Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Μια δασκάλα χορού μας μιλά για τη ζωή της

0
724

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Χορού που γιορτάζεται τις 29 Απριλίου αποφασίσαμε να πάρουμε συνέντευξη από μία δασκάλα χορού. Η πολυβραβευμένη δασκάλα χορού Στέλα Σάνη μας εξομολογείται όλη τη δύναμη που της έχει προσφέρει ο χορός αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να φτάσει στην κορυφή. Η ίδια έχει στην κατοχή της,  τίτλους με διεθνή αναγνωρισιμότητα, όπως Latin and Freestyle από το οργανισμό IDTA ενώ στο παρελθόν έχει διαγωνιστεί σε αγωνιστικό επίπεδο 5 Dance στο Blackpool Dance Festival.

Συνέντευξη 

Η απόφαση ενασχόλησης με το χορό

-Δημοσιογράφος: Πότε πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το χορό και τι ήταν αυτό που σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή ;

Στέλα: “Γενικά από μικρή συμμετείχα σε πολλά αθλήματα όμως, μόλις ασχολήθηκα με το χορό στην ηλικία των 6, με κέρδισε αμέσως. Στην αρχή διδάχτηκα λάτιν και συνέχισα με μπαλέτο, οριεντάλ για μικρό χρονικό διάστημα και hip-hop.  Πάντως, όταν πήγαινα μικρή χορό ένα μπορώ να σου πω.  Ήταν σαν να πάγωνε ο χρόνος γύρω μου και δεν με ενδιέφερε τι γινόταν τριγύρω. Περνούσα την ώρα μου χωρίς άγχος ενώ δεν με ενδιέφερε τι θα κάνω μετά.”

-Δημοσιογράφος: Πότε αποφάσισες πως θες ο χορός να γίνει το επάγγελμα για εσένα;

Στέλα:Στην τρίτη λυκείου, δεν γνωρίζω γιατί, έδινα πανελλήνιες και τότε αποφάσισα πως θέλω να γίνω δασκάλα χορού!”

-Δημοσιογράφος: Πως και αποφάσισες να δώσεις πανελλήνιες ενώ μπορούσες να πας σε μία ιδιωτική σχολή για να ασχοληθείς επαγγελματικά με το χορό ;

Στέλα: Επέλεξα να δώσω πανελλήνιες και να περάσω σε κάποια σχολή. Άλλωστε, μόλις πέρασα στο πανεπιστήμιο, πήγα σε ιδιωτική σχολή χορού όπου και πήρα δύο διπλώματα και πλέον διδάσκω.”

Η εμπειρία

-Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να μου πεις μία όμορφη και μία δύσκολη στιγμή που σου χάρισε ο χορός.

Στέλα: Μία δύσκολη στιγμή ήταν όταν είχα τραυματιστεί κατά τη διάρκεια μίας πρόβας. Ο τραυματισμός δυστυχώς με ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Είχα φτάσει στο σημείο λόγω του τραυματισμού να νομίζω πως δεν θα χορέψω ξανά, γεγονός που με στενοχωρούσε στην ιδέα και μόνο. Νομίζω πως πιο όμορφη στιγμή που έχω βιώσει με το χορό ήταν όταν χόρεψα 2 φορές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού Latin που έγινε στο Λονδίνο. Μπορεί να μην κέρδισα την πρώτη θέση αλλά και μόνο η εμπειρία ήταν όνειρο ζωής.”

-Δημοσιογράφος: Έφτασες ποτέ στο σημείο να πεις πως δεν θέλεις να ασχοληθείς άλλο με το χορό και αν ναι, πες μας ένα λόγο.

-Στέλα: Το σκέφτηκα πολλές φορές. Ένας κύριος λόγος είναι το γεγονός πως ο χορός σου αφήνει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο ενώ δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται σαν άθλημα. Αν θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με το χορό, θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο και οι προπονήσεις διαρκούν πολλές ώρες. Ξαφνικά, θα έλεγα πως το χόμπι σου μετατρέπεται σε επάγγελμα. Παρά το γεγονός όμως πως έλεγα θέλω να σταματήσω, δεν το έκανα ποτέ.”

-Δημοσιογράφος: Θέλω να μου πεις τι σημαίνει ο χορός για σένα!

Στέλα: Ο χορός είναι τα πάντα για μένα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν άνθρωποι που δε χορεύουν…Άλλωστε, για μένα ο χορός είναι και τρόπος ζωής και έκφρασης.”

Χορός και η ψυχολογία

-Δημοσιογράφος: Βοηθά ο χορός στην ψυχολογία;

-Στέλα: “Ναι πάρα πολύ! Βοηθά στην ψυχολογία αφού όταν χορεύεις κάνεις κάτι δημιουργικό ενώ σου αρέσει ταυτόχρονα.”

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ηλικιακό όριο στο χορό ;

Στέλα: Γενικά δεν υπάρχει όριο στο χορό όσον αφορά την ηλικία. Βέβαια ένας άνθρωπος που θα ασχοληθεί σε μεγάλη ηλικία με το χορό, σίγουρα δεν θα μπορέσει να κάνει πράγματα όπως κάποιος που ασχολείται από μικρή ηλικία. Ωστόσο, όλοι μπορούν να ασχοληθούν με το χορό.”

Δημοσιογράφος:  Σαν δασκάλα χορού θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε, αν ο χορός μπορεί να βοηθήσει στον ψυχισμό αλλά και στη σωματοδομή των μικρών παιδιών ;

Στέλα: Σωματικά ο χορός, βοηθά σε όλους τους τομείς, αφού προσφέρει ευλυγισία και σωστή στάση σώματος. Συνεπώς, όσο πιο μικρός ασχοληθεί κανείς με τον χορό τόσο πιο σωστή σωματοδομή θα χτίσει για το μέλλον του. Όσον αφορά τον ψυχισμό ενός παιδιού αν το επιθυμεί πραγματικά, θα του προσφέρει μία δημιουργική ασχολία.”

-Δημοσιογράφος: Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ενασχόληση του Έλληνα με το χορό και αν ναι πως ;

-Στέλα: Ναι την έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Πριν την οικονομική κρίση ο Έλληνας συμμετείχε σε μαθήματα χορού. Ωστόσο μετά την οικονομική κρίση οι ώρες ελαττώθηκαν ενώ πολλοί γονείς κόψανε τις δικές τους ώρες και κράτησαν των παιδιών τους. Πολλοί βέβαια σταματούσαν τα μαθήματα χορού και στα παιδιά τους, αφού βάζανε προτεραιότητες τα φροντιστήρια και μετά τα χόμπι. Ευτυχώς τα δύο τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει!”

-Δημοσιογράφος: Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πεις τι σου έχει μάθει ο χορός αλλιώς κάποιο Moto .

Στέλα: Πιστεύω πως ο χορός με έμαθε πως δεν υπάρχει κάτι ακατόρθωτο, αλλά χρειάζεται χρόνος και κόπος για να το καταφέρεις!”

Ευχαριστούμε τη Στέλα Σάνη για την συνέντευξη που μας έδωσε. Ευχόμαστε τα καλύτερα στην ίδια. Κι αν είστε από αυτούς που αμφιταλαντεύεστε για το αν πρέπει να ξεκινήσετε χορό ή όχι…ξεκινήστε το τώρα!

 

Σχολίασε το