Σχέσεις: Ενθουσιασμός ή αληθινός έρωτας

0
563

Κι όμως στη ζωή μας πολλές φορές και μάλιστα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις έχουμε μπερδέψει την έννοια “αληθινός έρωτας” με τον απλό ενθουσιασμό. Δεν είναι λίγες οι φορές που στη γνωριμία μας με κάποιον ή κάποια αμέσως ενθουσιαζόμαστε και αντί να συνειδητοποιήσουμε πως απλά μας άρεσε το γεγονός πως περάσαμε όμορφα με τον άλλον, νομίζουμε πως είμαστε τρομερά ερωτευμένοι…

Φυσικά και υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών. Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Έχεις παρατηρήσει τον εαυτό σου μόλις γνωρίσει ένα νέο φιλικό άτομο που ταιριάζετε στις ιδέες, στις απόψεις πως αμέσως κολλάτε; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα πρώτα ραντεβού. Μπορεί να βγήκατε, να πέρασες όμορφα και πραγματικά να θέλεις να βγείτε ξανά ή να διασκεδάζετε μαζί αυτό δεν σημαίνει πως βρήκες τον έρωτα της ζωής σου. Πιθανότατα ενθουσιάστηκες και διασκέδασες τόσο που το μυαλό σου δημιούργησε την ψευδαίσθηση πως ερωτεύτηκες.

Ωστόσο, υπάρχει και η μικρή πιθανότητα όντως να άναψε η σπίθα ανάμεσά σας και αυτό να εξελιχθεί σε κάτι όμορφο. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην αρχή όλοι ενθουσιαζόμαστε με τον άλλον και χαιρόμαστε απίστευτα με όσα συμβαίνουν αν πηγαίνουν όπως τα θέλουμε. Όταν όμως κάτι πάει διαφορετικά από ότι είχαμε στο μυαλό μας αμέσως στραβώνουμε και με την πρώτη αφορμή απομακρυνόμαστε.

Διαφορές μεταξύ των δύο εννοιών 

Στον έρωτα φίλε ή φίλη μου αυτά δεν συμβαίνουν… Σε αντίθεση, με τον ενθουσιασμό αν για παράδειγμα ένα βράδυ δεν βρεθείτε δεν θα στενοχωρηθείς, ούτε θα “ξενερώσεις”. Στον ενθουσιασμό που επικρατεί ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο που βγαίνετε μία τέτοια κίνηση θα ήταν αφορμή για ένα έντονο καυγά.

Από την άλλη ο ενθουσιασμός είναι πολλές φορές η βάση για να δημιουργηθεί η ζήλια και οι ανασφάλειες. Όταν είμαστε ερωτευμένοι συνήθως δεν υπάρχουν οι ανασφάλειες ενώ γνωρίζουμε πως ο ένας για τον άλλον είναι το “α και το ω”! Είμαι σίγουρος πως θα έχεις παρατηρήσει  εσύ αν όχι οι κοντινοί σου, πως όταν είμαστε ερωτευμένοι τείνουμε να παραβλέπουμε τις λάθος επιλογές ή τα αρνητικά του άλλου. Στον ενθουσιασμό όμως τα αρνητικά διογκώνονται και προσπαθούμε έμμεσα να αλλάξουμε τον άλλον ή την άλλη.

Συνεπώς ο ενθουσιασμός με τον έρωτα είναι δύο διαφορετικές έννοιες που έχουν και κάποια κοινά. Ένα από αυτά είναι πως οι δύο έννοιες συμπεριλαμβάνουν το ενδιαφέρον μας απέναντι σε κάποιο άλλο άνθρωπο.

Εσύ έχεις νιώσει τον ενθουσιασμό και τον έρωτα σε κάποια από τις σχέσεις σου; Αν ναι πες μας πως ξεχωρίζεις αυτά τα δύο συναισθήματα;

 

Σχολίασε το