Τζόκερ : Ο κόσμος έχει ξεφύγει ή είναι εντύπωσή μου?

0
210

 

~Ο κόσμος έχει ξεφύγει ή είναι εντύπωσή μου;~

~Αναρωτιόμουν όλη τη ζωή μου, αν Υπήρχα…~

~Είναι ότι οι άλλοι περιμένουν να συμπεριφέρεσαι, έτσι όπως δεν είσαι…!~

 

Κανένας δεν είναι πιο αιμοβόρος από το Χοακίν Φίνιξ .Δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις με τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς ότι ο Αρθουρ Φλεκ είναι ο τύπος που βλέπεις στον δρόμο και τον αποφεύγεις και όσο περισσότερο τον «πατάνε», τόσο εκείνος χαμογελάει και στο τέλος ως ασυγκράτητος δολοφόνος ορμάει.

Είναι εκείνος «ο παρίας» που η κοινωνία η ίδια περιθωριοποιεί χωρίς να μεριμνά για εκείνον και ίσως τελικά η ίδια και να τον οδηγεί στα  αποτρόπαια εγκλήματά του. Ένα δημιούργημα, λοιπόν μιας κοινωνίας που υποβιβάζει τους μη προνομιούχους, αντιμετωπίζοντάς τους σαν σκουπίδια και παράλληλα βάζει ταμπέλες σε όσους δεν μπορεί να κατατάξει στα βολικά πλαίσια που έχει φτιάξει. Και σ’ αυτό το σημείο κάποιος μπορεί να σκεφτεί τα λόγια του Σταμάτη Μαλέλη στο βιβλίο του «Το Τέρα κι Εγώ» όπου αναφέρει:

«Πουτάνα πολιτεία, τσόλι στο Μάλαμα πνιγμένη . Σηκώνεις τον ποδόγυρο ψηλά μα αφήνεις την Ψυχή σου να σέρνεται στο Βούρκο!»

“Eγώ λέω ότι ο δράστης είναι Ήρωας.”

Ο Joker είναι ο μοναδικός, κεντρικός ήρωας και αντιήρωας, αυτός και μόνο αυτός θα είναι το σύμβολο εκατομμυρίων απελπισμένων ανθρώπινων ερειπίων. Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας αυτού του κλόουν περιγράφεται από τον ίδιο τον σκηνοθέτη με τα εξής λόγια: «Μου αρέσει η πολυπλοκότητα του Joker κι ένιωσα ότι η προέλευσή του έχει ενδιαφέρον, αφού κανένας δεν το έχει κάνει. Οπότε, ο Σκοτ Σίλβερ κι εγώ γράψαμε την εκδοχή ενός σύνθετου και πολύπλοκου χαρακτήρα και πώς μπορεί να εξελιχθεί ή να καταστραφεί. Αυτό με ενδιέφερε, όχι απλώς μια ιστορία με τον Joker, αλλά η ιστορία τού Πώς έγινε ο Joker».

Πρόκειται για μια « δύσκολη ταινία», ένα δραματικό θρίλερ , αμερικανικής παραγωγής του 2019 σε σκηνοθεσία Τοντ Φίλιπς, με τους Χοακίν Φίνιξ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζάζι Μπιτς, Τζολί Τσαν, Μαρκ Μάρον, Μπράιαν Κάλεν, Ντάγκλας Χοτζ κα. Κλασική ταινία μοναχικού χαρακτήρα, ένα υπαρξιακό δράμα, ένα ψυχολογικό θρίλερ. Σκληρό, τραγικό, σαγηνευτικό, σπαρακτικό, απειλητικό, με την ένταση να κορυφώνεται υποδειγματικά μέχρι την τελική έκρηξη!

Τέλος, ο Φίνιξ φαίνεται να είναι ακόμη ένας υπέροχος κινηματογραφικός τρελός.  Η αδυναμία του να ενταχθεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον επιδεινώνεται από το χλευασμό των άλλων και τους ξυλοδαρμούς. Σε μια εχθρική Γκόθαμ, ο Άρθουρ φοράει δυο μάσκες, μια εύκολη που τη βάφει ο ίδιος στο πρόσωπό του και μια δύσκολη, που δεν ξεκολλά από το δέρμα του, στην προσπάθειά του να αντέξει αυτόν τον κόσμο.

«Μερικούς ανθρώπους  τους κλοτσάνε για να τους σταματήσουν από ένα –Όνειρο-, αλλά εγώ δε θα τ’ αφήσω, δε θα τ’ αφήσω να με πάρει από κάτω. Επειδή, αυτός ο καλός- παλιός κόσμος συνεχίζει ν’ Αλλάζει…

Είμαι μια μαριονέτα, ένας κακοποιός, ένας πειρατής, ένα πιόνι κι ένας βασιλιάς.

Έχω βρεθεί και Ψηλά και Χαμηλά και ξέρω ένα πράγμα,

κάθε φορά που βρίσκω τον εαυτό μου, ρηχό στο πρόσωπό μου

Τον σηκώνω κι επιστρέφω στον αγώνα!!!

~ΑΥΤΗ ΕΊΝΑΙ Η ΖΩΗ~»

 

 

Σχολίασε το