Μία ημέρα αφιερωμένη στη Γυναίκα

0
67

Κάθε ημέρα, κάθε γυναίκα οφείλει και πρέπει να νιώθει ξεχωριστή. Πρώτα απ’ όλα το οφείλει στον εαυτό της κι έπειτα στους γύρω της. Σήμερα, 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μία καλή ευκαιρία να δηλώσουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας στις μητέρες, τις αδερφές, τις φίλες τις συζύγους, τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ που δημιουργούν και ομορφαίνουν την ζωή μας. Εμείς στο Athenssories επιλέξαμε να το κάνουμε μέσα από ένα εκτενές αφιέρωμα στην ιστορία της γυναίκας και της μάχης της για την πολυπόθητη ισότητα. Ελπίζουμε να σας αρέσει!

Μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαρτίου του 1857, όταν οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη διαμαρτυρήθηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτή ήταν η αρχή, για μία επέτειο φόρο τιμής στα δικαιώματα και τον αγώνα των γυναικών που θα εορταζόταν μισό αιώνα αργότερα, το 1909.

Μετά τις εργάτριες ακολούθησαν οι “σουφραζέτες”

Προέλευση του όρου “Σουφραζέτα” 

Στις 4 Μαρτίου του 1912 οι σουφραζέτες ταρακούνησαν την αγγλική κυβέρνηση με τις διάφορες πορείες που πραγματοποίησαν, αφού το κράτος τους δεν τους χορηγούσε το δικαίωμα ψήφου.

Ο όρος σουφραζέτα δε, προέρχεται από την μέχρι σήμερα ενεργή και δημοφιλή αγγλική εφημερίδα Daily Mail. Ο τίτλος αυτός προσκομίσθηκε σε όσες συμμετείχαν στο κίνημα υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες και είχε αρνητική χροιά. Ωστόσο, όλα γύρισαν boomerang, αφού ο όρος έγινε το σύμβολο του αγώνα για ίση συμμετοχή των δύο φύλων στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος σουφραζέτα προέρχεται από την λέξη “suffragist” τον υποστηρικτή δηλαδή του “suffrage” (του δικαιώματος ψήφου).

Τη δεκαετία του 60′ με την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος, επισημοποιήθηκε η εορτή, ούτως ώστε κανείς να μην μπορεί να την ξεχάσει ή να την παραβλέψει κι αυτό γιατί από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.  Απώτερο σκοπός αυτής της κίνησης και αυτής της ημέρας είναι η ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων και η διασφάλισή τους.

Έκτοτε κανείς μας δεν μπορεί και ούτε πρέπει να παραβλέπει την ξεχωριστή ημέρα του Μαρτίου αλλά ούτε τις ξεχωριστές γυναίκες που τον περιβάλλουν.

 

 

 

 

Σχολίασε το