Ένα πρωί γλυκό σαν παστελάκι ξεκίνησε ο λαγός να πάει να βρεί το αρκουδάκι…

Είχανε συμφωνήσει, να μαγειρέψουνε μαζί, πριν το πάρτυ ξεκινήσει…

Το γουρουνάκι θα έκανε τα ψώνια κι ο τίγρης ο ριγωτός θα έφερνε μπαλόνια…

Κι όλα αυτά γιατί ήταν του Κρίστοφερ Ρόμπιν η γιορτή…

Όλα έβαιναν καλώς μα έλειπε κάτι δυστυχώς…

Σκεφτόταν λοιπόν ο Γουίνι τι να ταν αυτό που έπρεπε να γίνει…

Μα φυσικά, είπε με χαρά, δεν υπάρχει μέλι αρκετό για όλους μας παιδιά…

Η ιστορία του μελιού ξεκινάει από αρχαιοτάτους χρόνους. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δώσει μυθικές διαστάσεις στο μέλι καθώς το συνέδεαν με τους θεούς. Το χρησιμοποίησαν από πολύ νωρίς για ιατρική χρήση και το βρίσκουμε σε πολλά συγγράμματα του Ιπποκράτη που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε παρασκευάσματα με μέλι για να ανακουφίσει ασθενείς με οξέα νοσήματα. Επίσης έλεγε ότι το μέλι ζωηρεύει το χρώμα του προσώπου και είναι ωφέλιμο σε αρρώστους αλλά και σε υγιείς.

Ο Πυθαγόρας έκανε την διαπίστωση ότι το μέλι εξαφανίζει την κόπωση και ύστερα από έντονη πνευματική ή χειρονακτική εργασία λίγο μέλι ή με γάλα έδινε στον ταλαιπωρημένο οργανισμό νέες δυνάμεις. Οι παιδαγωγοί της Σπάρτης αποσύρονταν με τους εφήβους στρατιώτες για ένα μήνα στον Ταΰγετο, όπου τρέφονταν αποκλειστικά με μέλι.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά σκευάσματα με μέλι. Περιγράφεται μεταξύ άλλων αλοιφή με μέλι για την χειρουργική πληγή της περιτομής, στοιχείο που μας δείχνει ότι γνώριζαν τη δράση του κατά των μολύνσεων. Αναφέρεται επίσης ότι πολλά καλλυντικά της Κλεοπάτρας είχαν για βασικό τους συστατικό το μέλι.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στην διάθεση του ο άνθρωπος και σε όλη την Ευρώπη ήταν τροφή κυρίως των βασιλιάδων και των πλουσίων. Στον λαό έδιναν να τρώει τον βασιλικό πολτό τον οποίο θεωρούσαν κατώτερο προϊόν και δεν ήξεραν καμία από τις ιδιότητες του. Εκεί αποδίδουν και οι επιστήμονες την μακροζωία κάποιων λαών τους περασμένους αιώνες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που έχουμε αντλήσει ανά τους αιώνες το μέλι έχει μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία μας.

honey

Μοσχομυριστά μελομακάρονα

Συστατικά:

Για τα μελομακάρονα

400 γρ. χυμός πορτοκαλιού

530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο

50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)

30 γρ. άχνη ζάχαρη

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/4 κ.γ. κανέλα

1/5 κ.γ. γαρίφαλο

1 πορτοκάλι, το ξύσμα του

1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα

μέλιγια το μέλωμα

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

700 γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι κομμένο στα 2

2 ξυλάκια κανέλας

100 γρ. μέλι

maxresdefault_12

Εκτέλεση:

Βάρος: 4 κιλά, Προετοιμασία: 1½ – 2 ώρες, Ψήσιμο: 30΄

Σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αν το επιθυμούμε μπορούμε να αρωματίσουμε τα μελομακάρονα με μαστίχα προσθέτοντας στο παραπάνω σιρόπι 300-400 ml λικέρ μαστίχας.

Μελομακάρονα

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).

Εάν θέλουμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα με καρύδια, τοποθετούμε κατά το πλάσιμο ένα καρύδι στο κάτω μέρος της ζύμης και την κλείνουμε.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο, όταν σιροπιάζουμε. Όταν συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι αρχίζει να ζεσταίνεται, οπότε πρέπει να το κρυώνουμε βάζοντάς το στην κατάψυξη. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε μοιράσει σε 2-3 κατσαρόλες, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε εναλλάξ.

Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος που κλείνει ή προστατευμένο με μεμβράνη.

Παστέλι

pasteli-005

Συστατικά:

400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

400 γρ. σουσάμι

1/2 γρ. λεμόνι, το ξύσμα

Μερικά καβουρδισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάρος: 800 γρ., Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 4-5 ώρες

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 125◦C-130◦C. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σουσάμι, το ξύσμα και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και απλώνουμε το μείγμα σε χονδρό νάιλον ή κατά προτίμηση σε μία επιφάνεια σιλικόνης. Το καλύπτουμε με άλλο ένα νάιλον ή επιφάνεια σιλικόνης και πιέζουμε με έναν πλάστη έτσι ώστε το παστέλι να αποκτήσει πάχος 1 εκ. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε κομμάτια στο σχήμα που θέλουμε. Τα διατηρούμε μέσα σε κουτί, μακριά από υγρασία ή τα τυλίγουμε με σελοφάν.

