 C
New York
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021

Buy now

spot_img

Ο Υπέροχος F. Scott Fitzgerald

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1896 έρχεται στη ζωή ένας από τους μείζονες αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σχεδόν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και διαβάζονται μέχρι σήμερα. Προσωπικά ανακάλυψα τον Francis Scott Key Fitzgerald , ανήλικη ακόμη ,ψάχνοντας μέσα σε βιβλία ένα χαρτζιλίκι από τη γιαγιά μου, που είχα κρύψει για “ώρα ανάγκης”. Ένας επώνυμος τίτλος μου κίνησε το ενδιαφέρον . “Ο υπέροχος Γκάτσμπυ”. Πόσο υπέροχος θα μπορούσε να είναι πια , σκέφτηκα, και το έπιασα στα χέρια μου.

Ξεκίνησα να το ξεφυλλίζω βιαστικά , όταν το βλέμμα μου έπεσε πάνω στη φράση “Καμιά φωτιά, ούτε και καμιά δροσιά, δεν μπορεί να αναμετρηθεί μ’ ό,τι ένας άνθρωπος μπορεί ν’ αποθηκεύσει μες στη στοιχειωμένη καρδιά του”. Με κέρδισε με την πρώτη ματιά.

Ποιός είναι ο F. Scott Fitzgerald ;

Γεννήθηκε στο Σαντ Πωλ της Μινεσότα , ανήκοντας σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης. Έζησαν στο Μπάφαλο και τη Νέα Υόρκη , επέστρεψαν όμως αργότερα στη Μινεσότα , όταν ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του. Ο νεαρός Scott εγγράφεται στην  St. Paul Academy ,ώσπου στη συνέχεια να σταλεί στο καθολικό σχολείο του Newman School στο New Jersey . Εκεί γνωρίζει για πρώτη φορά τον πατέρα Cyril Webster Sigourney Fay, καθηγητή με μεγάλη επιρροή , ο οποίος τον ενθαρρύνει να επιδιώξει τις συγγραφικές φιλοφοξίες του. Επόμενος σταθμός είναι το Πρίνστον , όπου περισσότερο επιδόθηκε στη γραφή , παρά στη σχολή του.

2

Η γνωριμία με τη Zelda.

Μετά από μια αναλοκλήρωτη και ανεπιτυχή ακαδημαϊκή καριέρα , το 1917 εγκαταλείπει το Πρίνστον για να μπει στο στρατό και το 1918 βρίσκεται στην Αλαμπάμα, όπου αποτελεί και το μέρος σταθμό στη ζωή του. Εκεί γνωρίζει τη Ζέλντα, κόρη Δικαστή. Όταν ο πόλεμος τελειώνει , της προτείνει να παντρευτούν. Έτσι μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη , προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην με λογοτεχνικές εργασίες. Προς μεγάλη του απογοήτευση , η Ζέλντα ακυρώνει τον αρραβώνα , επειδή θεωρούσε πως δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει στις οικονομικές προσδοκίες της. Το 1919, εγκαταλείπει ξανά τη Νέα Υόρκη και επιστέφει στην πατρίδα του για να ασχοληθεί με το αντικείμενό του.

Η πρώτη επιτυχία δεν άργησε.

Ένα χρόνο αργότερα , ο Φιτζέραλντ εκδίδει την πρώτη του νουβέλα ,This Side of Paradise, το οποίο εξέλαβε εξαιρετικές κριτικές. Εντυπωσιασμένη από τις πωλήσεις και την απρόσμενα μεγάλη επιτυχία , η Ζέλντα παντρεύεται τελικά τον Φιτζέραλντ και λίγο αργότερα του χαρίζει ένα κοριτσάκι, τη  Frances Scott Fitzgerald. Κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης της Ζέλντα, απορροφάται στο νέο λογοτεχνικό του αριστούργημα , The Beautiful and Damned, το οποίο εκδίδεται το 1922 και λίγο καιρό αργότερα μεταφέρεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

3

Η “μεγάλη ζωή” στο Long Island

 Όταν η κόρη τους ήταν ακόμη ενός έτους , μετακομίζουν στο Λονγκ Άιλαντ, μένοντας πλάι σε πλουσίους – μόνο πλούσιοι κατοικούσαν εκεί- ενώ πολύ συχνά μάλιστα παρευρίσκονται σε αυτά τα μεγαλειώδη πάρτυ τους,  που περιγράφει στα βιβλία του. Εκεί γεννιέται η ιδέα του Υπέροχου Γκάτσμπυ. Λίγα χρόνια αργότερα μετακομίζουν σε άλλη ήπειρο αυτή τη φορά , στη Γαλλία.

