“Το καινούριο Μουσείο Τέχνης στην πόλη του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζα Γουλανδρή…Σε συγκινεί…Σ’αναστατώνει…Σου επιβάλλεται”

0
348

 

~Η Τέχνη είναι καμωμένη για να ταράζει,

                                                    Η Επιστήμη για να καθησυχάζει.~

Tο Ίδρυμα Βασίλης και Ελίζας Γουλανδρή είναι ένας κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1979. Σκοπός του είναι η λειτουργία των δύο μουσείων του στην Άνδρο και τώρα στην Αθήνα, καθώς και η προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

O Bασίλης & η Ελίζα Γουλανδρή διακρίνονταν για την αγάπη τους για τις εικαστικές τέχνες. Η ζωγραφική αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους συνδέοντάς τους με καλλιτεχνικούς κύκλου του μεταπολεμικού Παρισιού, ενώ παράλληλα υποστήριζαν νέους Έλληνες εικαστικούς.

Οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός μουσείου στην Αθήνα , ώστε να δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή και να εξοικειωθεί με την τέχνη που τόσο αγάπησαν. Έφυγαν και οι δύο από τη ζωή, ο μεν Βασίλης Γουλανδρής το 1994, η δε Ελίζα το 2000, μην έχοντας προλάβει δυστυχώς, να δουν το όραμά τους να υλοποιείται. Διέθεσαν ωστόσο γενναιόδωρα όλα τα μέσα για την υλοποίηση του στόχου τους μέσω του ιδρύματος που φέρει το όνομά τους.

Η συλλογή του ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Όπως ισχύει για κάθε συλλογή, έτσι και με τη συγκεκριμένη, τα κριτήρια επιλογής των έργων που τη συγκροτούν υπήρξαν καθαρώς υποκειμενικά. Ο Βασίλης & η Ελίζα Γουλανδρή επέλεξαν τα συγκεκριμένα έργα με μοναδικό γνώμονα τις προσωπικές προτιμήσεις τους και τους δικούς τους αισθητικούς κώδικες.

Πρωταρχικός σκοπός του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα είναι να στεγάσει αυτή τη συλλογή καθιστώντας την προσβάσιμη στο κοινό, σύμφωνα με την επιθυμία των ιδρυτών του.

 

Germaine Richier

~Ο Δον Κιχώτης με φτερό ανεμόμυλου~

Μπρούντζος γυαλισμένος σε φυσικό χρώμα

Επί της παρούσης εκτίθενται 180 έργα και αντικείμενα τέχνης. Εκτός από τα εμβληματικά έργα της συλλογής που παρουσιάζονται στο σύνολό τους και θα εκτίθενται μόνιμα, άλλα επίσης σημαντικά έργα θα εκτίθενται εκ περιτροπής. Tην κύρια θέση στη συλλογή κατέχει η μοντέρνα και η σύγχρονη τέχνη, ευρωπαϊκή κυρίως, με έργα που χρονολογούνται από την περίοδο 1880-1980.

 

”Auguste Rodin”

~H αιώνια Άνοιξη~

 

Ο πρώτος όροφος , λοιπόν είναι αφιερωμένος στην τέχνη από το 1870 εώς το 1945, την περίοδο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο Μοντερνισμός στην Ευρώπη. Εξαίρεση αποτέλει ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος καθώς το έργο της συλλογής χρονολογείται στη δεκαετία του 1580. Ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης, το έργο του El Greco συνδιαλέγεται με χαρακτηριστικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής των Van Gogh, Cezanne, Gauguin, Monet, Degas, Picasso, Rodin και άλλων, πολλοί από τους οποίους αναγνώρισαν την προσφορά του στο πλαίσιο του Μοντερνισμού στην τέχνη.

Σε μία ξεχωριστή αίθουσα του ίδιου ορόφου παρουσιάζονται γαλλικά αντικείμενα τέχνης του 18ου αιώνα, αντικείμενα από ορεία κρύσταλλο Boucheron και κινέζικά αντικείμενα τέχνης 15ου-18ου αιώνα, από τη συλλογή του Ιδρύματος Βασίλης & Ελίζας Γουλανδρή.

Ο δεύτερος όροφος φιλοξενεί έργα της μεταπολεμικής, κυρίως περιόδου. Τα έργα του Giacometti, Lichtenstein, του Hundertwasser, του Pollock και του Bacon συνθέτουν μία εικόνα για τη σύγχρονη τέχνη του 20 ου αιώνα.

Ο τρίτος όροφος διαιρείται σε δύο χώρους. Στον πρώτο χώρο στεγάζονται έργα της νεότερης ελληνικής τέχνης, παρουσιάζοντας ορισμένους από τους σημαντικότερους εκπροσώπους  που άφησαν το στίγμα τους, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του 20ου αιώνα στην Ελλάδα: Παρθένης, Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.α.

Ο δεύτερος χώρος στεγάζει έργα μεγάλης κλίμακας δημιουργών της σύγχρονης τέχνης, όπως ο Ed Ruscha, o Anselm Kiefer και ο Takis.

O τέταρτος όροφος είναι αφιερωμένος στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Έργα των τελευταίων δεκαετιών συνθέτουν μία εικόνα της πρόσφατης εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα.

 

Tζον Χριστοφόρου”

~Οι ερωτευμένοι~

Λάδι σε καμβά

Τέλος , θα ήταν παράλειψη να μην πούμε ότι το νέο Μουσείο βρίσκεται στο Παγκράτι επί της οδού Ερατοσθένους 13, μόλις λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο. Στο κομψό κτίριο, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και εκτείνεται σε 11 ορόφους, εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, λειτουργούν πωλητήριο και café – εστιατόριο,βιβλιοθήκη τέχνης (με 6.000 τόμους), παιδικό εργαστήριο και αμφιθέατρο 190 θέσεων.

Σας συμβουλεύουμε να έχετε τουλάχιστον μία ώρα στη διάθεσή σας για να προλάβετε να δείτε όλα τα εκθέματα!!!!

 

 

 

Σχολίασε το