Μους μελιού

mouuse_white

Συστατικά:

500 ml  γάλα

150 γρ.  μέλι

4 κρόκοι αβγών

25 γρ. ζελατίνη

500  γρ. σαντιγί

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι. Χτυπάμε καλά με το μίξερ τους κρόκους και τους ζεματίζουμε ρίχνοντας με κουτάλα λίγο –λίγο το μείγμα γάλακτος –μελιού. Διαλύουμε τη ζελατίνη σε λίγο βραστό νερό. Τραβάμε από τη φωτιά το σκεύος, προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σουρώνουμε από λεπτή σίτα και βάζουμε στο ψυγείο γύρω στη μία ώρα. Προσεκτικά, ανακατεύουμε με τη σαντιγί. Μοιράζουμε σε ποτήρια ή μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στις 5 ώρες, πριν σερβίρουμε.

Μελιτίνια

Συστατικά:

500 γραμμ. Φαρίνα

250 γραμμ μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. γιαούρτι (1 κεσεδάκι)

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό χτυπημένο

2 κ.σ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

600γρ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη

1/2 φλ. τσαγιού θυμαρίσιο μέλι

1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά

1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη

2 αυγά

1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη

λίγη κανέλα για το πασπάλισμα

imagehandler

Εκτέλεση:

Ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με κουτάλι ή στο μίξερ. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε σε κομματάκια τη μαργαρίνη και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα (τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος). Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Με κουπ πατ ή με ροδάκι κόβουμε δίσκους ζύμης 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Τα ψήνουμε στους 180οC για 25΄, να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Μελόπιτα

Συστατικά:

1.300 γραμμ. μυζήθρα ανάλατη (αθοτύρα)

10 αυγά

3 φλ. μέλι

1 φλ. ζάχαρη

4-5 κουταλιές κανέλα

1 χούφτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές βούτυρο

λίγο αλάτι

1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

νερό όσο πάρει

o-melopita-facebook

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το ανάλογο νερό, 2 κουταλιές βούτυρο, λίγο αλάτι και μια κουταλιά σόδα ή μπέικιν πάουντερ μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή όπως του ψωμιού. Σε άλλη λεκάνη ζυμώνουμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη ώστε να ξεσβωλιάσει η μυζήθρα και ρίχνουμε το μέλι, μια χούφτα αλεύρι και τα αυγά ένα ένα καθώς και δυο κουταλιές κανέλα. Αφού ανακατευτούν όλα καλά, ανοίγουμε φύλλο με τη ζύμη μεγέθους που να εξέχει από τα χείλη του ταψιού και αφού βουτυρώσουμε το ταψί, στρώνουμε το φύλλο. Έπειτα αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε σε όλο το ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30΄.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και αφού κρυώσει, κόβουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια.

Crème Brulee μελιού

Συστατικά:

¾ της κούπας γάλα με 0% λιπαρά

2 κουταλιές της σούπας μέλι

24 τεμάχια βατόμουρα (προαιρετικά)

5 κρόκοι από μεγάλα αυγά

1/3 του κουταλιού του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη + 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

123123-100

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το γάλα με 2% λιπαρά, το γάλα με 0% λιπαρά, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και το μέλι.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας, μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθούν μικρές φυσαλίδες στις άκρες του σκεύους (βεβαιωθείτε πως δεν θα βράσετε το μείγμα).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους αυγών με το αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα.

Βάζουμε το μείγμα σε 4 πυρίμαχα σκεύη, τα οποία ακολούθως τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο σκεύος.

Προσθέτουμε στο σκεύος ζεστό νερό το οποίο να καλύπτει 2-3 χιλιοστά από τα πυρίμαχα σκεύη (ουσιαστικά φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί). Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι το κέντρο της κρέμας να μην μετακινείτε όταν ακουμπάμε το σκεύος.

Αφαιρούμε τα πυρίμαχα από το σκεύος, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τουλάχιστον για 4 ώρες – 12 ώρες. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη, την επιφάνεια της κάθε κρέμας και καίμε με το φλόγιστρο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει.

Θα μας πάρει περίπου 1 λεπτό.

Γαρνίρουμε με τα βατόμουρα και σερβίρουμε αμέσως.

Λικέρ μελιού

Συστατικά:

470 ml βότκα ή κονιάκ

255 γρ. μέλι

φλούδα από ένα πορτοκάλι

237 ml ζεστό (όχι καυτό) νερό

1 καρφ. γαρύφαλλο

2 ξυλάκια κανέλας

img_8770

Εκτέλεση:

Σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, διαλύουμε πολύ καλά το μέλι μας στο ζεστό νερό.

Προσθέτουμε τη βότκα ή το κονιάκ, τα μπαχαρικά μας και τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Σφραγίζουμε καλά και το αφήνουμε για 3 εβδομάδες. Αν θέλουμε να μην έχει πολύ έντονη τη μυρωδιά του πορτοκαλιού αφαιρούμε τη φλούδα.

Στη συνέχεια σουρώνουμε το λικέρ για να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά.

Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια που κλείνουν καλά και το απολαμβάνουμε.

 

Σχολίασε το