Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μικρό καλάθι είχαν μαζευτεί φρούτα πολλά, από όλου του πλανήτη τα μήκη και τα πλάτη… Ήθελαν όλα να διαγωνιστούν και το πρώτο βραβείο νοστιμιάς να καρπωθούν… Χωρίστηκαν λοιπόν σε ομάδες για ν’ αποφύγουν τους μπελάδες… συνταγές με μήλο
«Μαγικέ καθρέπτη αποκρίσου… φρούτο υπάρχει άλλο, που είναι καθρέπτη, του φθινοπώρου πιο ωραίο;» ρώτησε το μήλο.
«Εσύ, μήλο μου, είσαι το πιο ωραίο…» απάντησε ο μαγικός καθρέπτης.
Ζουμερά, κόκκινα, λαχταριστά και όχι μόνο, τα μήλα είναι σύμμαχοι υγείας, δεν είναι τυχαία η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» . Ο πρωταγωνιστής του φθινοπώρου είναι πλούσιος σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες καθώς και μεταλλικά στοιχεία. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό, διεγείρει το μεταβολισμό μας, δεν περιέχει λιπαρά κι έχει λίγες θερμίδες. Η φλούδα είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος γι αυτό το λόγο καλό είναι να μην αφαιρείται. συνταγές με μήλο
Επιπλέον θεωρείται μια υγιεινή επιλογή για την καταπολέμηση της λιγούρας. Αλλά το υγιεινό δε σημαίνει πάντα κι άνοστο. Μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, με συνοδεία μιας μικρής ποσότητας κανέλας (για μια light εκδοχή) ή ακόμη πιο ΄΄αμαρτωλά΄΄, ως γέμιση κάποιας τάρτας… κι αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους συνδυασμούς που μπορούν να αναστατώσουν ευχάριστα τους γευστικούς μας κάλυκες. συνταγές με μήλο
Οι 7 υπέροχες συνταγές μήλου που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω μιλούν από μόνες τους…
Strudel(Doc) μήλου
Συστατικά:
1 φύλλο σφολιάτας
3 μεγάλα μήλα
5-6 κουταλιές ζάχαρη
½ κούπας σταφίδες
½ κούπας καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια (προαιρετικά)
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
λίγο νερό
κανέλα
Εκτέλεση:
Αρχικά βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με το νερό να γίνει καραμέλα και μόλις γίνει ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο. συνταγές με μήλο
Στη συνέχεια κόβουμε τα μήλα σε κύβους και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την καραμέλα. Ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά.
Πριν βάλουμε την σφολιάτα στο ταψί το έχουμε βουτυρώσει.
Όταν η γέμισή μας είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς που έχουμε επιλέξει κι έπειτα την απλώνουμε στην σφολιάτα και την κλείνουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το στρουντελ.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 200.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε ως γέμιση μαρμελάδα μήλου. Εάν δεν βρείτε έτοιμη στο εμπόριο στο παρακάτω link σας έχουμε βρεί μια εξαιρετική συνταγή την οποία μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=2440
Μηλόπιτα apple (Grump)le
Συστατικά:
300 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με μια πρέζα αλάτι
180 γραμμάρια ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
200 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο βούτυρο για επάλειψη
Για τη γέμιση:
450 γραμμάρια αποφλοιωμένα, καθαρισμένα και κομμένο σε κυβάκια
50 γραμμάρια ακατέργαστο καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 πρέζες κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και προσθέτοντας σιγά σιγά τους κύβους βουτύρου με τα χέρια σας φτιάχνουμε ένα άμορφο μείγμα (σαν μπαλάκια). συνταγές με μήλο
Τοποθετούμε τα φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε τα με τη ζάχαρη, το αλεύρι και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά προσέχοντας να μην σπάσουμε κι άλλο τα φρούτα.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Μετακινούμε με ένα κουτάλι το μείγμα φρούτων στο κάτω μέρος και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη ζύμη.
Ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε με παχιά κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια.
(Happy) cake μήλου
Συστατικά:
2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. βούτυρο
1½ φλ. ζάχαρη
2 αυγά
4 μήλα κομμένα σε κυβάκια
1/4 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. γάλα
1 κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το κονιάκ, το γάλα και την κανέλα. συνταγές με μήλο
Ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα μείγμα απαλό όπως ακριβώς του κέικ. Προσθέτουμε τα μήλα κομμένα σε κυβάκια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 180˚C για 1 ώρα.
Bγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου και έπειτα τη σερβίρουμε.
Λουκουμάδες (Dopey) με μήλο
Συστατικά:
1 κούπα αλεύρι
2κ.γ. baking powder
1/4 κούπας ζάχαρη
1/4κ.γ. κανέλα
1/8κ.γ. αλάτι
1 αυγό, χτυπημένο
1/2 κούπα γάλα
1κ.γ. χυμός λεμονιού
1 κούπα κομματάκια μήλου, καθαρισμένα
κανέλα και ζάχαρη για το πασπάλισμα (1/4 κούπας ζάχαρη και 1κ.γ. κανέλα αναμειγμένα)
λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Έπειτα προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ρίχνουμε μέσα τα μήλα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. συνταγές με μήλο
Ρίχνουμε κουταλιές του μείγματος μέσα στην κατσαρόλα και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να γίνουν χρυσαφένιοι, για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τους βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν, για λίγα λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας και σερβίρουμε.
Εναλλακτικά μπορούμε να κόψουμε τα μήλα σε ροδέλες και να τις βουτήξουμε το μείγμα του λουκουμά προτού τις ρίξουμε στο τηγάνι.
