Φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, λαχταριστό προσούτο, βουβαλίσια μοτσαρέλα, πίτσες με λεπτή και τραγανή ζύμη που μόλις βγήκαν από τον ξυλόφουρνο. Τέτοιες κι άλλες πολλές αυθεντικές ιταλικές γεύσεις δοκιμάσαμε σε εκλεκτά εστιατόρια και τρατορίες της πόλης και μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες διευθύνσεις.


Da Bruno 

Το εστιατόριο Da Bruno γεννήθηκε στην Ιταλία, από την οικογένεια Bruno Ortolano. Το 1980 έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα, πρώτα στην Κηφισιά και αργότερα στο Παλαιό Φάληρο όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα 4 πιστοποιημένα, αυθεντικά ιταλικά της Αθήνας- κάτι που θα καταλάβατε δοκιμάζοντας τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά του ή το φιλέτο Alta Mira που ψήνεται στην πέτρα. Πρόσφατα απέκτησε και αδερφάκι, το wine bar «Villa Grigio 46», το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα και δίνει έμφαση στο aperitivo. Αγ. Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109818959, www.dabruno.gr, από €25 το άτομο.



Osteria Da Claudio

Η αθηναϊκή εκδοχή του φημισμένου σιφνέικου εστιατορίου. Στην όμορφη osteria του Claudio βασιλεύει το καλό σπιτικό ιταλικό φαγητό. Θα γευτείτε πιάτα όπως ταλιολίνι Siora Marisa (με δροσερή σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και βασιλικό) και messicani al crudo (φρέσκο ψαρονέφρι σε ρολό με προσούτο στη σχάρα). K.Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6834228, www.osteriadaclaudio.com, από €20 το άτομο.

Maltagliati
Σε έναν ήσυχο δρόμο στο Παλαιό Φάληρο, το Maltagliati είναι μία από τις πρώτες τρατορίες στην Αθήνα που άρχισαν να φτιάχνουν μόνοι τους εξαιρετική φρέσκια pasta. Οι ιδιοκτήτες, Αντόνιο και Αλέξανδρος, θα σας προτείνουν τα καλύτερα πιάτα της ημέρας αλλά και ξεχωριστές προτάσεις από το μενού. Saltinbocca alla Romana (μοσχάρι με προσούτο και φασκόμηλο), λιγκουίνι με gorgonzola και καρύδια και maltagliati πράσινα με μπρόκολο και μπέικον είναι μερικά από τα καλύτερα πιάτα. Αφήστε χώρο και για τα φρεσκότατα γλυκά. Τερψιθέας 16, τηλ.: 210 9816445,maltagliati.gr, από €20 το άτομο (κεντρική φωτο)

Ramino
Ramino, στα ιταλικά, σημαίνει μικρό χάλκινο μαγειρικό σκεύος. Επίσης είναι το γνωστό ράμι, παιχνίδι τράπουλας για παρέα. Έτσι και το νέο εστιατόριο του Ομίλου Καστελόριζο στη Γλυφάδα είναι cosy, χάλκινο και παρεΐστικο. Στον ατμοσφαιρικό χώρο του με τις ζεστές χάλκινες αποχρώσεις, το Ramino μας ταξιδεύει στις γεύσεις της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας. Πιάτα όπως το vitello tonnato (μοσχαρίσιο φιλέτο γάλακτος, κάππαρη, σάλτσα τόνου), οι παπαρδέλες μοσχάρι (λαιμός μοσχαρίσιος μπρεζέ με κόκκινο κρασί και gorgonzola), οι πεντανόστιμες πίτσες με λεπτή ιταλική ζύμη και κορυφαία σάλτσα ντομάτας, τα ζυμαρικά και τα ριζότι του μας κέρδισαν αμέσως. Από τα νέα καλοκαιρινά πιάτα προτείνουμε την πίτσα Salame Ventricina (κρέμα γάλακτος, πεπεροντσίνο, Gorgonzola, ντοματίνι), τα ζυμαρικά Casarecce e fungi (πανσέτα, άγρια μανιτάρια, παρμεζάνα) και το ριζότο καπνιστής μελιτζάνας (provolone, προσούτο, καπνιστή πάπρικα). Απολαυστικό φινάλε με Cioccolato (παγωτό σοκολάτα, μους σοκολάτας, κέικ σοκολάτας, honey comb, μαρέγκα). Α. Μεταξά 38, Γλυφάδα, τηλ.: 2108944430, από €25 το άτομο, www.raminoresto.gr

