spot_img

Συνέντευξη με την Ειρήνη Λοϊσίου, καθηγήτρια της Aerial Yoga

Το σώμα δεν είναι ξεκομμένο από το μυαλό μας, από τη σκέψη μας. Από αυτό που είμαστε. Το σώμα είναι ένα κομμάτι μας. Είναι το μέσο για να κάνουμε οτιδήποτε.

Aerial Yoga. Κάποιοι από εσάς αναρωτιέστε τι είναι η aerial yoga. Κάποιοι άλλοι μπορεί να την έχετε ήδη δοκιμάσει. Καθώς και να έχετε ήδη διαμορφώσει την άποψη σας. Το athensstories.gr συνάντησε την Ειρήνη Λοϊσίου, καθηγήτρια διαφόρων πρακτικών της yoga, έτσι ώστε να μας μιλήσει για την άσκηση, να εξηγήσει τι πρόκειται να περιμένει κάποιος από αυτή την πρακτική, αλλά και να λύσει κάθε απορία.

aerial-yoga
Το σώμα δεν είναι ξεκομμένο από το μυαλό μας, από τη σκέψη μας. Από αυτό που είμαστε. Το σώμα είναι ένα κομμάτι μας. Είναι το μέσο για να κάνουμε οτιδήποτε.

1) Τι είναι η aerial yoga και σε τι διαφέρει από τη γνωστή, κλασσική, yoga;

Η Aerial Yoga είναι μια πρακτική, η οποία γίνεται με τη χρήση μιας αιώρας που στηρίζεται με γάντζους στο ταβάνι. Περιλαμβάνει ασκήσεις στις οποίες έχουμε κάποιου τύπου επαφή με το έδαφος και κάποιο μέρος του σώματος όπως δηλαδή, τα χέρια, τα πόδια ή ο κορμός βρίσκεται στην αιώρα. Υπάρχουν και ασκήσεις, στις οποίες είναι εξολοκλήρου στηριζόμενοι πάνω στην αιώρα.
Έχει πολλά στοιχεία από την yoga, εξού και η ονομασία. Αλλά δεν είναι αποκλειστικά επηρεασμένη από εκεί. Έχει στοιχεία από την τέχνη της ακροβατικής, χορευτικά στοιχεία και ασκήσεις που πηγάζουν από τον κόσμο του fitness, του pilates. Αλλά και άλλων τεχνικών ενδυνάμωσης.

Η βασική διαφορά με την yoga, είναι η αιώρα, η οποία δεν υπάρχει στην κλασσική, αλλά και η αίσθηση της αιώρησης, που προσφέρει η aerial yoga.
Εάν θα ταυτιστεί απόλυτα ή επιμέρους έχει να κάνει με την προσέγγιση του δάσκαλου· και την προσωπική του ταυτότητα. Από πού είναι επηρεασμένος εκείνος. Εάν βάλεις έναν ακροβάτη να διδάξει Aerial Yoga, θα έχει περισσότερα στοιχεία από την ακροβατική τέχνη. Αν όμως βάλεις έναν γυμναστή, ενδεχομένως η άσκηση που θα δώσει να είναι περισσότερο εστιασμένη στο κομμάτι της ενδυνάμωσης και του «fitness». Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και με κάποιον χορευτή ή δάσκαλο Yoga.

Εάν κάτι είναι συνδεδεμένο με την Yoga, είναι η αίσθηση της συγκέντρωσης και της επίγνωσης σε αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή. Καθώς και η ιδιαιτερότητα του ότι εκτός από το σώμα σου, έχει να κάνει με το μυαλό σου, το συναίσθημα σου.

