Τα ριάλιτι αγάπης που… διχάζουν

Σε μία τηλεόραση μνημονίων και οικονομικής κρίσης, σε μία εποχή που η υποκουλτούρα έχει πάρει τη θέση της κουλτούρας, τα νεοφερμένα ριάλιτι αγάπης διχάζουν κοινό, κριτικούς και ΕΣΡ για την θέση που πρέπει να έχουν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα και την ψυχαγωγία του σαλονιού μας.

Τόσο το “Power of Love” του ΣΚΑΙ όσο και το “The Game of love” του Ant1 η αλήθεια είναι ότι συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού και των ειδημόνων της τηλεόρασης στα πρώτα επεισόδιά τους αλλά έγιναν το “μαύρο πρόβατο” των τηλεκριτικών τις επόμενες εβδομάδες. Το ΕΣΡ κάλεσε δε το κανάλι του Αμαρουσίου να λογοδοτήσει για το ριάλιτι που προβάλλει μετά τις κατηγορίες πολιτών ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι παραπλάνησης και όχι αποπλάνησης, moto που επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά από παρουσιαστή και παίκτες κατά την διάρκεια των επεισοδίων.

Εν αρχή ήν το “Power of Love”. To ΣΚΑΙ ήταν εκείνο που θέλησε να “εμπλουτίσει” το ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα με ριάλιτι αγάπης. Επιδίωξε να μεταφέρει στους εγχώριους τηλεοπτικούς δέκτες το πολύκροτο ριάλιτι που στην κοντινή Τουρκία κατακλύζει τις τηλεοράσεις των γειτόνων από τσακωμούς, πλαστικές στις μύτες των παικτών (δώρο της παραγωγής), τακούνια να ετοιμάζονται να φύγουν στον αέρα και πανέμορφες κοπέλες να μουγκρίζουν σαν εξαγριωμένα άλογα από τα νεύρα τους μετά τους εσωτερικούς καβγάδες με συμπαίκτριες και… συντρόφους. Πραγματοποίησε τα γυρίσματα του ριάλιτι στην Κωνσταντινούπολη μεταφέροντας εκεί επιτελείο και παίκτες, αμείβοντας εβδομαδιαία τους συμμετέχοντες δίνοντας τους το δικαίωμα της ελευθερίας το σαββατοκύριακο με μόνη υποχρέωση να επιστρέφουν την Δευτέρα στον “εγκλεισμό” και τις κάμερες.

Στη συνέχεια ήρθε το “The Game of love”. Καθυστερημένο στο πρόγραμμα, με τη τηλεοπτική σεζόν να έχει φθάσει στη μέση της, ήρθε η απάντηση του Ant1 που δυστυχώς ήταν και η μεγάλη απογοήτευση. Όση προσπάθεια και να έχει γίνει από μοντέρ, σκηνοθέτες, παραγωγούς για εξαιρετικά πλάνα του ονειρεμένου Ναυπλίου στο οποίο λαμβάνει χώρα το εν λόγο τηλεπαιχνίδι και άψογη προβολή του πολυτελέστατου ξενοδοχείου στο οποίο διαμένουν και δρουν οι παίκτες, το περιεχόμενο δυστυχώς είναι λυπηρό.  Από τα πρώτα λεπτά παρατηρείς ανθρώπους να παίζουν το παιχνίδι του ψέματος στις μεταξύ τους σχέσεις και να διαγωνίζονται για το πόσο κανείς μπορεί να εξαπατήσει και να πληγώσει τον συμπαίκτη του πληγώνοντας πρώτα απ΄όλα τον ίδιο του τον εαυτό και την ηθική του.

Αν κάτι είχε αφήσει το “κοινωνικό πείραμα” του “Power of Love” στο διάβα της τηλεθέασης ακλόνητο ήρθε να το ισοπεδώσει το “The Game of love”. To πρώτο είχε δείξει κάποια ευαισθησία στις ανθρώπινες σχέσεις αφού στόχος του ήταν να δημιουργήσει, έστω, κάποιες μέσα στα πλαίσια του παιχνιδιού. Το δεύτερο με το στόχο να αποκρύψει και να σιγάσει τα ανθρώπινα συναισθήματα συντροφικότητας και να χτίσει ψεύτικα με εργαλεία την απάτη και την ανηθικότητα φαίνεται να έχει ρίξει έτι περισσότερο το επίπεδο.

Εκείνο που αναμένεται πια είναι ο τρόπος που θα λήξουν αυτά τα παιχνίδια και η τελική στάση που θα κρατήσει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο τόσο στις τρέχουσες εκπομπές “αγάπης” αλλά και σε πιθανές επόμενες.

Σχολίασε το