20.3 C
New York
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021

Buy now

spot_img

10 Λόγoυς χρειάζεσαι να ερωτευτείς

Αιώνια πηγή έμπνευσης για το θέατρο , τη μουσική , τη ζωγραφική , το χορό , τη λογοτεχνία. Μια δύναμη ανυπέρβλητη που είναι “ανίκητη ακόμη και στη μάχη”. Έξι γράμματα κάνουν τη γη να γυρίζει. Έρωτας. 10 Λόγους χρειάζεσαι να ερωτευτείς

Έτσι φαντάζει στο μυαλό μας ο έρωτας. Ένα μυστήριο.  Οι επιστήμονες όμως , προσπαθώντας να εξακριβώσουν τι είναι ακριβώς αυτό που ενώνει τους ανθρώπους , μας προσκαλούν να τον παρακολουθήσουμε από μια διαφορετική οπτική. Αυτή της πραγματικότητας.

Τουλάχιστον δέκα παράγοντες έχουν ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με τους οποίους είναι δυνατόν να εξηγηθεί εν γένει , γιατί ερωτευόμαστε. Ο Dr Phillips, ο οποίος ερευνά εφαρμοσμένους και πειραματικούς ανθρώπινους παράγοντες ψυχολογίας στο University of Central Florida, είναι ένας από αυτούς τους επιστήμονες. 10 Λόγους χρειάζεσαι να ερωτευτείς

Στο Nerd Night Global Festival , ο Dr. Phillips παρουσιάζει κάποιες από τις ιδέες που εμφανίζονται στο βιβλίο του D. Levoy “Love and Sex with Robots”. O Levoy λοιπόν , περιγράφει με λεπτομέρεια τι είναι εκείνο που μας ωθεί να ερωτευτούμε και τακτοποιεί σε μια λίστα τους δέκα σημαντικότερους παράγοντες , προσπαθώντας να εξηγήσει πώς λειτουργεί η διαδικασία του “ερωτεύεσθαι”.

 