2) Τι προσφέρει στον άνθρωπο; Οι επιδράσεις της είναι πέρα από σωματικές και πνευματικές (πχ. Χαλάρωση νεύρων, βοήθεια στην αποβολή άγχους κλπ.);

Είναι μια πρακτική, η οποία είναι σωματική και πνευματική. Το σώμα δεν είναι ξεκομμένο από το μυαλό μας, από την σκέψη μας. Από αυτό που είμαστε. Το σώμα είναι ένα κομμάτι μας. Είναι το μέσο για να κάνουμε οτιδήποτε.
Σαφέστατα όμως είναι μια πρακτική, στην οποία μπαίνεις με όλο σου τον εαυτό. Που σημαίνει ότι μπαίνεις με τους φόβους σου, με τον χαρακτήρα σου. Οπότε και ο τρόπος με τον οποίο ασκείσαι είναι σε όλα αυτά τα επίπεδα. Ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει μειωμένη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σε αυτό που κάνει, θα έχει ενδεχομένως και λιγότερη εμπιστοσύνη σε αρχικό στάδιο με την κούνια, την αιώρηση, με αυτό που πάει να κάνει.
Είναι ένας ωραίος τρόπος να χτίζει την εμπιστοσύνη και στην αιώρα και στον δάσκαλο αλλά και τέλος στον εαυτό του. Γιατί εκεί θα καταλήξει. Να νιώθει καλύτερα με τον ίδιο.

dsc_0139-4

Το ίδιο συμβαίνει και με έναν άνθρωπο, ο οποίος φοβάται ότι δεν θα τον κρατήσει το σκοινί. Φοβάται ότι δεν θα τον κρατήσουν τα χέρια του. Ότι δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την άσκηση. Σταδιακά αυτό αρχίζει και λύνεται με μικρές κλιμακωτές ασκήσεις και βελτιώσεις που θα βλέπει ο ίδιος στον εαυτό του. Μπορεί να κάνει περισσότερα και αυτό επεκτείνεται και σε άλλα.

Στο ασκητικό κομμάτι είναι μία δυνατή πρακτική, η οποία ασχολείται με όλο το σώμα. Στο κομμάτι του άγχους, σε πρώτη φάση, μπορεί να ενισχύσει το άγχος σε έναν άνθρωπο, ο οποίος προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην άσκηση. Κατακτώντας όμως την τεχνική σε πρώτο επίπεδο, καταφέρνεις μετά να απολαύσεις το όφελος της άσκησης. Να αφεθείς. Υπάρχουν και θέσεις άλλωστε, όπου πέρα από το κομμάτι το δυναμικό, θέλουν να σε οδηγήσουν και στη χαλάρωση. Στην ηρεμία.

3) Μπορεί κάποιος να ασχολείται μόνο με aerial yoga ως ολοκληρωμένη μορφή γυμναστικής;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σημείο του σώματος που να μην «δουλεύει» με αυτή την άσκηση. Η γνώμη μου είναι ότι πάντα βοηθάει σε ένα ανθρώπινο σώμα, να έχει πολλά διαφορετικά ερεθίσματα.
Γιατί από κάθε ερέθισμα παίρνει κάτι. Παρέχει μια διαφορετική κινησιολογική αντίληψη για τον εαυτό του. Οπότε ναι, είναι μια άσκηση η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει όλους τους μυς, πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια πολύ καλή φυσική κατάσταση. Τελείως προσωπική γνώμη, πάντα είναι καλό να υπάρχει μια ποικιλία στον τρόπου που ασκούμαστε.

dsc_0322-3

4) Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται κυρίως;

Αυτό εξαρτάται από τη προσέγγιση του μαθήματος και του δασκάλου. Σαν άσκηση έχει πολύ μεγάλο εύρος. Εξαρτάται πώς θα προσφέρει αυτή την πρακτική στον κόσμο. Κάθε ηλικία λοιπόν, μπορεί να εστιάσει σε διαφορετικό κομμάτι της Aerial Yoga. Πχ οι πιο μικρές ηλικίες θα μπορούσαν να βρουν ένα διαφορετικό, εναλλακτικό παιχνίδι πάνω στην αιώρα. Ένας πολύ καλός τρόπος ενδυνάμωσης, που θα μπορούσε να απευθυνθεί σε όλες τις ηλικίες.