Dal Professore
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τις ιταλικές κουζίνες, ο Νίκος Δημητροκάλης έφερε μαζί του τα μυστικά και την τεχνική για τα πιο αυθεντικά πιάτα ιταλικής κουζίνας. Εξαιρετικές είναι οι επιλογές σε φρέσκα ζυμαρικά, όπως ραβιόλι με ξινομυζήθρα σε σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και πάκερι με ραγού ημέρας. Από τα ορεκτικά μεγάλο σουξέ έχει το φλαν από αρσενικό Νάξου, ενώ στα κυρίως μάς κέρδισε το συκώτι μόσχου αλά βενετσιάνα. Πρόσφατα μετακόμισε σε νέο, καλαίσθητο και μοντέρνο χώρο. Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ.: 210 6109988,www.dalprofessore.gr, από €25 το άτομο.

Il Postino
Μενού παραδοσιακής τρατορίας, ντεκόρ από κολάζ παλιών φωτογραφιών από την Ιταλία και τραπεζάκια έξω. Πιάτα σπιτικής ιταλικής κουζίνας, άψογα μαγειρεμένα ζυμαρικά και μια αίσθηση ότι κάπου στο βάθος του μαγαζιού, μια κλασική Ιταλίδα μαμά σκύβει ευλαβικά πάνω από την κατσαρόλα της. Γριβαίων 3, Κολωνάκι, τηλ: 2103641414, από €20 το άτομο.



L‘ Abbuffata

Το ιταλικό εστιατόριο που εντυπωσίασε στα Τρίκαλα Κορινθίας μετακόμισε στον Πειραιά, σε ένα υπέροχο παλιό νεοκλασικό, για να μας ταΐσει μαμαδίστικο ιταλικό φαγητό. Το L’Abbuffata (που σημαίνει φαγοπότι) χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο σερβίρεται ποτό, καφές και χειροποίητα ιταλικά γλυκά, ενώ στον πρώτο όροφο μπορεί να δοκιμάσει κανείς τις νοστιμιές της κυρίας Δέσποινας: σούπα papa al pomodoro, burrata με σέσκουλο, ριζότο porcini, συκώτι alla veneziana, taliata και φυσικά φρέσκα και ξερά ζυμαρικά- carbonara, padellata di salsiccia, ravioli με tartufo, tortellini με σάλτσα gorgonzola είναι μερικές από τις επιλογές. Κολοκοτρώνη 32, Πειραιάς, τηλ: 2130347456, από €25 το άτομο, www.labbuffata.gr

Cosa Nostra
Ατμοσφαιρικό σκηνικό που φέρνει στο νου εικόνες από μαφιόζικες ταινίες. Συλλεκτικά αντικείμενα εποχής παντού, Sinatra στα ηχεία και αυθεντικό, αμερικάνικο μπαρμπέρικο στο υπόγειο. Μας άρεσαν τα ταλιολίνι Veroneze (γλυκό σκόρδο, λεμόνι, δεντρολίβανο) και το Vitello Tonato. Φινάλε με σπιτικό λιμοντσέλο και grappa. Το καλοκαίρι στρώνει τα περιποιημένα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο. Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3310900, από €30 το άτομο.

Parlo
Το Parlo της οδού Αδριανείου στο Νέο Ψυχικό διανύει φέτος το δεύτερό του καλοκαίρι σε έναν χώρο με μοντέρνο στυλ, ιδανικό για casual δείπνο αλλά και κυριακάτικο τραπέζι με τους φίλους. Εξαιρετική είναι η πίτσα με ναπολιτάνικο πεπερόνι, φρέσκα αυγά, λάδι τρούφας και ταλέτζιο, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και τις φρέσκες μαύρες ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς, σολομό, κρέμα και άνηθο. Για επιδόρπιο ζητήστε πικάντικη τάρτα σοκολάτας με ροδοπίπερο μαδαγασκάρης, κρέμα σοκολάτας και πραλίνα φουντουκιού. Αδριανείου 25Α, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 2130365719, από €20 το άτομο.

Πηγή

Σχολίασε το