spot_img

Λίγα λόγια από μια ξενιτεμένη καλλιτέχνη στο Λονδίνο

Τι είναι Τέχνη για σένα;

Τέχνη για εμένα είναι η ατομική αισθητική του κάθε ανθρώπου. Είναι κάτι υποκειμενικό. Πιστεύω πως υπάρχει παντού. Είναι ένα σύνολο πραγμάτων το οποίο στην σύνθεση του δημιουργεί κάποιο αισθητικό αποτέλεσμα. Μπορεί να εμπεριέχει το τυχαίο ή και το οργανωμένο, να δημιουργεί θετικά ή και αρνητικά συναισθήματα.

Αλλάζουν οι άνθρωποι;

Αν ο άνθρωπος αλλάζει δεν είμαι ειδικός να το απαντήσω. Αυτό που μπορώ να πω εκ πείρας είναι ότι οι συνθήκες γύρω μας, κοινωνικές, πολιτικές, οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε, είναι σημαντικές επιρροές που διαμορφώνουν αυτό που είμαστε. Είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε κάθε τι που έρχεται στην ζωή μας και κατά πόσο του επιτρέπουμε να εισχωρήσει σε αυτήν. Η οπτική γωνία που έχουμε για τα πράγματα, και το ανοιχτό ή κλειστό μυαλό που κουβαλάμε, βοηθάνε ή αποτρέπουν την αλλαγή.

Χρειάζονται οδηγίες χρήσης για τη ζωή;

Οδηγίες χρήσης για τη ζωή! Θα μου φαινόταν πολύ αστείο να υπήρχαν γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που δεν με κάνει να γελάω. Δηλαδή αυτή την στιγμή σκέφτομαι μια πιθανή οδηγία π.χ. Να αποφεύγεις τους ηλίθιους. Προσπάθησε να μην κάψεις το φαγητό γιατί θα μείνεις νηστικός. Ποτέ μην αποκαλύψεις σε κανέναν πόσα μαθήματα χρωστάς. Και άλλα τέτοια.

Ελλάδα ή εξωτερικό;

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ζω στην Αγγλία από επιλογή. Μου λείπει η Ελλάδα για τον ήλιο, για την θάλασσα και το κάλο φαγητό. Έκανα αυτή την επιλογή να φύγω, όχι για να απομακρυνθώ από τα προβλήματα που απασχολούν την χώρα μας, αλλά για να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Το είδα σαν περιπέτεια και ακόμα έτσι προσπαθώ να το αντιμετωπίζω. Δεν αλλάζω με τίποτα τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα μας, τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου, το φρέσκο ψάρι, την ρακή και τις κλαμπάρες μας μέχρι το πρωί.

Πως είναι η ζωή στο Λονδίνο;

Επέλεξα το Λονδίνο λόγω του πολύ συγκεκριμένου τομέα που ήθελα να επικεντρωθώ στο μεταπτυχιακό μου. Βρήκα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, MA Costume design for Performance, να έρχεται γάντι σε αυτό που έχω στο μυαλό μου, ότι θέλω να κάνω βάση του background που έχω στον χώρο των εικαστικών. Η ζωή εδώ είναι πολύ διαφορετική από ότι ξέρουμε στην Ελλάδα. Αυτό που με γοήτευσε σε αυτή την χώρα από την πρώτη φορά που την επισκέφθηκα είναι η πολυπολιτισμικότητα, οι ταχύς ρυθμοί του Λονδίνου, το εύρος ευκαιριών που διαθέτει. Για εμένα βέβαια η καθημερινότητα είναι λίγο διαφορετική από τους υπόλοιπους συμφοιτητές μου, που έρχονται και εκείνοι από διάφορα μέρη του κόσμου. Εργάζομαι σε πλήρες ωράριο κατά την διάρκεια των σπουδών μου για να μπορώ να ανταπεξέλθω στην πολύ ακριβή ζωή του Λονδίνου. Με αποτέλεσμα η καθημερινότητα μου να είναι διπλά πιεσμένη με το άγχος και το βάρος ενός μεταπτυχιακού που πρέπει να ολοκληρωθεί και τις βάρδιες στην δουλειά που μου εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης για σένα;

Θα ήταν άδικο θεωρώ να ξεχωρίσω έναν. Άδικο και για εμένα και για εκείνον. Θαυμάζω καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους. Μουσικούς, εικαστικούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σχεδιαστές μόδας, αρχιτέκτονες. Ξέρεις, όταν αναφέρεις το όνομα κάποιου, αυτόματα μπαίνει και μια ταμπέλα για την αισθητική σου και τις επιλογές σου. Υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι καλλιτέχνες, νέα παιδιά από όλον τον κόσμο των οποίων οι δουλειές είναι πηγές έμπνευσης για εμένα, και την εξέλιξη της δουλειάς μου.

