spot_img

Ο Harry Potter και το Καταραμένο Παιδί

Στις 31 Ιουλίου 2016 για πρώτη φορά η όγδοη ιστορία και η συνέχεια του Harry Potter βρέθηκε στις  σανίδες του βρετανικού θεάτρου, από όπου και έγινε βιβλίο.

harrypotter

«Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί» της J.K Rowling  και των Jonh Tyffany, Jack Throne. Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο βιβλίο. Ένα ιδιαίτερο προϊόν της κατηγορίας του, καθώς δεν έχει τη γνωστή μορφή ενός βιβλίου, αντιθέτως έχει τη μορφή ενός θεατρικού έργου. Αυτό γιατί η πρώτη του μορφή προήλθε από το θέατρο από όπου και έγινε βιβλίο.

Ο κόσμος του Harry Potter έχει μεγαλώσει ήδη μικρά και μεγάλα παιδιά και ευελπιστώ πως θα συνεχίζει να μεγαλώνει πολλές γενιές παιδιών στο μέλλον. Καμία ιστορία δεν είναι τόσο καλή όσο η πρωτότυπη, είναι αυτό που πιστεύουν πολλοί και εδώ μπορεί να συμφωνήσω. Περίμενα με ζήλο να βγει αυτό το βιβλίο και όταν το πήρα στα χέρια μου, βίωσα πολλά από τα συναισθήματα που μου προκαλούσαν τα τότε βιβλία που κυκλοφόρησε η JK Rowling. Μια νοσταλγία για την τότε παιδικότητα του να παίρνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο που ξέρεις τους χαρακτήρες και πρόκειται να βιώσεις τις καινούργιες περιπέτειες τους. Ένα συναίσθημα που είναι γνώριμο στα άτομα που διαβάζουν συχνά βιβλία.

rowling

Παρόμοια είναι λοιπόν και τα συναισθήματα που μου προκάλεσε «Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί». Πρόκειται για ένα διαφορετικό βιβλίο, που όπως προείπα είναι σε μορφή θεατρικού σεναρίου. Εμένα αυτό δεν με ενόχλησε τόσο. Υπήρχαν πολλά παράπονα για το συγκεκριμένο στοιχείο. Βέβαια πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συγγραφέας δεν είχε σκοπό να γράψει κάποιο καινούργιο βιβλίο βασισμένο στον κόσμο αυτό, αλλά έγινε για εμπορικούς λόγους καθώς το θεατρικό έργο δεν μπορεί να το παρακολουθήσει ολόκληρος ο κόσμος. Όπως βέβαια είναι προφανές.

Μέσα από το βιβλίο γυρίζουμε πίσω στον μαγικό κόσμο του Harry Potter. Γυρίζουμε στον κόσμο των μάγων και των φανταστικών όντων που κράτησαν μια ζεστή συντροφιά στην φαντασία μας τόσα χρόνια. Η ιστορία του βιβλίου ξεκινάει πριν μερικές δεκαετίες από όπου αφήσαμε τους νεαρούς πρωταγωνιστές μας. Πιο συγκεκριμένα από όπου μας είχε αφήσει το τελευταίο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου». Βλέπουμε τους πολυαγαπημένους μας μάγους. Είναι πλέον ενήλικες, με οικογένειες και διαφορετικές ζωές από εκείνες που είχαμε συνηθίσει να διαβάζουμε για εφτά ολόκληρα βιβλία. Παλαιοί και νέοι χαρακτήρες έρχονται σε σύγκρουση. Οι νεαροί βασικοί πρωταγωνιστές του έργου δεν είναι άλλοι από τα παιδιά των παλαιότερων, ήδη γνωστών μας χαρακτήρων.Harry Potter Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί

parts

Όπως ήδη γνωρίζουμε από τον επίλογο του τελευταίου βιβλίου, Ο Harry Potter και η Ginny Weasley έγιναν ζευγάρι και απέκτησαν τρία παιδιά, τον James Sirius Potter, τον Albus Severus Potter και την μικρότερη Lily Luna Potter. Παρομοίως και η Hermione Granger με τον Ron Weasley, απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Την Rose Granger- Weasley και τον μικρότερό τους γιο Hugo. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του βιβλίου δεν θα μπορούσε να λείψει και ο γνωστός Draco Malfoy, μαζί με τον γιο του Scorpius Malfoy. Στο έργο παρακολουθούμε αρκετούς από τους παραπάνω χαρακτήρες. Η ιστορία όμως, περιστρέφεται πιο συγκεκριμένα στη σχέση πατέρα και γιού αλλά και τη στενή φιλία που δυο παιδιά μπορούν να αναπτύξουν, παρά τις αρνητικές στάσεις του κοντινού τους περιβάλλοντος.

Η έχθρα και τα στερεότυπα της προηγούμενης γενιάς δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν τα δύο παιδιά μακριά. Ο Albus δεν επιλέγεται να μπει στον Κοιτώνα του Γκρίφιντορ (Gryffindor) όπως είναι αναμενόμενο να συμβεί σε ένα παιδί της οικογένειας Potter και Weasley. Αντίθετα ανήκει στον κοιτώνα του Σλίθεριν (Slytherin). Κάτι που ο ίδιος από πριν φοβόταν και πίστευε πως θα γίνει. Από την στιγμή αυτή και έπειτα άλλαξε την στάση και την οπτική γωνία με την οποία έβλεπε τα πράγματα. Μοναδικός του συνοδοιπόρος ο Scorpius Malfoy, ο οποίος ανήκε εξίσου στον κοιτώνα του Σλίθεριν. Ο Scorpius αποτελεί έναν εξαιρετικό χαρακτήρα και ίσως από τους λίγους που μπορώ να πω ότι πραγματικά απόλαυσα στη καινούργια ιστορία. Για ακόμα μια φορά δεν έχουμε απλούς χαρακτήρες. Μιλάμε για πολύπλοκα άτομα μέσα από τα οποία μπορούμε να δούμε την ζωή και να ταυτιστούμε.

Harry Potter Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί

Ο Harry με τον γιο του Albus βρίσκονται σε συνεχή κόντρα μεταξύ τους όπως ακριβώς και ο Draco με τον Νεαρό Scorpius. Στο σημείο αυτό βέβαια  θα ήθελα να αναφέρω πως, κρίνοντας από τα προηγούμενα βιβλία, θα βρούμε σημεία στα οποία οι αντιδράσεις των χαρακτήρων παρεκκλίνουν σε τέτοιο βαθμό που είναι σαν να διαβάζουμε τελείως διαφορετικά άτομα από εκείνα που είχαμε μάθει να αναγνωρίζουμε.

Η δύσκολη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Harry και του Albus μας παρουσιάζεται μέσα από τα χρόνια που περνάνε. Η κατάσταση αντί να διορθώνεται, χειροτερεύει με τον καιρό.  Όσο μεγαλώνει ο Albus τόσο πιο δύσκολος και ψυχρός γίνεται. Δεν είναι ευτυχισμένος με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και δεν απολαμβάνει σε καμία περίπτωση το Χόγκουαρτς (Hogwarts). Σε μια προσπάθεια του να διορθώσει κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν και μέσα από το πείσμα του και την ανάγκη του να αποδείξει τις ικανότητες του, καταλήγει να έχει στην κατοχή του μια μηχανή του χρόνου, παρόμοια με εκείνη που είχε η Hermione στο τρίτο βιβλίο  «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν».

Ο Scorpius αποτελεί τη μοναδική φωνή που ο νεαρός Πότερ δέχεται να ακούσει, αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό. Παραμένει καθηλωμένος στο να γυρίσει στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στο Τρίαθλο Μαγείας για να σώσει τον Cedric Diggory . Μια επιλογή που θα τον φέρει σε διάφορες επιδοκιμασίες. Με τον εαυτό του. Την οικογένεια του. Και τον έναν και πραγματικό του φίλο του. Οι επιλογές του θα αλλάξουν το παρελθόν και το μέλλον ενώ ταυτόχρονα θα χτίσουν και θα γκρεμίσουν τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει. Η νεαρή Delphini (Delphi), ένας καινούργιος χαρακτήρας του βιβλίου, έχει μεγάλη επίδραση στον μικρό Άλμπους-Σεβερους και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την πλοκή του έργου.
Παρελθόν και Μέλλον μπλέκονται για να δημιουργήσουν ένα παρόν απροσάρμοστο και ειρωνικό.