Το κομμάτι, το διατατικό και το κομμάτι της αποφόρτισης της σπονδυλικής στήλης απευθύνεται και σε ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες.
Τέλος, υπάρχει και ένα κομμάτι της aerial, το «restorative». Το οποίο γίνεται σε κούνιες, σε πολύ χαμηλή απόσταση από το έδαφος και είναι κομμάτι καθαρά θεραπευτικό. Αποφορτιστικό για το μυϊκό σύστημα αλλά και για τη σπονδυλική στήλη. Το οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί ακόμα και στους υπερήλικες. Δεν έχει το κομμάτι το δυναμικό, έχει μόνο το κομμάτι το θεραπευτικό και το αποφορτιστικό. Προσφέρει στο σώμα μια ανακούφιση από τα συμπτώματα που μπορεί να έχει. Δηλαδή πόνους στις αρθρώσεις, μυϊκό πόνο –γιατί προσφέρει μια διάταση, χαλάρωση κεντρικού νευρικού συστήματος.

Δεν είναι το κάθε είδος για την κάθε ηλικία, αλλά κάθε ηλικία μπορεί να βρει το είδος της.

5) Υπάρχει προθυμία του κόσμου να ανακαλύψει νέες ασχολίες όπως η aerial yoga, αν και βλέπουμε ότι ακόμα υπάρχει από αρκετούς μια επιφυλακτική στάση απέναντι στη yoga;

Δεν περίμενα ότι θα υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, μέχρι τη στιγμή που άρχισα να διδάσκω. Προηγουμένως ήταν μία άσκηση, η οποία μου άρεσε πάρα πολύ. Μου προκαλούσε ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι πώς έχω δει ότι είναι μια εξάσκηση, που ο κόσμος την αγαπάει και παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

6) Πως ανακαλύψατε την aerial yoga και πως αποφασίσατε να ακολουθήσετε επαγγελματικά την συγκεκριμένη πρακτική;

Εγώ αρχικά ήμουν ήδη στον χώρο της Yoga και σε ένα επίπεδο πιο ερασιτεχνικό, ασχολούμαι και με τον χορό. Την Aerial Yoga, τη γνώρισα σαν μαθήτρια. Τυχαία, για να είμαι ειλικρινής. Άρχισε να μου προκαλεί το ενδιαφέρον για να την γνωρίσω περισσότερο. Μπήκα στη διαδικασία να κάνω την εκπαίδευση. Δεν σας κρύβω, ότι δεν ήμουν σίγουρη κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης αν θα προχωρούσα στη διαδικασία εν τέλει της πρακτικής να τη διδάξω. Ήρθαν έτσι οι συνθήκες και εγώ ανακάλυψα πως μάλλον την αγαπούσα περισσότερο από όσο είχα στο μυαλό μου, πριν την γνωρίσω καλά.

7) Η εκπαίδευση σας στην Ινδία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα απόφαση σας να ασχοληθείτε με την διδασκαλία;

Η εκπαίδευση μου στην Ινδία αφορούσε το πρώτο κομμάτι των σπουδών μου. Το κομμάτι της yoga καθαρά. Το κομμάτι της Aerial, έγινε στην Ελλάδα. Η πρώτη εκπαίδευση στην Ινδία έγινε ήδη με την πρόθεση να ασχοληθώ με τη διδασκαλία. Η προσέγγιση μου, αυτό που μου έδωσε σαν εμπειρία και σαν άνθρωπο, άλλαξε μέσα μου από αυτό το ταξίδι και αυτή την εκπαίδευση· γιατί δεν είχε να κάνει μόνο με την τεχνική και με τις ενδείξεις. Ήταν μια εμπειρία που μου έδωσε πολλά ερεθίσματα, πνευματικά και συναισθηματικά.

8) Λίγα λόγια για τις μεθόδους που ασχολείστε;

Διδάσκω στο κομμάτι της yoga, «Hatha Yoga». Η πιο παραδοσιακή, η «μητέρα» θα έλεγα. Όλες οι πρακτικές yoga έχουν την Hatha σαν εναρκτήρια. Επίσης διδάσκω «Vinyasa Yoga». Μια άλλη πιο δυναμική και γρήγορη πρακτική, που έχει εναλλαγές σε κάθε φάση αναπνοής. Yoga για εγκύους. Σεμινάρια σε συνδυασμό με μια ψυχοθεραπεύτρια, όπου χρησιμοποιούμε την yoga στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας, σαν εργαλείο. Καθώς επίσης, διδάσκω και aerial yoga. Έχω ασχοληθεί με τον χορό, σε πιο ερασιτεχνικό επίπεδο και έχω μια εκπαίδευση που έχει να κάνει περισσότερο με τον χορό. Και τέλος, έχω σπουδάσει και χημικός.

