spot_img

Τα σιροπιαστά του Ζαχαροπλαστείου Διεθνές στα Γιάννενα έχουν γράψει ιστορία

Το ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται στο ίδιο σημείο στα Γιάννενα εδώ και 72 ολόκληρα χρόνια -όσο κρατάει η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας- σήμερα γλυκαίνει όλα τα ελληνικά σπίτια μέσω του νέου του e-shop!

Το ξακουστό ζαχαροπλαστείο ξεκίνησε το 1950 από τον Παναγιώτη Τσιμή το 1950, τον άνθρωπο που έμαθε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής στο ξενοδοχείο King George της Αθήνας τη μακρινή δεκαετία του ’30. Επιστρέφοντας στα Γιάννενα, οι Γιαννιώτες ήταν απροετοίμαστοι για τα νεωτερικά γλυκά που θα ερχόταν στην περιοχή τους, αφού τότε γνώριζαν μόνο τα σιροπιαστά, τα γλυκά του κουταλιού και τα γλυκά αμυγδάλου “διατίμησης” (τον παλιό καιρό το υπουργείο Εμπορίου είχε κατατάξει κάποια είδη σε «ουσιώδη εν ανεπαρκεία», κρατώντας τα σε καθεστώς διατίμησης, δηλαδή ανώτατης τιμής πώλησης και άλλα σε «επουσιώδη εν επαρκεία» που οι τιμές τους διαμορφώνονταν ελεύθερα).

Στην πόλη των σιροπιαστών ο παππούς Τσιμής έφερε τη γαλλική ζαχαροπλαστική, παρασκευάζοντας λαχταριστά μιλφέιγ, προφιτερόλ, νουγκατίνα, την “ξενική” πουτίγκα, την πάστα μόκα, τη ζεστή κρέμα ζαχαροπλαστικής, (κρέμα patisserie), και τα gateau με κρέμα ζαχαροπλαστικής με σοκολάτα, παντεσπάνι gateau και σαντιγί.

Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα για το μαγαζί που κρατούσαν ο Τσιμής και τα δύο του αδέρφια, καθώς την εποχή εκείνη -ειδικά την δεκαετία του ‘60-  θεωρούνταν “ντροπή” για μια νοικοκυρά να μην παρασκευάζει τα δικά της γλυκά και να τα αγοράζει “έτοιμα”! Ο τρόπος που συντηρήθηκε το ζαχαροπλαστείο ήταν από τους φοιτητές των Ιωαννίνων, καθώς το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ήταν το τρίτο σε σειρά Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, όταν το 1964 πρωτολειτούργησε το Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής σαν παράρτημα του Αριστοτέλειου.

Θαμώνες του ζαχαροπλαστείου που βοήθησαν στην μακροημέρευση του, ήταν η ξακουστή 8η Μεραρχία του Στρατού με τον περίφημο Στρατηγό Κατσιμήτρο, τον ήρωα του Αλβανικού μετώπου που συνετέλεσε στη νίκη του ελληνικού στρατού επί των Ιταλών στο έπος του 1940. Οι γυναίκες στρατηγών και μεράρχων, η upper class της εποχής. ήταν αυτές που συντηρούσαν το κατάστημα, ενώ το Διεθνές ήταν και το μοναδικό μέρος στα Γιάννενα που θα μπορούσαν να πάνε οι γυναίκες να καθίσουν και να σερβιριστούν, ακόμα και μόνες τους, αφού εκείνη την εποχή δεν τις συναντούσες ποτέ έξω, ειδικά στα ανδροκρατούμενα καφενεία.

Η πορεία του καταστήματος ήταν σταδιακά ανοδική μέχρι τη δεκαετία του ‘80, τότε που την εποχή της οικονομικής ανάπτυξης η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών πολλαπλασιάστηκε και εκτοξεύτηκε η αγορά των ζαχαροπλαστείων. Ταυτόχρονα η κεντρική τοποθεσία που βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα το Διεθνές, στο Ρολόι, έγινε το κεντρικό meeting point των ντόπιων! Τα εστιατόρια τότε δεν προσέφεραν γλυκά μετατρέποντας τα ζαχαροπλαστεία σε στέκια και χώρους αναψυχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το Διεθνές άνοιγε στις 10 το πρωί και έκλεινε στις 3 το βράδυ και τα καλαίσθητα μαρμάρινα τραπέζια στον κήπο, αλλά και στο εσωτερικό του χώρου, γέμιζαν από κόσμο 5 φορές μέσα στη μέρα!

Το χειροποίητο παγωτό καϊμάκι του Διεθνές που σερβίρονταν στο σουηδικό καϊμακοπότηρο, αλλά και το “μόκα 2-2” για τους λάτρεις του καφε (2 μπάλες παγωτό μόκα και 2 μπάλες σαντιγί μόκα σε σουηδικό ποτήρι μόκας), το παγωτό κάστανο και τα παρφέ ήταν ανάρπαστα, ενώ το παγωτό “Σικάγο”, το “βουνό” όπως το αποκαλούν αφού έχει 3 μπάλες παγωτό σοκολάτα και μια μπάλα σαντιγί και σιρόπι σοκολάτας, πουλάει ακόμα και σήμερα!

Το 1996 άρχισε η ανάπτυξη των καταστημάτων Διεθνές που επεκτάθηκε στην “πριγκιπική” Πλατεία Πάργης, στο Μόλο, στην Εθνική Οδό, στη Δόμπολη και σήμερα έφτασε να έχει 7 καταστήματα. Από τότε το Διεθνές πρωτοπόρησε εισάγοντας από τους πρώτους, τον καφέ σε πακέτο λόγω των φοιτητών και των οικοδόμων, ενώ παράλληλα προστέθηκαν νέες γεύσεις και προϊόντα αρτοποιίας, αν και πιο δημοφιλείς παραμένουν οι νοσταλγικές γεύσεις.

Σήμερα το ξακουστό ζαχαροπλαστείο δημιούργησε πέρα από το φυσικό του κατάστημα , δημιούργησε και το νέο του e-shop του για να δώσει την ευκαιρία σε όλη την Ελλάδα να απολαύσει τα ξακουστά σιροπιαστά του. Γιαννιώτικο λοιπόν κανταΐφι τυλιγμένο με φύλλο μπακλαβά, παραδοσιακό μπακλαβά, κεράσματα, σοκολατάκια και γευστικές τούρτες μπορείτε να απολαύσετε και με online παραγγελία!

Σχολίασε το

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροOne particular When https://comptmksp.org/ compared to California king
athensstories.gr
Powered With Love by Athens Stories Team! Food | Theater | Cinema | Relationships | Games & More

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Σχολίασε το