6 + 1 Λόγοι που πρέπει να πηγαίνεις στο χωριό

Τα παιδιά ‘της πόλης’ που λέμε, αγαπάμε και το χωριό κατά βάθος και ας μην το παραδεχόμαστε και το παίζουμε πρωτευουσιάνοι. Σίγουρα μικροί δεν μας άρεσε και τόσο να πηγαίνουμε εκεί το Πάσχα είτε τα καλοκαίρια, αλλά τώρα που μεγαλώσαμε είναι αλλιώς.
Είναι κάτι σαν δεύτερος κόσμος εκεί. Ένας κόσμος με καθαρό οξυγόνο, πέρα από το μποτιλιάρισμα και το καυσαέριο της πόλης και όλο το άγχος που έχουμε μερικές φορές άνευ λόγου για να τα προλάβουμε όλα. Όπως και να το κάνουμε χρειαζόμαστε μια αλλαγή που και που.

Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους πιο βασικούς και κοινούς που σίγουρα θα συμφωνήσεις και εσύ:

• Τα φαγητά της γιαγιάς. Πάντα η γιαγιά μας κάνει τα χατίρια. Όλοι έχουμε ένα φαγητό ίσως και γλυκό που όταν πάμε στο χωριό μας περιμένει στο τραπέζι πάντοτε φρέσκο και μοσχοβολιστό.

• Το μεγάλο σπίτι στο χωριό και ο άπλετος χώρος να αράξεις. Τι πιο ωραίο. Έχεις όλα τα δέντρα μπροστά σου, τα βουνά, ή τη θάλασσα ανάλογα. Μαγευτική θέα ότι και να συνδυάζει. Ηρεμία. Φρέσκος αέρας, τα πουλάκια κελαηδούν χαρούμενα. Έχεις χώρο να κάνεις ό,τι θες πέρα από το διαμέρισμα και το μικρό μπαλκόνι της πρωτεύουσας. Αυλή και χώρος για παιχνίδι, ασχολία με τον κήπο ίσως και μπουγέλο με τα ξαδέρφια, αδέρφια, τους παιδικούς σου φίλους από το χωριό.

• Οι καλοί γείτονες. Κακά τα ψέματα στο χωριό δεν είμαστε τόσο απρόσωποι. Μιλάμε με τους γείτονές μας, γελάμε, πεταγόμαστε με απλά ρούχα χωρίς να μας νοιάζει ιδιαίτερα για πιούμε τον καφέ μας και να πούμε τα νέα της ημέρας. Είναι δίπλα και δεν χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού! Θα τους βρεις πάντα με ανοιχτή πόρτα και αγκαλιά.

• Τα παιδιά του χωριού. Δεν υπάρχουν! Έχουν μια τρέλα όλοι τους! Ωραία τρέλα όμως. Γελάς με την καρδιά σου. Πάντα περνάς ωραία με την παρέα τους. Θα τους δεις σίγουρα παραπάνω από μια φορά όσο μεγάλο και εάν είναι το χωριό. Παρόλα αυτά δεν είναι ποτέ βαρετό. Στα γλέντια είναι πρώτοι στο είδος τους! Πότε δεν περνάς άσχημα. Θα γελάσεις με την ψυχή σου.

• Είναι όλα κοντά. Όλα όμως. Εάν είσαι από τους τυχερούς έχεις και θάλασσα κοντά ακόμα και εάν είσαι από περιοχή με θάλασσα. Όπως και να έχει τα έχεις όλα δίπλα σου. Το πρωί έχεις τον φούρνο με τα ζεστά του ψωμάκια, την καφετέρια να πιείς τον καφέ σου, σούπερ μάρκετ, χιλιόμετρα για περπάτημα. Μπορεί όλα αυτά να τα έχεις έτσι και αλλιώς μα εκεί είναι αλλιώς. Είναι αυτή η ηρεμία που επικρατεί μακριά από όλα που σε κάνει να μια να είσαι σε μια μόνιμη χαρά και ανεμελιά.

• Το χαρτζιλίκι της γιαγιάς. Κακά τα ψέματα η γιαγιά πάντα σου δίνει το κατιτίς της! Οπότε περνάς φίνα πάντα. Βγαίνεις και λίγο παραπάνω ή ψωνίζεις κάτι από το ίντερνετ που έχεις κοζάρει εδώ και κάτι μέρες.

• Μακριά από έλεγχο γονιών. Ε ναι. Θες και λίγο ηρεμίτσα και να κάνεις ένα διάλειμμα από την μαμά. Δεν είπαμε ότι παύεις να την αγαπάς. Θες όμως λίγη ανεξαρτησία. Κάνεις ότι θες, πετάς τα ρούχα σου, δεν στρώνεις το κρεβάτι σου, τρως ό,τι θες. Ένα πιτόγυρο παραπάνω, πίτσα, πατατάκια, παγωτάκια τα καλοκαίρια. Έλα ωραία είναι!

Είναι ωραία στο χωριουδάκι. Όπου και εάν είναι αυτό, είτε είναι του μπαμπά είτε της μαμάς. Παιδικά και αθώα χρόνια που όταν πας τα θυμάσαι και γίνεσαι πάλι παιδί. Νιώθεις άλλος άνθρωπος. Όσο χρόνων και εάν έχεις φτάσει οι παππούδες θέλουν να σε βλέπουν και θες και εσύ. Έτσι είναι. Έχουμε πάρει πολλά και από αυτούς. Ας πηγαίνουμε να τους βλέπουμε και εκείνους όσο συχνά μπορούμε. Τους δίνει χαρά και μας δίνει και μας. Ετοίμασε βαλίτσες λοιπόν και φύγαμε για το χωριό τώρα που ο καιρός ανοίγει και σιγά σιγά έρχεται το καλοκαιράκι….

Σχολίασε το