Μητρόπολη του Φριτς Λανγκ
Μητρόπολη του Φριτς Λανγκ

Η τέχνη του κινηματογράφου ζει πάνω από 100 χρόνια. Κι ενώ εξελίσσεται με ασύλληπτα γρήγορους ρυθμούς, μικρές ματιές στο παρελθόν είναι πάντοτε αναγκαίες. Αντιλαμβάνομαι  την επιφύλαξη πολλών στο ‘’αναχρονισμένο’’. Ωστόσο, είμαι απόλυτη όταν πρόκειται για το διαμάντι του βωβού κινηματογράφου. Δεν θα εκθέσω επιχειρήματα,θα πω μόνο : Μητρόπολη του Φριτς Λανγκ.

348335c192636ee93dc3d0b0b47e5a5c

Η Μητρόπολη(1927) ανήκει στην κατηγορία των ταινιών που οφείλουν όλοι να δουν μια(έστω..!) φορά στη ζωή τους. Πέραν του ότι αποτελεί ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα,παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον κοινωνιολογικού τύπου. Σε μια μελλοντική κοινωνία,δύο κόσμοι συγκρούονται. Από τη μία οι φτωχοί, ζουν με τις μηχανές,και είναι σκλάβοι της εργασίας. Από την άλλοι οι πλούσιοι ελίτ που απολαμβάνουν μια ανέμελη ζωή.Ένας ανώτατος άρχοντας,του οποίου η θέληση είναι νόμος,κατέχει την απόλυτη εξουσία.Μια όμορφη γυναίκα-καταλύτης της ιστορίας γίνεται αντικείμενο του πόθου από τον γιο του άρχοντα,ο οποίος τάσσεται στο πλευρό των εργατών.Ο άρχοντας δεν αφήνει τίποτα να θέσει σε κίνδυνο την εξουσία του,κι έτσι καταστρώνει τα πονηρά του σχέδια..

9

Ένας έρωτας φέρνει τα πάνω κάτω. Αμφισβητεί το κατεστημένο και ανατρέπει μια ολόκληρη κοινωνία. αλλάζοντας οριστικά την μοίρα χιλιάδων ανθρώπων.Ύστερα από πολλές πλεκτάνες,παρανοήσεις και ανατροπές έρχεται το τέλος με ένα δίδαγμα κοινωνικής,ιστορικής αλλά και πολιτικής σημασίας..Πως ανάμεσα στο μυαλό και στα χέρια διαμεσολαβητής πρέπει να είναι η καρδιά…

5

Η κλασική ταινία του Αυστριακού Λαντς ,αν και δύο ώρες ,κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Λόγω της γρήγορης πλοκής της αλλά και της φοβερής της σκηνοθεσίας. Δικαιολογημένα πρόκειται για μια ακριβότατη παραγωγή,όπως μαρτυρούν τα φαντασμαγορικά της εφέ,εντυπωσιακά ακόμα και για σήμερα. Το άρτιο αρχιτεκτονικό βλέμμα του Λαντς, τοποθετεί μεγαλεπήβολα κτίρια, που σε συνδυασμό με τους κατάλληλους φωτισμούς συνθέτουν εξπρεσιονιστικές εικόνες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη.Η ταινία αποτελεί σταθμό στο ρεύμα του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού, άλλα και στην συνολική ιστορία του Κινηματογράφου.

metro_2

Τελικά,ίσως μια από της αξίες της τέχνης είναι η ικανότητα της να συνθέτει το παρόν ,το παρελθόν και το μέλλον έτσι ώστε να καταργεί τη γραμμικότητα του χρόνου. Κρατώντας την ιστορική σημασία του παρελθόντος,εμπλουτίζει το βίωμα του παρόντος και δίνει υποσχέσεις για το μέλλον.Τι πιο μαγικό;

Μητρόπολη του Φριτς Λανγκ

Σχολίασε το