spot_img

MINION : Το θρυλικό πολυκατάστημα ανακατασκευάζεται!

Αν έχετε ζήσει… χιλιοπερπατήσει την παλιά και καλή Αθήνα, όλο και κάποιες αναμνήσεις θα ξεπήδησαν από το μυαλό σας! Αν αντιθέτως έχετε την ίδια ηλικία με εμένα, σίγουρα το όνομα MINION δεν σας λέει και πολλά. Και αυτό γιατί; Μα φυσικά επειδή, εξαιτίας της ατυχούς κατάρρευσης του μάλλον δεν προλάβατε να το γνωρίσετε. Να γευτείτε λίγη από τη μαγεία και την πολυτέλεια που αυτό το πολυκατάστημα είχε να προσφέρει.Μην ανησυχείτε όμως, το ΜΙΝΙΟΝ ανακατασκευάζεται και πρόκειται να δώσει χρώμα και νέα διάσταση στην Αθήνα!

Λίγα πράγματα για την ιστορία του
MINION

Το ΜΙΝΙΟΝ αποτελούσε επίτευγμα και καμάρι ενός φτωχού χωριατόπαιδου, του Ιωάννη Γεωργακά. Το πείσμα, οι φιλοδοξίες και οι επιχειρηματικές του βλέψεις κατάφεραν το 1934 να μετατρέψουν το ΜΙΝΙΟΝ από ένα απλό περίπτερο στα Χαυτεία σε ένα θρυλικό και εντυπωσιακό πολυκατάστημα! Με τη βοήθεια λοιπόν του συνεταίρου του, Άγγελου Σεραφειμίδη, στον οποίο αρχικά ανήκε το ΜΙΝΙΟΝ ως περίπτερο, ο Γεωργακάς , ξεδιπλώνοντας το επιχειρηματικό του ταλέντο, το ανέδειξε σε ένα από τα πιο πρωτοποριακά καταστήματα της εποχής του! Ο χαρακτηρισμός του ΜΙΝΙΟΝ ως του πλέον πρωτοποριακού καταστήματος δεν προέκυψε τυχαία. Κι αυτό γιατί ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, κατήργησε τα παζάρια θέτοντας καθορισμένες τιμές, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες, χρησιμοποίησε Η/Υ, εισήγαγε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, εγκατέστησε κλιματιστικό και λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του κομμωτήριο, καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ, ακόμα και ταξιδιωτικό γραφείο!

Όπως κανείς θα περίμενε.. το ΜΙΝΙΟΝ είχε γίνει ο επίγειος παράδεισος για τους μικρούς και το στολίδι της Αθήνας για τους μεγάλους! Την περίοδο των Χριστουγέννων μάλιστα, πολύς κόσμος εντός και εκτός Αθηνών έσπευδε να αγοράσει δώρα και παιχνίδια για αγαπημένα πρόσωπα. Μάλιστα, ο 6ος όροφος άνοιγε αποκλειστικά και μόνο κάθε Χριστούγεννα! Οι φωτογραφίες με τον Άγιο Βασίλη ήταν ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το πολυκατάστημα ήταν τόσο αγαπητό από τα παιδιά. Επιπλέον ο ιδρυτής του, ο ίδιος ο κύριος Γεωργακάς, ήταν πάντα εκεί μοιράζοντας τους σοκολάτες!

Ο εμπρησμός και η καταστροφή (MINION)
MINION-2

Όμως, η επιτυχία του μεγαλοπρεπούς αυτού πολυκαταστήματος και του ιδρυτή του δεν κράτησε για πολύ.  Ήταν ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, εν μέσω εορταστικής περιόδου. Ένας εμπρησμός κατέστρεψε το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ επι της οδού Πατησίων και Δώρου. Συγχρόνως καιγόταν το κατάστημα Κατράντζος στη Σταδίου, αλλά και το Athenee. Σύμφωνα με μάρτυρες, οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν εκεί. Δυστυχώς όμως  δεν καταφέρουν να σώσουν ούτε αυτό.

Από την φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του ΜΙΝΙΟΝ ενώ το κτήριο του Κατράντζου κατέρρευσε. Το 1983 το ΜΙΝΙΟΝ πέρασε στα χέρια τού κράτους, αφού εντάχθηκε στις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις». Το 1991 ο ιδρυτής του Γιάννης Γεωργακάς απέκτησε και πάλι τον έλεγχο του καταστήματος. Ωστόσο, ο τεράστιος ανταγωνισμός κι η αλλαγή των δεδομένων τον ανάγκασαν το 1998 να βάλει λουκέτο!  To κτήριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία είχε φιλοδοξίες να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση

Η ανακατασκευή! (MINION)

MINION-3

Σήμερα, φημολογείται πως η ανακατασκευή του ΜΙΝΙΟΝ έχει ήδη ξεκινήσει. Η Elmec Sports έχει πουληθεί πλέον στον όμιλο Folli Follie. Πράγματι τα σχέδια του ομίλου, οδηγούν στην επαναλειτουργία του το αργότερο το 2018. Τα συνεργεία παίρνουν μεν θέση, αλλά οι διαδικασίες συνεχώς αναστέλλονται.  Ακόμη όμως κι αν πρόκειται για λάθος συναγερμό.. αν τελικά γίνει απλά μια αναμόρφωση στην πρόσοψή του κτηρίου, για να «εξαλειφθούν» τα σημάδια της πολύχρονης εγκατάλειψης του… ευτυχώς η ελπίδα , πεθαίνει πάντα τελευταία!!
Πηγή                                             Φωτογραφίες

Σχολίασε το

Ελένη Τόσκου
Η συγγραφή με ενδιαφέρει από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου! Παιδάκι ακόμα, κρατούσα ένα είδος ημερολογίου μέσα στο οποίο διοχέτευα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου πάνω σε ποικίλα θέματα! Πλέον οι σκέψεις μου βρίσκονται στη στήλη μου στο athensstories.gr

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Σχολίασε το