Μια παράσταση για τον Έρωτα του Σήμερα

0
126

Αναζητούμε σήμερα τον Έρωτα? Τον απόλυτο Έρωτα? Τον εφήμερο Έρωτα? Και τί είναι το απόλυτο, το εφήμερο? Και πώς αναζητούμε? Και τί ψάχνουμε? Και..
Και τί είναι ο Έρωτας?

Ο Β. Κοσμίδης στην παράσταση «Ραντεβού» που ανεβάζει, μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλα τα παραπάνω, επιμελώντας τόσο την ακουστική όσο και την οπτική μας περιπλάνηση. Κίνηση, χορός, μονόλογοι, διάλογοι και πάλι απ’ την αρχή μας κάνουν να μην παραλείψουμε ούτε λεπτό! Δε θα μπορούσαμε, άλλωστε, καθώς η διάδραση με το κοινό είναι βασικό συστατικό του «Ραντεβού».

Βγαίνουμε σήμερα ραντεβού? Κι αν ναι, πού? Πραγματικά ή…ψηφιακά? Τι είναι το tinder? Το fem? Το grindr? Σεξ? Συναίσθημα? Και τα δύο? Τίποτα? Ερωτευόμαστε ή καταναλώνουμε?
Η παράσταση θέτει σαν προβληματισμό τον τρόπο που σήμερα γνωριζόμαστε, πώς φλερτάρουμε, ποιες είναι οι απαιτήσεις και πώς διαμορφώνουμε μια εικόνα του «άλλου», πριν καν υπάρξει. Λειτουργούμε σ’ ένα ψηφιακό κόσμο και μοιάζει σχεδόν αδύνατο να συσχετιστούμε με κάποιον, με τρόπο πέραν του «digital». Ψηφιακοί χαιρετισμοί, ψηφιακά χαμόγελα, ψηφιακές καληνύχτες, ψηφιακές καλημέρες, ψηφιακά σ’ αγαπώ, που σε κάνουν να ξεχνάς πώς λέγονται στο φυσικό λόγο. Ικανοποίηση και κατανάλωση, μας φέρνει στο μυαλό το κείμενο που μας αφηγείται ο Κοσμίδης με την ομάδα του. Ακόμα και στον Έρωτα, καταναλώνουμε. Υπερκαταναλώνουμε, χωρίς να φτάνουμε σε κανένα κορεσμό. Ακόμα κι εκεί. Εκεί ίσως περισσότερο.

Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή του Έρωτα ή απλά για μια διαφορετική ερμηνεία του? Καταφέρνουμε να ενωθούμε εν τέλει, ή παραμένουμε μόνοι? Μοναχοί ή μόνοι? Ή μαζί? Η ένταση των σωμάτων, η κίνησή τους στη μουσική της Λένας Πλάτωνος κορυφώνει την παράσταση σε πολλά σημεία, τη διαχωρίζει σε ενότητες και την ενοποιεί απόλυτα. Μουσική και κίνηση. Μουσική και φώτα τοποθετούν το βλέμμα του θεατή στοχευμένα, έτσι ώστε να μην αφήσει κανένα νόημα να χαθεί. Χρώματα, σώματα, κίνηση, στροβιλίζονται και δεν μπορεί κανείς παρά να αφεθεί να παρασυρθεί. Και τότε, αναρωτιέται πάλι:
« Τί είναι ο Έρωτας? Πώς είναι ο έρωτας? Πού είναι ο Έρωτας?»

«Ραντεβού»
Σκηνοθ.:Β. Κοσμίδης
Ερμηνεύουν: Ιωάν. Αθανασόπουλος, Χρ. Καρανικόλας, Εμ. Κοντογιώργου-Οικονόμου, Β. Κοσμίδης, Χρ. Σταθούσης. Σκην.: Β. Μαρούλης. Κοστ.: Δ. Στρέπκος, Celebrity Skin. Μουσ.: Λ. Πλάτωνος, Στ. Τσιρλιάγος.

Θέατρο Θησείον, Ένα θέατρο για Τις Τέχνες
Παρασκευή και Σάββατο
Μέχρι 6/4

Σχολίασε το