Μίλησε μας για τις δημιουργίες σου. Πως προέκυψε αυτή η όμορφη ιδέα;

Τον τελευταίο καιρό κατασκευάζω τσάντες και άλλα αντικείμενα από ύφασμα. Θες λίγο το ανήσυχο δημιουργικό μου πνεύμα που δεν κοιμάται ποτέ. Λίγο η έντονη ενασχόληση μου με τα συγκεκριμένα υλικά λόγω μεταπτυχιακού. Λίγο που ήθελα να φτιάξω κάποια δωράκια για πολύ δικούς μου ανθρώπους. Συνδύασα κάποια αγαπημένα στοιχεία, την αγάπη μου για το χειροποίητο, την τεχνική του κολλάζ, το ύφασμα σαν υλικό και το αφηρημένο σαν έννοια. Ξεκίνησα να δημιουργώ μικρές και μεγάλες τσάντες σαν να δημιουργώ σε καμβά με τα πινέλα μου, μόνο το υλικό και τα εργαλεία διαφέρουν.

Με ενθουσιάζει το γεγονός ότι φτιάχνω κάτι χρήσιμο. Ακούγεται χαζό αλλά για εμένα σαν καλλιτέχνη που μπορώ να δημιουργήσω πράγματα από πολύ άπλα έως πολύπλοκα και απλά να στέκονται σε έναν τοίχο να τα κοιτάζεις, είναι σημαντικό αυτό. Έτσι αποφάσισα εκτός από τσάντες να δημιουργώ και άλλα αντικείμενα χρήσιμα στην καθημερινή ζωή. Η έννοια του τυχαίου εδώ παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση των σχημάτων και των χρωμάτων, αλλά φυσικά με μια ελεγχόμενη διαχείριση.

Το online shopping είναι στη μόδα εδώ και πολλά χρόνια, στην Αγγλία είναι πλέον τρόπος ζωής, κυριολεκτικά μπορείς να κάνεις όλες σου τις αγορές και συναλλαγές απλά από το κινητό σου. Κάτι το οποίο με βολεύει εξαιρετικά στο να γλυτώνω χρόνο και φυσικά πλέον μπορώ να εργάζομαι στην νέα μου ιδέα χωρίς σύνορα. Είτε βρίσκομαι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό μπορώ να δουλεύω πάνω σε αυτό που αγαπώ.

Επόμενος στόχος;

Επόμενος στόχος μου είναι ένα πιτόγυρο με έξτρα τζατζίκι. Δεν μπορώ να κάνω μακροχρόνιους στόχους, αν κάτι έχω μάθει από την εμπειρία μου σε αυτό το ταξίδι είναι ότι, αλλιώς προγραμματίζεις κάποια πράγματα και η πραγματικότητα σε προσγειώνει. Οπότε προς το παρόν θα προτιμήσω ένα καλό σουβλάκι που μου έχει λείψει.

Πόσο δύσκολο είναι να ζεις μακριά από την οικογένεια σου;

Ήρθα ένα χρόνο νωρίτερα από το πρόγραμμα της σχολής για να δουλέψω ώστε να μαζέψω τα χρήματα που χρειαζόμουν για να σπουδάσω, καθώς η οικογένειά μου δεν μπορούσε να με υποστηρίξει οικονομικά. Η υποστήριξη τους βέβαια στην ενθάρρυνσή μου ήταν η κινητήριος δύναμη για την αρχή αυτής της περιπέτειας. Φυσικά παραμένουν πιστοί υποστηρικτές και φανατικοί οπαδοί μου σε κάθε τι που κάνω. Μου λείπουν τους λείπω τα κλασσικά, αλλά να σου πω την αλήθεια θα ήμασταν αχάριστοι, άμα το κάναμε τόσο drama που λένε και οι φίλοι μου οι Άγγλοι. Θέλω να πω, πως το 2019 μπορείς να πάρεις με βιντεοκλήση από το κινητό σου Ελλάδα, όπου και να βρίσκεσαι και χωρίς να χρεωθείς! Δηλαδή που να το πεις αυτό σε όλους εκείνους που ξενιτεύτηκαν πριν είκοσι τριάντα χρόνια. Όλα καλά!

Μοιράσου μαζί μας ένα όνειρο σου για το μέλλον.

Όνειρο μου είναι ζήσω σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Να γνωρίσω άλλους πολιτισμούς και να βρω πηγές έμπνευσης. Να αγαπήσω καινούργια σε εμένα πράγματα και τόπους, θάλασσες και βουνά, ανθρώπους και κουλτούρες.

Ανακάλυψε και εσύ τις υπέροχες δημιουργίες της Ζέτας εδώ:

Social Media της Ζέτας Ιακώβου:

Facebook | Instagram 

Σχολίασε το

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Σχολίασε το