Ο Γιώργος Λεμπιδάκης και το “Θέα Θάλασσα” μας φιλοξενούν στο Μικρολίμανο

Μεγαλωμένος στον Πειραιά, με τις ρίζες του να κρατούν από Κρήτη, η αγάπη για τη θάλασσα και τα μυστικά της, ήταν μονόδρομος για το Γιώργο Λεμπιδάκη. Η πολυετής δε εμπειρία του σε χώρους εστίασης με επίκεντρο τα θαλασσινά και η επιθυμία να προσφέρει κάτι που θα επιμελείται ο ίδιος στους ψαροφάγους φίλους του, ήταν αυτό που συμπλήρωσε το παζλ και τον έκανε το 2012 να δημιουργήσει το κόσμημα του Μικρολίμανου, το “Θέα Θάλασσα”.

 

Ομολογούμε πως το όνομά του ταιριάζει γάντι με την τοποθεσία του. Από την είσοδό του ακόμα, καταλαβαίνεις ότι θα ζήσεις και θα γευθείς κάτι άκρως…θαλασσινό. Η αίσθηση καραβιού συνοδεύει κάθε σου βήμα από το πρώτο λεπτό. Η μυρωδιά του ξύλου, το λευκό χρώμα στα τραπεζομάντιλα που θυμίζουν τα χρώματα της Ελλάδας και το λαμπρό φως του ήλιου, αλλά και τα κύματα του Πειραιά που ξεκινούν εκεί ακριβώς που τελειώνει το τραπέζι σου, δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα για φαγητό και ρέμβη.

Αγαπημένο πιάτο του κ. Λεμπιδάκη είναι το καρπάτσιο λαβράκι κι αυτό γιατί η απαράμιλλη γεύση του στηρίζεται στην απλότητα και στη λεπτομέρεια. Όπως ο ίδιος μας τόνισε, το καρπάτσιο είναι ωμό ψάρι με μια απλή μαρινάδα. Οτιδήποτε ψήνεται, χάνει τα συστατικά και τις βιταμίνες του. Εμάς ας μας επιτραπεί να σημειώσουμε πως όσο απλό κι αν μοιάζει αυτό το πιάτο, η λεπτομέρεια που δίδεται καθ΄όλη τη διάρκεια της παρασκευής του από τον διακεκριμένο chef, Σωτήρη Βασιλείου, είναι που κάνει τη διαφορά και το λαβράκι ασυναγώνιστο.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα επισκεφθείτε το “Θέα Θάλασσα”, επιλέξτε σίγουρα το καρπάτσιο λαβράκι και συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το μενού, καθώς οι γεύσεις ολοένα εμπλουτίζονται και αλλάζουν. Η διαρκής ανανέωση του εστιατορίου και η εποχικότητα της θάλασσας είναι οι καθοριστικοί παράγοντες του μενού του εστιατορίου, παράγοντες που το καθιστούν και κορυφή στο είδος του.

Ένα καλό εστιατόριο θαλασσινών όμως δεν αρκεί να έχει μόνο αγνά ψάρια που καταφθάνουν από όλα τα μήκη και τα πλάτη των ελληνικών θαλασσινών ή φρέσκα λαχανικά και παρθένο ελαιόλαδο, πρέπει να στελεχώνεται και από τους γνώστες που να μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα παραπάνω και να αναδείξουν στο έπακρο κάθε γεύση και άρωμα. Τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Σωτήρης Βασιλείου. “Με τον Σωτήρη έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Με έχει κερδίσει η φοβερή αγάπη του γι’ αυτό που κάνει κι επειδή κι εγώ αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, ταιριάξαμε, συμπορευόμαστε και συνεργαζόμαστε για να προσφέρουμε το καλύτερο”, μας εκμυστηρεύεται ο κ. Λεμπιδάκης. Στην ερώτησή μας δε, αν από αυτή την συνεργασία με τον πεπειραμένο σε Michelin εστιατόρια chef, το εστιατόριο αναμένει να κατακτήσει το πολυπόθητο χρυσό αστέρι γεύσης και ποιότητας ο κ. Λεμπιδάκης απαντά, “Στόχους έχουμε πολλούς και υψηλούς, αυτό μας δίνει κίνητρο να συνεχίζουμε και να οραματιζόμαστε το αύριο. Πρώτα απ’ όλα όμως μας ενδιαφέρει να είμαστε πρώτοι στην προτίμηση του κόσμου.”