Ο βασικός ρόλος των δυο αγοριών δεν μας στερεί από το να παρακολουθήσουμε τους ήδη γνωστούς χαρακτήρες του μύθου. Οι κάποτε έφηβοι είναι πλέον ενήλικες και αντιλαμβάνονται διαφορετικά σχέσεις και καταστάσεις. Ο Harry, η Hermione, ο Ron, η Ginny, ο Draco και η θρυλική τότε καθηγήτρια του Χόγκουαρτς Minerva McGonagall, αποτελούν μόνο μερικούς από τους χαρακτήρες που θα βοηθήσουν τα νεαρά παιδιά στην αποστολή τους αλλά και ο ένας τον άλλον. Γιατί ποιος είπε ότι το να είσαι ενήλικας και πόσο μάλλον γονιός, σημαίνει ότι όλες σου οι πράξεις είναι σωστές. Θα γυρίσουμε πίσω και θα πάμε μπροστά στο χρόνο αρκετές φορές. Μία όμορφη τεχνική για να παρακολουθήσουμε τα «εάν», τα «μήπως», τα «γιατί» που οδήγησαν στο πραγματικό παρόν της ιστορίας. Το σύμπαν που διαμορφώθηκε από τις πράξεις των ηρώων. Η ιστορία αποτελεί ένα ακόμα δίδαγμα πως ο χρόνος δεν αλλάζει. Όλες οι πράξεις έχουν και μια επίπτωση.

Φυσικά αγαπητέ αναγνώστη το βιβλίο αυτό θα σου προκαλέσει έντονα συναισθήματα όπως και συ περίμενες (ή και όχι). Μην ακούσεις τις κριτικές και μείνε μακριά από τα spoilers. Κλάψε με την ησυχία σου σε ορισμένες σκηνές και γέλα με όλη σου την αναπνοή σε άλλες. Μα πάνω από όλα απόλαυσε την κάθε σελίδα, γιατί ποιος ξέρει αν θα είμαστε ξανά τυχεροί να δούμε καινούργιες περιπέτειες στον μαγικό αυτό κόσμο, που για χρόνια είχε πλάσει για εμάς η JK Rowling. Πιθανόν να έχεις ήδη ακούσει κάποια αρνητικά σχόλια και κάποια θετικά. Μπορείς να δεχτείς πολλές γνώμες αλλά το βιβλίο για να το απολαύσεις και να το κρίνεις πραγματικά, πρέπει να το διαβάσεις εσύ.

Τέλος έρχομαι σ’ αυτή τη θέση για να σου πω πως, εάν είσαι ή έστω ήσουν λάτρης του μύθου, εάν μεγάλωσες με αυτή την ιστορία, εάν οι χαρακτήρες σε βοήθησαν να καταλάβεις πράγματα, να καλλιεργήσεις την φαντασία σου ή ακόμα να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου, σου προτείνω να πάρεις στα χέρια σου το βιβλίο και να το απολαύσεις όσο καλύτερα μπορείς. Μην ξεχνάς, «Hogwarts will always be there to welcome you home.»

Harry Potter Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί

 

Σχολίασε το

Δήμητρα Λεμπίκη
Λατρεύω τα βιβλία, τις ταινίες στο σινεμά αλλά και τις "ψαγμένες" τηλεοπτικές σειρές! Η ενασχόληση μου με το διαδικτυακό ραδιόφωνο με έκανε να ανακαλύψω για άλλη μια φορά πως αγαπώ την τέχνη με όποιο τρόπο ή μέσο και αν εκφράζεται!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Σχολίασε το