O Paul Goodman στον Αστερίσκο

0
166

Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Paul Goodman που συνδέθηκε με τις εγχώριες παραδόσεις και κυρίως με αυτές της Κρήτης, θα μας παρουσιάσει την Πέμπτη 16/5 και ώρα 20:00 στον Αστερίσκο, το νέο του δίσκο «Yet», τη δεύτερη δισκογραφική του συλλογή, μια ευγενή σύμπραξη Ανατολής και Μεσογείου.

Ο Paul Goodman μας συστήνει τη διαδρομή του στη μουσική, ερμηνεύοντας αρχικά διάφορα όργανα, έπειτα σα μαθητευόμενος δίπλα στο Ross Daly και ακολουθώντας τελικά στα τέλη του 1990, την εξερεύνηση πολλών παραδόσεων και ιδιωματισμών των Βαλκανίων και των ευρύτερων περιοχών της Μεσογείου. Η εξερεύνηση αυτή, τον οδήγησε στο «Μουσικό Εργαστήριο Λαβύρινθος» στην Κρήτη, όπου συνεργάστηκε με μουσικούς και συνθέτες διαφόρων πολιτισμών αλλά και φήμης! Έχοντας από τότε απασχοληθεί κυρίως με την σύνθεση και την ερμηνεία, συμμετείχε σε πολλές και ποικίλες συμπράξεις με μουσικούς από διάφορα περιβάλλοντα και κουλτούρες όπως το Yurodny – Myriada project, που οργάνωσε ο μουσικός και παραγωγός Nick Roth αλλά και το Isole project στο οποίο συνεργάστηκε με το σχήμα Tarab Ensemble του Francesco Turrisi. Έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Σερβία συχνά ως προσκεκλημένος σολίστας.

Έχει πάρει μέρος στο Houdetsi Music Festival στο Χουδέτσι Hρακλείου στην Κρήτη, κάθε χρόνο από τα 7 χρόνια διεξαγωγής του, από το 2010 έως το 2016. Το Adriatiko Mediterraneo Festival στην Ανκόνα, το Ethno Fusion Fest στο Βελιγράδι και το Festib’ Alzen στην Αλζάν, είναι μερικά από τα υπόλοιπα αξιοσημείωτα φεστιβάλ στα οποία έχει προσκληθεί.

 Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σύνθεση και την ερμηνεία, που αυτό απαιτεί τη συσχέτιση με τη μουσική ευρύτερα· ωστόσο, αφοσιώθηκε τελικά και ειδικά στην Κρητική λύρα και στο σάζι, γεγονός που του χαρίζει τις αμιγώς οργανικές του συνθέσεις, με μια ιδιάζουσα κλιμάκωση αλλά και αφήγηση. Προσφέρει τη δυνατότητα για «ακρόαση», κάτι που απαιτεί χρόνο και υπομονή αλλά και ταυτόχρονα μια μελέτη της ίδιας της μουσικής και της ιστορίας που εξιστορείται. Πρόκειται για έναν ταυτόχρονο διάλογο μεταξύ σύνθεσης και ακρόασης, καθώς και της διαδοχής παρελθόντος και παρόντος.

Το «Yet» έχει περισσότερο σχέση με το να συγκεντρώνεται κανείς στην αλήθεια σε κάθε δεδομένη στιγμή παρά στις αντιφάσεις. Έχει σχέση με το να κοιτάς στο παρελθόν με σκοπό να προσφέρεις κάτι στο μέλλον και επίσης με το να είσαι συγκεκριμένος με στόχους ενόσω καλωσορίζεις το αποτέλεσμα.

 

Με τον ακαθόριστο, λοιπόν του τρόπο θα μας παρουσιάσει την Πέμπτη τις νέες του μουσικές συμπράξεις και μας προσκαλεί στην ανακάλυψη των νέων  αυτών ήχων και ιστοριών που μετουσιώνει στο «Yet», το οποίο  κυκλοφόρησε το Φλεβάρη του 2019. Μαζί του, θα συμμετέχουν οι μουσικοί:

Μανωλία Κοκολογιάννη: λύρα
Θωμάς Μελετέας: ούτι
Peter Jaques: πνευστά
Αλέξης Νόνης: κρουστά
Θάνος Μπίκος: ηχοληψία

Πέμπτη 16/5
Προσέλευση 20:00
Έναρξη 20:30
Αστερίσκος / asteriskos
(επάνω χώρος)
Αγ. Δημητρίου 16, Ψυρρή
Τηλ: 215 215 9799
www.asteriskos.net

*Είσοδος ελεύθερη

Σχολίασε το