8 βιβλία για το καλοκαίρι με λιγότερες από 195 σελίδες

0
535

Το καλοκαίρι εκτός από εποχή του καρπουζιού και των κουνουπιών (γελάκι) είναι και περίοδος διαβάσματος καθώς υπάρχει συνήθως περισσότερος χρόνος. Παρακάτω, σου έχουμε 8 ελαφριά βιβλία για το καλοκαίρι, με λιγότερες από 195 σελίδες για να συνοδεύσουν τα μπάνια στη θάλασσα και τα απογεύματα στον κήπο.

Γιατί λιγότερες από 195 σελίδες;

Η τσάντα θαλάσσης μπορεί να βαρύνει πολύ με τις πετσέτες, τα αντηλιακά, τα κουβαδάκια και τα λοιπά σύνεργα της παραλίας. Έτσι λοιπόν τα βιβλία που σας προτείνουμε είναι ελαφριά για να μπορείτε να τα παίρνετε πάντα μαζί σας. Επίσης, οι τρόποι που διαλέγει κάθε άνθρωπος τι βιβλίο θα διαβάσει είναι πάρα πολλοί. Ένα καλό και γνωστό κριτήριο είναι το περιεχόμενο, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που διαλέγουν τα βιβλία τους από το εξώφυλλο, τον αριθμό σελίδων, τον συγγραφέα και διάφορα άλλα που δεν πάει ο νους μας.

8 βιβλία για το Καλοκαίρι με λιγότερες από 195 σελίδες

 1. Perec G., Έλις Άιλαντ, μτφρ. Κυριακίδης Α., Αθήνα: Ύψιλον, 2019. 96 σελίδες

  Στο Έλις Άιλαντ συγκεντρώνονταν όλοι οι μετανάστες προκειμένου να αποφασιστεί αν μπορούν να εισέλθουν στην Αμερική. Λειτούργησε μέχρι και το 1954 και πέρασαν εκατομμύρια άνθρωποι από αυτό. Ο Περέκ σε αυτό το βιλβίο επιχειρεί να μιλήσει για τη μετανάστευση-θέμα επίκαιρο-και για την εβραϊκή καταγωγή του ίδιου.

 2. Foucault M., Αυτό δεν είναι πίπα, μτφρ. Σπανός Γ., · επιμ. Κυπριανός Π., Αθήνα: Πλέθρον, 2013. 72 σελίδες

  72 απολαυστικές σελίδες του Φουκώ, ο οποίος θέτει τις απόψεις του όπως μόνο εκείνος μπορεί.

 3. Malinowski B., Μαγεία, επιστήμη και θρησκεία. Ο μύθος στην πρωτόγονη ψυχολογία, μτφρ. Ντζούνης Β., Αθήνα: Πλέθρον, 2019. 171 σελίδες 

  Ποια η σχέση τελικά του ανθρώπου με την επιστήμη; Πώς συνδέονται οι απομονωμένοι πληθυσμοί της Γης με τη γνώση που κατέχει ο πολιτισμένος κόσμος; Ο Μαλινόσκι συνδέει εδώ τον άνθρωπο με την επιστήμη, τη θρησκεία και τις τελετουργίες μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που ξέρουμε.

 4. Le Guin U. K., Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος, μτφρ. Τομαράς Π., Αθήνα: Αίολος, 2020. 176 σελίδες

  Σε ένα μέλλον όπου τα δέντρα στη Γη έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, οι άνθρωπο μετοικούν σ’ έναν άλλον πλανήτη με σκοπό να τον εκμεταλλευτούν. Σαν άλλοι Ευρωπαίοι εξερευνητές ου ανακαλύπτουν την Αμερική, εδώ οι άνθρωποι της Λε Γκεν περνούν μια σειρά από περιπέτειες που δεν φαντάζονταν ότι θα ζούσαν όταν πάτησαν για πρώτη φορά σε αυτόν τον πλανήτη.

 5. Muñoz – Rengel J.-J., Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων, μτφρ. Παλαιολόγος Κ, Γιαλαντζή Α., Αθήνα: Opera, 2019, 1η έκδοση. 136 σελίδες 

  Μια σειρά από μικρά, ή και μεγάλα θαύματα!

 6. Jaeggy F., Είμαι ο αδελφός της ΧΧ, μτφρ. Παπασταύρου Σ., Αθήνα: Άγρα, 2020. 152 σελίδες

  Μια σειρά από διαφορετικά κείμενα, λιτά και ταυτόχρονα γεμάτα συναισθήματα!

 7. Πλάτων., Ευθύφρων,  επιμ.  Σκουτερόπουλο Ν.Μ., μτφρ., Σκουτερόπουλο Ν.Μ., Αθήνα: Καρδαμίτσα, 1982. 88 σελίδες
 8. Strout, Ε., Το όνομά μου είναι Λούσυ Μπάρτον, μτφρ. Ζαχαριάδου Μ., Αθήνα: Άγρα, 2019, (1η έκδοση), 192 σελίδες

Με αυτό το μυθιστόρημα η Στρούτ θίγει το πολύ σημαντικό ζήτημα της σχέσης που έχει μια μάνα με την κόρη της. Έχοντας σαν πυρήνα αυτή τη σχέση, η συγγραφέας ξεδιπλώνει μια σειρά από σοβαρά υπαρξιακά ζητήματα όπως αυτό της μοναξιάς, της δημιουργικότητας, του παρελθόντος και της νέας αρχής. Γίνεται τελικά να πληρωθεί το κενό των παιδικών χρόνων και πώς η δημιουργία μιας νέας οικογένειας βοηθά σε αυτό;

Σχολίασε το