Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας: Εσύ ξέρεις την ιστορία της;

0
469

Σοκολάτα. Μία μόνο λέξη, και όμως αρκεί το άκουσμά της για να πλημμυρίσουμε με ατελείωτες στιγμές ηδονικής απόλαυσης. Αμέτρητες παιδικές και ενήλικες αναμνήσεις γεμάτους λαχταριστούς πειρασμούς σε άπειρους συνδυασμούς. Γενικότερα, η σοκολάτα μπορεί να είναι από τα λίγα πράγματα σε αυτή την ζωή που πραγματικά λιώνουμε, όπως λιώνει και εκείνη στο στόμα μας. Είτε λευκή, είτε γάλακτος, είτε μαύρη, είτε ακόμα και ροζ… η σοκολάτα είναι συναίσθημα.

Από τους Μάγιας και τους Αζτέκους… στο σήμερα

Οι Μάγιας από το 600 π.Χ καλλιεργούσαν κακαόδεντρα αλλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο για να ξεκινήσει αυτό το γλυκό ταξίδι γεύσης στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην εποχή των Αζτέκων οι κόκκοι κακάο ήταν σπάνιο είδος και άξιζαν όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο για τις εμπορικές συναλλαγές.

H σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με τη σημερινή στερεά μορφή της. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο τρίβοντάς τους σε σκόνη, για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν “Choclatl”. Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

Η σοκολάτα κατακτάει την Ευρώπη

Η σοκολάτα, μας ήρθε στην Ευρώπη πριν σχεδόν 500 χρόνια και συγκεκριμένα το 1528 από τον Ισπανό Hernando Cortez. Μέχρι τότε η Ευρώπη ούτε ήξερε, ούτε καν είχε ακούσει για τους μαγικούς κόκκους κακάο και την σοκολάτα. Και από τότε την μάθαμε καλά.

Ο Cortez έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος “Choclatl” που έπιναν και οι Αζτέκοι.  Το νέο αυτό ρόφημα κατέκτησε αμέσως τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και απέκτησε σύντομα πιστούς φίλους μεταξύ της Ισπανικής αριστοκρατίας. Στα επόμενα χρόνια το ρόφημα έγινε μόδα της εποχής, που απλώθηκε σιγά – σιγά σε όλη την Ευρώπη.

Η σοκολάτα σε στέρεη μορφή

Την σοκολάτα όπως την ξέρουμε σε στέρεα μορφή παρασκεύασε για πρώτη φορά το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου “Ο Μύλος του Καφέ” όταν το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια “αλά ισπανικά” και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

Έκτοτε το ταξίδι της σοκολάτας ξεκίνησε και άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, κατάκτησε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά τις καρδιές και τους ουρανίσκους μας.

Σχολίασε το