Άκουσε εδώ το τραγούδι της ταινίας O Yπέροχος Γκάτσμπυ

“Πάντα θα έχουμε το Παρίσι”

Τον Απρίλιο του 1925, εκδίδεται το βιβλίο The great Gatsby, λαμβάνοντας εκ των προτέρων πνευματικά δικαιώματα για κινηματογραφική μεταφορά . Οι πωλήσεις του βιβλίου ωστόσο, δεν είναι υψηλές κατά το προσδοκώμενο.

Ίσως να είναι και το μοναδικό βιβλίο που ο Φιτζέραλντ, παραλληλίζεται με τον ήρωα του. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες να ευχαριστεί τη Ζέλντα, για παράδειγμα , θυμίζουν τις προσπάθειες του Γκάτσμπυ να κερδίσει πίσω τη Νταίζυ. Στο βιβλίο περιγράφεται επίσης με ακρίβεια η μεγάλου βεληνεκούς κοινωνική ζωή των πλούσιων γειτόνων του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Λονγκ Άιλαντ.

Μέχρι τελικής πτώσης.

Ίσως τελικά αυτή η διαφορετικότητα στον τρόπο ζωής του ζευγαριού αλά Γκάτσμπυ-Νταίζη, να οδήγησε στην κάθοδο. Τον πρώτο καιρό του γάμου τους , ζούσαν σαν σελέμπριτις της εποχής και ήταν βαθιά επηρεασμένοι από τη χλιδάτη ζωή στο Λονγκ Άιλαντ και τη Γαλλία. Ο Φιτζέραλντ μεθούσε συχνά και η Ζέλντα φτέρταρε έντονα.

Η γνωριμία με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Στη Γαλλία ο συγγραφέας γνωρίζει τον Ε. Χέμινγουεϊ. Μια γνωριμία που εξελίσσεται σε μια δυνατή φιλία.

Ένα αστείο περιστατικό που αργότερα εκμυστηρεύεται ο Χέμινγουεϊ, είναι πως ο Φιτζέραλντ του είχε εξομολογηθεί πως η γυναίκα του, Ζέλντα, του είχε πει πως το πέος του ήταν πολύ μικρό. Ο Χέμινγουεϊ πήρε τότε τον Φιτζέραλντ στην τουαλέτα του μπαρ όπου βρίσκονταν και του είπε «Είσαι μια χαρά. Είσαι OK. Δεν πάει τίποτα στραβά πάνω σου. Κοιτάζεις τον εαυτό σου από ψηλά και σου φαίνεται μικρότερος από την πραγματικότητα. Πήγαινε στο Λούβρο και κοίτα τα αγάλματα και μετά πήγαινε σπίτι και κοίτα τον εαυτό σου προφίλ στον καθρέφτη».

Ο Χέμινγουεϊ δε συμπαθεί τη Ζέλντα. Θεωρεί πως ανακόπτει τη συγγραφική του πορεία. Είναι γνωστό άλλωστε, το πόσο ο Χέμινγουεϊ θαύμαζε το ταλέντο του Φιτζέραλντ , δηλώνοντας πως είναι  “τόσο φυσικό όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας“.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν.

