“Συγκομιδή του καρπού της ελιάς , το -Νέο Cool Σπορ- των Αθηναίων…Εσείς θα το επιχειρήσετε;”

0
406

Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο , είναι ένα δέντρο το οποίο συναντάται πολύ συχνά στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται, επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε στην Ακρόπολη από την θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης.

Οι Έλληνες, ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον Μεσόγειο. Την μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Όπως αναφέρει ο Πλίνιος, κατά το 580 π. Χ, ούτε το Λάτιο, ούτε η Ισπανία, ούτε η Τύνιδα, γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.

Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.

 

 

“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.”

Παντού ανά την Ελλάδα αλλά κυρίως οι Αθηναίοι για ένα λόγω παραπάνω…εξαιτίας της στρεσογόνας ζωής που διάγουν παρατηρούμε ότι έχουν αποφασίσει να επιδίδονται έντονα στο «Σπορ» της συγκομιδής του καρπού της ελιάς. Πράγμα που φαίνεται να είναι άκρως Χαλαρωτικό, δημιουργικό και  συγχρόνως κερδοφόρο!!!

Έτσι, όλα τα μέλη των οικογενειών μαζί με φίλους, φίλες και βοηθούς μαζεύονται στα κτήματα που βρίσκονται μακριά από το κέντρο της μεγαλουπόλεως και επιδίδονται μέρες ολόκληρες από το πρωί ως το βράδυ σε γεωργικές εργασίες. Οικογένειες ολόκληρες, λοιπόν κοπιάζουν ομαδικά  με ζήλο για την ετήσια σοδειά  ή την λεγόμενη παραγωγή της χρονιάς.

Συμβουλή μας, Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

 

 

Σχολίασε το