Μάτι: Ένας χρόνος από τη μεγάλη καταστροφή

0
64
Πηγή φωτογραφίας: romfea.gr

Πέρασε συνολικά ένα χρόνος από την μεγάλη καταστροφή στο Μάτι. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την 23 Ιουλίου του 2018 και να μην κάνει λόγο σήμερα; Στόχος μας είναι όπως γνωρίζετε καλά να σας ενημερώνουμε μόνο για τα ευχάριστα ούτως ώστε να απομακρύνουμε το γκρίζο της καθημερινότητας, αλλά αν δεν λέγαμε δυο λόγια για την σημερινή μαύρη επέτειο, δεν θα μπορούσαμε να λεγόμαστε αρθρογράφοι. Την ημέρα εκείνη λοιπόν, όλα ξεκίνησαν από μία μικρή πυρκαγιά η οποία εξελίχθηκε εντός ολίγων λεπτών, στην δεύτερη φονικότερη πυρκαγιά πιθανότατα και παγκοσμίως; 102 άνθρωποι συνολικά έχασαν την ζωή τους τόσο άδικα και τόσο μάταια ενώ πολλοί ήταν οι εγκαυματίες αλλά και εκείνοι που έχασαν περιουσία μιας ολόκληρης ζωής.

Φωτιά στο Μάτι 

Δευτέρα 23 Ιουλίου του 2018 ήταν η ημέρα που ξεκίνησαν όλα. Πιο συγκεκριμένα, μία μικρή εστία φωτιάς ήταν αρκετή με τη βοήθεια του αέρα να εξελιχθεί σε μία πύρινη λαίλαπα που αφάνισε σπίτια και περιουσίες ανθρώπων στο πέρασμα της. Δυστυχώς, τα σπίτια και οι  περιουσίες όπως φάνηκε δεν ήταν τα μόνα που χάθηκαν, μαζί με τα υλικά αγαθά χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές.

Συνολικά 102 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά εκείνη. Ακόμα και η φύση στο Μάτι ένα χρόνο μετά φαίνεται πως θρηνεί μαζί με όλους για την μεγάλη καταστροφή. Ο αέρας, το πράσινο όσο έχει ανθίσει ξανά, όλα μυρίζουν και θυμίζουν σκηνές τρόμου, ανθρώπους να τρέχουν να σωθούν από την φωτιά.

Όσοι επέζησαν σήμερα, θυμούνται τις στιγμές τρόμου που πέρασαν και τρέμουν στην ιδέα πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ξανά. Οι ίδιοι σε μαρτυρίες τους αναφέρουν πως ακόμα και ένα χρόνο μετά την μεγάλη καταστροφή φοβούνται και βλέπουν εφιάλτες πως χάνουν τα παιδιά τους στη φωτιά.

Μαρτυρίες των ψαράδων που βοήθησαν στη διάσωση των κατοίκων

Ο Δημήτρης Πόγκας και ο Μοχάμεντ Ίχα Φούντα, δύο από τους ψαράδες που έσπευσαν στο λιμάνι του Ματιού εκείνο το απόγευμα, ακόμα και τώρα θυμούνται τις στιγμές που έζησαν σύμφωνα με το newsbeast.gr. Όταν με τις βάρκες τους περνούσαν ανάμεσα από τους καπνούς και άκουγαν τις φωνές, προσπαθούσαν να διασώσουν τους εκατοντάδες κατοίκους που είχαν καταλήξει στη θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

 “Πάρκο της Σοφίας και της Ελένης”

Μέσα στα 102 θύματα δυστυχώς τη ζωή τους έχασαν και οι δίδυμες Ελένη και Σοφία. Τα μικρά αγγελούδια άφησαν την τελευταία τους πνοή στην αγκαλιά της γιαγιάς και του παππού τους που μάταια προσπάθησαν να προστατέψουν τις μικρές με τα σώματά τους από την φωτιά. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα δύο αγγελούδια με τα εκφραστικά μάτια συγκίνησαν όλο τον πλανήτη, μιας και η περίπτωσή τους έγινε θέμα σε όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Ωστόσο, προς τιμήν τους ο στενός φίλος της οικογένειας, Άγγελος Κοντοθάνος, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Μαυρολιθαριτών, διοργανώνουν έναν πανελλήνιο έρανο. Με τα λεφτά του εράνου θα φτιαχτεί ένα ψυχαγωγικό πάρκο, το «Πάρκο της Σοφίας και της Ελένης», στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας. Εκεί τα δύο κοριτσάκια και οι γονείς τους συνήθιζαν να εξορμούν.

Εμείς να ευχηθούμε η συγκεκριμένη πυρκαγιά να είναι η τελευταία που θα συμβεί στη χώρα μας και αυτοί οι άνθρωποι που χάθηκαν να μείνουν για πάντα στις καρδιές μας αλλά και στο νου της πολιτικής ηγεσίας που χρέος έχει να προστατεύει και να μεριμνεί για τους πολίτες της πριν ακόμα διατρέξει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος.

 

Σχολίασε το