Τα αλόγιστα εξόδα και οι μεγάλες σπατάλες οδηγούν σταδιακά στην οικονομική κατάρρευση του ζευγαριού. Γι ακόμη μια φορά ο Φιτζέραλντ γράφει μικρές ιστορίες σε περιοδικά , ώστε να διατηρεί μια οικονομική ισορροπία. Το άφθονο αλκοόλ δεν αργεί να επηρεάσει τους τρόπους του , οδηγώντας συχνά σε σκηνές βίας και αμέτρητους καβγάδες. Ανεξάρτητα βέβαια από τα προβλήματά τους, ο Φιτζέραλντ και η Ζέλντα παρέμειναν παντρεμένοι , ενώ μετακινούνταν συχνά πυκνά ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία  , κυνηγώντας την επιτυχία.

Ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα.

Το 1930 η Ζέλντα υφίσταται νευρικό κλονισμό . Οι γιατροί της διέγνωσαν σχιζοφρένεια. Μέχρι το 1932 νοσηλευόταν μετά απο κρίσεις σε διαφορετικά ινστιτούτα κάθε φορά , λόγω των συχνών μετακινήσεων. Από την άλλη η υγεία του Φιτζέραλντ , επίσης παρουσίαζε προβλήματα, αφήνοντας στο ιατρικό ιστορικό του δυο καρδιακά επεισόδια. Παρόλα αυτά ,το 1934,  εκδίδει την τέταρτη νουβέλα του, Tender is the Night. Παράλληλα επιχειρεί να γράψει για το Χόλλυγουντ, αποτυχαίνοντας όμως παταγωδώς. Ο Φιτζέραλντ το Δεκέμβριο του 1940, στην ηλικία των 44 , πεθαίνει απο καρδιακή προσβολή, αφήνοντας πίσω του την πέμπτη μισοτελειωμένη νουβέλα του.

Ο σεβασμός προς το συγγραφικό του έργο , τον οποίο απεγνωσμένα επιζητούσε κατά τη διάρκεια της ζωής του , επήλθε μετά το θάνατό του.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

  • Κι έτσι συνεχίζουμε, βάρκες ενάντια στο ρεύμα, που ακατάπαυστα μας ρίχνει πίσω στο παρελθόν. ( The Great Gatsby)
  • Λίγα πράγματα έμαθα για την ομορφιά– αρκετά να γνωρίζω ότι σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την αλήθεια . ( The Beautiful and Damned)
  • Τα πράγματα είναι πιο γλυκά όταν χάνονται. Το ξέρω γιατί κάποτε ήθελα κάτι και το πήρα. Ήταν το μοναδικό πράγμα που ήθελα ποτέ τόσο πολύ, και όταν το κατέκτησα μετατράπηκε σε σκόνη στο χέρι μου. ( The Beautiful and Damned)
  • Δεν είμαι συναισθηματικός, είμαι ρομαντικός, όπως είσαι κι εσύ. Η ιδέα είναι , ξέρεις , ότι ο συναισθηματικός άνθρωπος πιστεύει ότι τα όμορφα πράγματα θα κρατήσουν. Ο ρομαντικός άνθρωπος διατηρεί μια απελπισμένη βεβαιότητα ότι δεν θα κρατήσουν. (This Side of Paradise)
  • Δείξε μου έναν ήρωα και θα σου γράψω μια τραγωδία.
  • Προσωπικότητα είναι μια διαρκής σειρά επιτυχημένων χειρονομιών.
  • Δε σου ζητώ να με αγαπάς πάντα όπως τώρα. Αλλά σου ζητώ να θυμάσαι. Κάπου μέσα μου πάντα θα βρίσκεται ο άνδρας που είμαι απόψε. ( Tender is the Night)
  • Ο κόσμος υπάρχει μόνο στα μάτια σου. Μπορείς να τον κάνεις όσο μεγάλο ή όσο μικρό θέλεις εσύ.
  • Η ζωή μας καθορίζεται από ευκαιρίες. Ακόμα κι από αυτές που χάνουμε.                                                                                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                Της Κατερίνας Ρωτίδη

 

Σχολίασε το

Προηγούμενο άρθροSidecar by Merlet Cocktail Competition Greek Final
Επόμενο άρθροΧαμός στο athens metro mall
athensstories.gr
Powered With Love by Athens Stories Team! Food | Theater | Cinema | Relationships | Games & More

Related Articles

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,979ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,351ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Σχολίασε το