  1. “Όμοιος ομοίω αεί πελάζει” : Όπως εξήγησε ο Dr. Phillips , εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως κάποιος με τον οποίο μοιάζουμε , αυξάνονται αυτόματα οι πιθανότητες να του αρέσουμε .
  2. Αμοιβαία τα αισθήματα” : Τις περισσότερες φορές απολαμβάνουμε την ιδέα του να μας θέλει κάποιος , τον οποίο θέλουμε κι εμείς.
  3. Έχεις πακέτο” : Ο συγκεκριμένος παράγοντας καλύπτει πολλά από τα στοιχεία που βρίσκουμε ελκυστικά εξαρχής: εμφάνιση και προσωπικότητα . Ο Dr Phillips εξηγεί για ποιο λόγο οι άνθρωποι υπολογίζουν διαφορετικά τη σημασία αυτών των παραγόντων. Ορισμένοι μπορεί να ερωτευτούν μια σπουδαία προσωπικότητα , ενώ άλλοι επικεντρώνονται στην εμφάνιση. Ωστόσο οι όλοι μας δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις πλευρές της προσωπικότητας ή της φυσικής έλξης που θεωρούμε σημαντικές.
  4. Ρίτα Ριτάκι“: Έχουμε την τάση να θεωρούμε σημαντικό , πως αυτός/ή πρέπει να ταιριάζει στην κατηγορία ανθρώπων που εμείς πιστεύουμε ότι είναι αποδεκτή για εμάς τους ίδιους , πριν μας χτυπήσει το βέλος . Αυτή την παράμετρο ο Dr Phillips ονομάζει “κοινωνικές επιρροές” , αναλύοντας τις πολιτιστικές νόρμες και τους οριακούς παράγοντες που οδηγούν στο ποιόν μπορούμε να ερωτευτούμε. Για παράδειγμα κάποιος πρέπει να βρίσκεται στο πλαίσιο του ηλικιακού μας εύρους. Είναι βέβαια σαφές πως με το πέρασμα του χρόνου τέτοιου είδους νόρμες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό , ίσως και να έχουν πάψει εν μέρει να υφίστανται.
  5. Boarding complete ” : Ορισμένοι από εμάς έχουμε ανάγκη να έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο με τον οποίο υπάρχει οικειότητα. Άλλοι πάλι, κυνηγούν το κοινωνικό κύρος που πιθανώς μπορεί να προσφέρει ο συγκεκριμένος σύντροφος. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως είτε χρειάζεστε μια αγκαλιά, είτε ένα βραβείο , οι άνθρωποι που ερωτευόμαστε θα αποτελούν μια αναγκαιότητα στη ζωή μας . Μέχρι αυτή η αναγκαιότητα να γίνει πληρότητα.
  6. Πεταλούδες γυρνούν στην Αθήνα” : Αυτό το αίσθημα του ενθουσιασμού , του άγχους ή και του κινδύνου που κάνει την αδρεναλίνη σου να φτάσει στα ύψη όταν βρίσκεσαι με το άλλο άτομο. Αυ-τό το αί-σθη-μα.  10 Λόγους χρειάζεσαι να ερωτευτείς
  7. XFactor” : Είναι το “κάτι”. Από τα καλοσχηματισμένα πόδια ή το βλέμμα μέσα στο οποίο νιώθεις να χάνεσαι, μέχρι το θανατηφόρο χιούμορ. Ό,τι προτιμά ο καθένας. Όλοι μας έχουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θεωρούμε ελκυστικά και τείνουμε να ερωτευόμαστε αυτούς που τα έχουν.
  8. Timing is a bitch” : Ψυχολογικά νιώθεις έτοιμος να μπεις σε μια νέα σχέση ; Γιατί αν κάποιος έχει βγει πρόσφατα από μια μακροχρόνια σχέση, κινδυνεύεις να είσαι θύμα του σπουδαίου και τρανού (not), “rebound effect”.
  9. Σαν τους Χιώτες” : Ο συγκεκριμένος παράγοντας , το να περνάς δηλαδή χρόνο με τον άλλο , είναι και η έννοια του ερωτεύεσθαι. Μαθαίνεις καλύτερα τον υποψήφιο σύντροφό σου , τα προτερήματα του (ποιός έχει ελαττώματα στην αρχή;), τις συνήθειές του. Εντελώς μεταξύ σας αυτό.
  10. Μυστήριο τρένο” : Ενώ όντως τείνουμε να μας αρέσουν άνθρωποι που απολαμβάνουμε να περνάμε χρόνο μαζί τους , εντοπίζεται κάτι πολύ ενδιαφέρον στους ανθρώπους που μερικές φορές αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να τους διαβάσεις. Είναι ο παράγοντας που εξηγεί την έλξη προς ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας ή όπως εξηγεί και ο Dr Phillips , αυτός o περίεργος λόγος που μερικοί άνθρωποι ξετρελαίνονται με εγκληματίες. Δεν περιγράφω άλλο.

Ωστόσο, ίσως αυτό που τελικά όλοι μας συνειδητοποιούμε σταδιακά , είναι πως ανεξάρτητα από έρευνες , πειράματα, ψυχολογικές και κάθε ειδών επιστημονικές προσεγγίσεις,  ο έρωτας δεν είναι κάτι που μπαίνει σε μια λίστα. Γιατί στον έρωτα δεν υπάρχει αρχή , μέση και τέλος. Κρύο, χλιαρό ή ζεστό.  Δεν υπάρχουν αίτια και αφορμές. Δεν υπάρχει λογική, ούτε τακτική. Γιατί πράγματι έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Γιατί όλα αυτά είναι απλώς γενικά. Και στον έρωτα τα πάντα είναι ειδικά. Ας μας εξηγήσουν λοιπόν πως γίνεται να ερωτευτείς κάποιον για τα λακκάκια στο χαμόγελό του ή για τον τρόπο που “λέει ψιθυριστά το τι και το ε “*. Χα!

 

*Στίχος από το “Μονόγραμμα” του Οδ. Ελύτη , 1972

 της Κατερίνας Ρωτίδη

Σχολίασε το

athensstories.gr
Powered With Love by Athens Stories Team! Food | Theater | Cinema | Relationships | Games & More

Related Articles

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,979ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,351ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Σχολίασε το