4 Μποέμ γωνιές της Αθήνας που πρέπει να ανακαλύψεις

0
865

Ο όρος μποέμ ξεκίνησε από την Γαλλία και συγκεκριμένα σημαίνει ο κάτοικος της Βοημίας μιας περιοχής που βρίσκεται στην Τσεχία. Οι Γάλλοι ονόμασαν έτσι όλους τους τσιγγάνους , θεωρώντας ότι όλοι είχαν περάσει μέσω Βοημίας ώστε να φτάσουν στη Γαλλία.

Από κει και πέρα ο συγκεκριμένος όρος άρχισε σταδιακά ν’ αλλάζει σημασία κρατώντας όμως τα χαρακτηριστικά της ζωής των τσιγγάνων δηλαδή τον λιτό τρόπο ζωής καθώς και το γεγονός ότι δεν τηρούσαν τις κοινωνικές νόρμες της εποχής.

Στις αρχές του 19 ου αι. πολλοί καλλιτέχνες άρχισαν να ζουν στις φτωχογειτονιές του Παρισιού και έτσι η επίδραση της νομαδικής ζωής των τσιγγάνων στον τρόπο ζωής ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Από εκείνη την εποχή Μποέμ συνήθως χαρακτηρίζουν οι καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν για τα χρήματα και για το κοινωνικό status αλλά ακολουθούσαν το δικό τους αντισυμβατικό τρόπο ζωής.
Βέβαια, ο χαρακτηρισμός μόνο θετική χροιά δεν είχε αφού πολλές φορές χαρακτηρίζονται όπως άπλυτοι, σεξουαλικά ελεύθεροι, ατημέλητοι ήταν άκρως συνυφασμένοι με τον όρο Μποέμ.

Επιπροσθέτως, επηρεάστηκε ο τρόπος ντυσίματος καθώς τα ριχτά ρούχα, τα μεγάλα σκουλαρίκια, οι πασμίνες, οι μακριές φαρδιές φούστες, τα πολλά βραχιόλια στο κάθε χέρι μόνο μερικά από τα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στην γκανταρόμπα των επονομαζόμενων «μποέμ» την εποχής.
Στην Ελλάδα ουκ ολίγες φορές καλλιτέχνες , στιχουργοί ποιητές, ρεμπέτες έχουν αναφερθεί στον συγκεκριμένο όρο. Γενικότερα ο συγκεκριμένος όρος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους ρεμπέτες της εποχής και έτσι γράφτηκαν δεκάδες τραγούδια.

ΒLACK DUCK GARDEN, 5-7 Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χώρο με μεσογειακή κουζίνα, 5-7 Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου. Είναι ένας κήπος που παραμένει η μοναδική μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας , με ζωντανό ακόμα τον φοίνικα που φύτεψε η Αμαλία. Το Βlack Duck Multiplarte μετατρέπεται το καλοκαίρι στο Black Duck Garden- Athens City Museum Bistrot για να απολαύσετε καφέ, φαγητό και πότο.

ΚΙΜΩΛΙΑ, Υπερείδου 5

Στα σοκάκια της Πλάκας στο μικρό δρόμο, της Υπερείδου 5 βρίσκεται κρυμμένο το πιο χειροποίητο και πολύχρωμο καφέ της Αθήνας. Ένας χώρος τέχνης, ζεστός και ιδιαίτερος μόλις λίγα λεπτά από το μετρό Συντάγματος. Μερακλήδικος καφές, σπιτικά γλυκά, γευστικά κρύα πιάτα, γλυκά σε πολύ καλές τιμές αλλά και μοναδική μουσική για να συνοδέψεις το ποτό σου.

ΒΡΥΣΑΚΙ, Βρυσακίου 17

Στα στενά της Πλάκας, Βρυσακίου 17 προβάλλει ένα μεγαλοπρεπές παλαιό αρχοντικό. Ένας χώρος τέχνης και δράσης που προσφέρει ένα ήρεμο, γαλήνιο και ταξιδιάρικο περιβάλλον. Μια μεγάλη βεράντα στον πρώτο όροφο όπου μπορείς ν’ απολαύσεις γεύσεις ζεστών ροφημάτων καφέ που συνδυάζονται με λαχταριστές γεύσεις.

ΠΑΣΤΑΦΛΟΡΑ, Φρυγίας 11

Ένα κουκλίστικο café-bar στο Βύρωνα στο δρόμο Φρυγίας 11 όπου κυριαρχούν τα παστέλ χρώματα, μωσαϊκό στο πάτωμα και ιδιαίτερες καρέκλες θα σε κάνουν να  «κολλήσεις». Θα έχεις την ευκαιρία να συνοδεύσεις τον καφέ σου σε νόστιμα γλυκά και χειροποίητα σνακς. Τις  Κυριακές σερβιρέται καταπληκτικό brunch.  Oι τιμές του καφέ ξεκινούν από 1,50  ευρώ , ενώ οι μουσικές κινούνται σε εθνικ, jazz και soul μονοπάτια.

 

Ώρα να βγούμε λοιπόν από το σπίτι…

 

Σχολίασε το