Μιλώντας για όλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε αν τα πιάτα του “Θέα Θάλασσα” επιμένουν ελληνικά ή είναι ανοιχτά και στη διεθνή κουζίνα. Ο κ. Λεμπιδάκης μας απάντησε πως κατά κύριο λόγο το εστιατόριο προσπαθεί και επιμένει ελληνικά. “Η Ελλάδα είναι η πηγή έμπνευσής μας, οι γεύσεις και η κληρονομιά της. Οτιδήποτε έρχεται από το εξωτερικό και αξίζει, το συμπεριλαμβάνουμε στη κουζίνα και στα πιάτα μας και το αξιοποιούμε με το δικό μας τρόπο”.

Μετά από τόση συζήτηση φυσικά, μας άνοιξε η όρεξη και συνεχίσαμε την κουβέντα με εκλεκτές γεύσεις. Έπρεπε όμως να επιλέξουμε μεταξύ ούζου και κρασιού, ο κ. Λεμπιδάκης είχε την λύση. Μας επεσήμανε ότι ένα πολύ ωραίο πιάτο όπως η αστακομακαρονάδα ή ένα καλομαγειρεμένο ψάρι, απογειώνονται με ένα φρουτώδες λευκό κρασί που μπορεί κανείς να επιλέξει από την πλήρως εξοπλισμένη κάβα του εστιατορίου, πριν όμως από αυτό, οι μεζέδες θα πρέπει να συνοδεύονται με ένα γνήσιο ελληνικό ουζάκι.

Και η αναφορά αυτή στα ελληνικά πράγματα μας έκανε να ρωτήσουμε τον Γιώργο, αφού μετά από ένα καλό ψάρι και ένα ωραίο κρασί όλοι οι άγνωστοι γίνονται φίλοι και δεν ταιριάζει πια ο πληθυντικός, αν η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τροχοπέδη στην κατανάλωση του ψαριού που θεωρείται πολυτελές φαγητό. Ο Γιώργος μας απάντησε πως αντίθετα ο κόσμος δεν θεωρεί κάτι τέτοιο. Φαίνεται εξαιτίας της κρίσης, να έχει γυρίσει στην υγιεινή ελληνική κουζίνα και την ψαροφαγία, καθώς τα μετρημένα χρήματα που έχει να ξοδέψει σε ένα φαγητό εκτός σπιτιού θέλει να συνάδουν με ποιότητα, βιταμίνες και γεύση.

Κορυφαία προτίμηση του κόσμου δε, είναι η καβουροσαλάτα. Παρασκευασμένη από γνήσιο φρέσκο καβούρι και όχι τεχνητή καβουρόψυχα όπως συνηθίζεται σε άλλα εστιατόρια, είναι ένα πιάτο με υψηλές διατροφικές αξίες και γεμάτη γεύση που χρόνια τώρα “κλέβει” εύκολα την αγάπη των φίλων του “Θέα Θάλασσα”. Εδώ είναι που ο Γιώργος μας τονίζει ακόμα ότι δεν περιμένει η ελληνική κουζίνα να χάσει την αξία της από την επιθετική αμερικανική που εξαπλώνεται ραγδαία. Η ελληνική κουζίνα, μας λέει, ανανεώνεται συνεχώς, γίνεται όλο και πιο δημιουργική και περιμένουμε μόνο τα καλύτερα από το νέο αίμα της. Ο νεαρός και ταυτόχρονα αποδεδειγμένα ταλαντούχος chef μας, το αποδεικνύουν.

“Το “Θέα Θάλασσα” το οραματίζομαι ακόμα πιο εξελιγμένο το 2028 αλλά με την ίδια ταυτότητα. Δεν θέλω επ’ ουδενί να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του, οι κορυφαίες πρώτες ύλες που εξασφαλίζουμε και η ποιότητα των πιάτων. Θέλουμε να αναβαθμιζόμαστε, όχι να αλλάζουμε”, έτσι τέλειωσε η κουβέντα μας με τον Γιώργο, με οραματισμούς, στόχους, καλή διάθεση, ελληνικές πλούσιες γεύσεις και… Θέα Θάλασσα!

 

 

Σχολίασε το