Το νέο trend θέλει μακαρόνια και όχι καλαμάκια στο καφέ

0
265

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το νέο trend που θέλει τα μακαρόνια να αντικαθιστούν τα κλασικά καλαμάκια στο καφέ μας. Το όλο κίνημα ξεκίνησε από το εξωτερικό και είχε στόχο να καταργηθεί  η χρήση του πλαστικού από τα είδη μίας χρήσης.

Με ταχύτατους ρυθμούς λοιπόν, εξαπλώθηκε το κίνημα και στην Ελλάδα, αφού αρκετά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο, αντικατέστησαν τα καλαμάκια με μακαρόνια νούμερο 2. Το νούμερο 2, άλλωστε χρησιμοποιείται για το κλασικό παστίτσιο και  τα μακαρόνια είναι αρκετά σκληρά. Έτσι, παρά την αρκετή ώρα που “βρέχονται” μέσα στα αναψυκτικά και τα παγωμένα ροφήματα δεν μαλακώνουν, ούτε αλλοιώνεται η γεύση του ποτού.

Η Αρχή της εκστρατείας

Η εκστρατεία κατά της χρήσης του πλαστικού δημιουργήθηκε και ξεκίνησε από το παγκόσμιο περιοδικό National Geographic. Το περιοδικό έκανε αναφορά για την άμεση ζημία που προκαλεί το πλαστικό στην χλωρίδα και την πανίδα στις θάλασσες και στους ωκεανούς.

Με διάφορες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε πως στην Αμερική ημερησίως χρησιμοποιούνται περίπου 200 εκατομμύρια καλαμάκια ενώ μεγάλο μέρος αυτού του ποσού καταλήγει στους θαλάσσιους υδροβιότοπους.

Σε τι βοηθά το νέο trend

Τα κλασικά καλαμάκια που κατέληγαν στη θάλασσα δεν διασπώνται με αποτέλεσμα πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί να τους θεωρούν τροφή. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα θαλάσσιων χελωνών που έχασαν τη ζωή τους στο παρελθόν από το πλαστικό που κατάπιαν νομίζοντάς το για μέδουσα. Η αμερικανική οργάνωση Strawless Οcean σε έρευνες στο παρελθόν, εντόπισε πως το 71% των ψαροπουλιών και 30% των χελωνών είχαν πλαστικό στο στομάχι τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ζωή τους να μειωθεί στο μισό αφού το πλαστικό δεν μπορούσε να  διασπαστεί στο στομάχι τους και τα δηλητηρίαζε σιγά σιγά.

Πηγή: National geographic

Συνεπώς, με αφορμή το νέο trend και την καμπάνια ευαισθητοποίησης όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες αποφάσισαν να καταργήσουν τα πλαστικά  καλαμάκια και τη χρήση τους. Πιο συγκεκριμένα μέχρι το 2020 τα Starbucks και η McDonald’s αναμένεται να έχουν καταργήσει τα καλαμάκια.

Η επίσκεψη του Καρόλου και της Καμίλα 

Χαρακτηριστική  αποτελεί η περυσινή επίσκεψη του διάδοχου του Βρετανικού θρόνου Καρόλου και της Καμίλα που επισκέφθηκαν το κέντρο της Αθήνας. Οι δύο τους ταγμένοι υπέρ του κινήματος κατά του πλαστικού, όταν παρήγγειλαν τον καφέ τους, αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το καλαμάκι. Κίνηση που έγινε viral στο διαδίκτυο και δείχνει την βαθιά τους πίστη για την κατάργηση του πλαστικού.

Εμείς στο athensstories στηρίζουμε το trend κατά των πλαστικών και ξεκινήσαμε να πίνουμε τα αναψυκτικά μας με μακαρόνια.

Μείνετε συντονισμένοι στα social media μας για περισσότερα…

Σχολίασε το