Επίσης για ένα πιο ΄΄πλούσιο΄΄ ντεκόρ μπορούμε να σερβίρουμε με μέλι, τριμμένο καρύδι και κανέλα.
(Sneezy) ρολλάκια κανέλας με γέμιση μήλου
Για περίπου 24 ρολλάκια
Συστατικά:
Για τη ζύμη
620 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά ξηρή (16 γρ.)
μια πρέζα αλάτι
120 ml νερό
120 ml γάλα
60 γρ. βούτυρο ανάλατο
3 αυγά
1 κ.γ. κανέλα
Για τη γέμιση
2 ξινόμηλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 ½ κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
Στο μπολ του μίξερ αναμιγνύουμε ένα ποτήρι αλεύρι (από τα 620 γρ.), τη ζάχαρη, τη μαγιά αδιάλυτη, το αλάτι και τη κανέλα.
Σε μέτρια φωτιά – σε μικρή κατσαρόλα – βάζουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο να ζεσταθούν (όχι να κοχλάσουν) και τα προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι. Χτυπάμε τα υλικά για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 2 λεπτά.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνοντας θα δούμε ότι θα έχουμε μια ζύμη αφράτη που λίγο θα κολλάει.
Δουλεύουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει ελαστική. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Κόβουμε τα δύο μήλα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το βούτυρο και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. συνταγές με μήλο
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε δύο φύλλα με διαστάσεις 14 x 10 εκ. Απλώνουμε τη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολά και κόβουμε το κάθε ρολό σε 12 περίπου κομμάτια.
Τοποθετούμε τα κομματάκια στο ταψί του φούρνου (έχοντας στρώσει προηγουμένως λαδόκολλα) με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (να φαίνεται δηλαδή η γέμιση) και τα σκεπάζουμε για 45 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.
Αφού περάσουν τα 45 λεπτά πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσουν).
(Dashful) τάρτα μήλου
Υλικά για τη ζύμη της τάρτας:
375 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
275 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
40 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
8 ml γάλα
1 κουταλιά σούπας νερό
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση για τη ζύμη:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή και λεία.
Αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Την κάνουμε μία μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει.
Στο μεταξύ προχωρήσουμε στην παρασκευή της κρέμας και στην προετοιμασία των μήλων.
Μετά από δύο ώρες ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστού. (Επειδή είναι μαλακιά και σπάει εύκολα μπορούμε να τη βάλουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες).
Απλώνουμε στη φόρμα της τάρτας και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι.
Την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει. (αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να μείνει 2 ώρες, αλλά όσο χρειαστεί ώστε όταν μπει στο φούρνο να είναι παγωμένη).
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά. (Δεν χρειάζεται να ροδίσει γιατί θα ψηθεί ξανά).
Υλικά για την κρέμα:
3 κούπες γάλα
¾ της κούπας ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
¾ της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια ή ξύσμα από λεμόνι
Εκτέλεση για την κρέμα:
Ανακατεύουμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη τη βανίλια (ή το ξύσμα) και τη 1 κούπα από το γάλα.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα (2 κούπες) σε μία κατσαρόλα μέχρι ζεσταθεί και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ανεβεί καλά η θερμοκρασία και να αρχίσει να πήζει.
Προσθέτουμε (ανακατεύοντας συνεχώς) το μείγμα με τα αυγά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να γίνει παχύρευστη και να μην έχει σβόλους.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να σφίξει.
Υλικά για την επικάλυψη μήλου:
800 γρ. μήλα ακαθάριστα
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
1 κούπα νερό
½ κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας λεμόνι
1 κ.γλ. κανέλα
¼ κ.γλ. γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζουμε μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Τελικό ψήσιμο τάρτας:
Πάνω στην ζύμη απλώνουμε την κρέμα μέχρι να γεμίσει η τάρτα.
Από πάνω βάζουμε τα μήλα με το σιρόπι τους (γι’ αυτό όλα τα υλικά πρέπει να είναι κρύα αλλιώς θα ποτιστεί η τάρτα και δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Όταν κρυώσει μπορούμε να πασπαλίσουμε με καβουρντισμένα καρύδια, κανέλα και άχνη ζάχαρη.
(Sleepy) λικέρ μήλου
Συστατικά:
1 κιλό μήλα
480 ml. βότκα
480 ml. κονιάκ
192 γρ. ζάχαρη
130 ml. νερό
2-3 ξυλάκια κανέλας
10 καρφ. γαρίφαλο (μοσχοκάρφι)
*Το τσίπουρο (αυτό που είναι χωρίς γλυκάνισο) είναι – σε σχέση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη – άοσμο, άχρωμο και άγευστο, είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει επιτυχώς την βότκα.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε κυδωνάτα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο. Περιχύνουμε τα μήλα μας με τη βότκα και το κονιάκ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας. Κλείνουμε το βάζο και το τοποθετούμε σε δροσερό μέρος για ένα μήνα.
Ανοίγουμε το βάζο, αφαιρούμε τα μπαχαρικά μας και φιλτράρουμε πολύ καλά (2-3 φορές) έτσι ώστε να πάρουμε καθαρό υγρό χωρίς ίχνος από υπολείμματα μήλου.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις κοχλάσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ρίχνουμε στο βάζο μας το σιρόπι και ανακατεύουμε να ενωθεί με το υγρό που είχαμε προηγουμένως φιλτράρει.
Κλείνουμε το βάζο και αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον δυο μήνες πριν το δοκιμάσουμε.