dsc_0015-3

9) Η yoga και η aerial yoga είναι αρκετά πιο διαδεδομένες στο εξωτερικό· παίρνοντας ως παράδειγμα και τις σπουδές σας στο εξωτερικό πως αποφασίσατε να γυρίσετε και να διδάξετε στην Ελλάδα, όταν η άσκηση είναι λιγότερο διαδεδομένη;

Όταν πήγα στην Ινδία, η σκέψη μου ήταν ότι θα έχω μια πιστοποίηση, η οποία θα είναι περισσότερο αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Θα έχω την εκπαίδευση μου στα Αγγλικά· κάτι που θα σήμαινε πως θα μπορούσα να διδάξω παντού. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι πιο ασφαλής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν την αφήνεις εύκολα. Άλλωστε υπάρχει εδώ κοινό που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχει αποδοχή. Μπορεί ακόμα να βρίσκεται σε λίγο πιο πρώιμο στάδιο από ότι είναι σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, στις οποίες έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και πλέον χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους. Αλλά θεωρώ, ότι υπάρχουν και προοπτικές εξέλιξης.

10) Ποια είναι τα 3 πράγματα που κατά τη γνώμη σας κάνουν την aerial yoga άξια να ασχοληθεί σοβαρά κάποιος;

Αρχικά είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος να αποφορτίσεις την σπονδυλική στήλη. Μέσω της αιώρησης υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στην άσκηση, τα οποία δεν μπορείς να τα έχεις σε ασκήσεις που γίνονται στο έδαφος. Επίσης, είναι ένας τρόπος να βελτιώσεις τις πρακτικές σου, που έχουν να κάνουν με την yoga, τον χορό και άλλες τεχνικές. Γιατί η αιώρα σε βοηθάει στην ισορροπία και στη σταθερότητα, ώστε να κατακτήσεις κάποιες θέσεις, που είναι πολύ δύσκολο αν είσαι μόνος σου. Και το τρίτο, είναι ένας τρόπος πιο «παιχνιδιάρικος». Έχει μια επιπλέον πρόκληση. Διαπιστώνω ότι βγάζει σε πολύ κόσμο το παιδί μέσα του.

Η συνάντηση με την Ειρήνη Λοισίου μας έκανε να καταλάβουμε πως η Aerial Yoga αποτελεί έναν διασκεδαστικό και πλήρη τρόπο άσκησης. Όχι μόνο του σώματος αλλά του μυαλού και του πνεύματος. Ταυτόχρονα, γυμνάζεσαι, διασκεδάζεις και ξεφεύγεις. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι ο κόσμος φεύγει από το μάθημα ευχαριστημένος.

Η άσκηση προσφέρει μια αίσθηση αρκετά προσωπική που δύσκολα μπορεί κάποιος να την περιγράψει με λόγια. Μπορούμε ακόμα να πούμε πως κάποιος χτίζει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Βέβαια οι αντιδράσεις του κόσμου ποικίλουν.

Ευχαριστούμε την Ειρήνη Λοϊσίου, καθώς και το Corpo pilates & yoga studio για την παραχώρηση του χώρου του και τη συνεργασία τους, ώστε να μάθουμε περισσότερα για αυτή την ιδιαίτερη πρακτική.

photoshootingPhotoshooting by Ria Tsapa

 

Σχολίασε το

Προηγούμενο άρθροΤι καλύτερο απο Burger ?
Επόμενο άρθροPetar Dundov 5/1 @Steam
Δήμητρα Λεμπίκη
Λατρεύω τα βιβλία, τις ταινίες στο σινεμά αλλά και τις "ψαγμένες" τηλεοπτικές σειρές! Η ενασχόληση μου με το διαδικτυακό ραδιόφωνο με έκανε να ανακαλύψω για άλλη μια φορά πως αγαπώ την τέχνη με όποιο τρόπο ή μέσο και αν εκφράζεται!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Σχολίασε το