Έλα κι εσύ σ’ αστροφεγγιές με πύρινους ορίζοντες.
Να δεις τα κάστρα τα ψηλά στου Νέστορα τα μέρη.
Τα καλντερίμια τα πετρόχτιστα στο Μπελβεντέρε.
Έλα κι εσύ μην το σκεφτείς…θα δεις αλλιώτικη ζωή με πεφταστέρια.
~Ευφροσύνη Λούζη~
Η Κυπαρισσία είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση, απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, επίσης γνωστό με το όνομα «Ψυχρό», έως τα νερά του Ιονίου. Το ξεκίνημά της χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Κατά τα ομηρικά χρόνια η Κυπαρισσία ονομαζόταν «Κυπαρισσίεντας» , Μπελβεντέρε ή Αρκαδιά και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του βασιλιά Νέστορα. Μάλιστα στον Τρωικό Πόλεμο η Κυπαρισσίεντας απέστειλε 11 πλοία υπό τη διοίκηση του Νέστορα, σύμφωνα με τον Όμηρο.
Αργότερα η περιοχή υποδουλώθηκε στους Σπαρτιάτες μαζί με την υπόλοιπη Μεσσηνία. Η Κυπαρισσίεντας ήταν μια ακμάζουσα πολιτισμικά, οικονομικά και εμπορικά πόλη. Μάλιστα το 199 π.χ. έκοψε δικό του νόμισμα. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν για τη στρατηγική θέση της πόλης ανά τους αιώνες. Στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης χτίστηκε κάστρο κατά τα Βυζαντινά χρόνια, στη συνέχεια οι Τούρκοι και Φράγκοι κατακτητές ανακατασκεύασαν το φρούριο κάνοντας τις απαραίτητες προσθήκες δίνοντας του τη σημερινή του μορφή.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Αρκαδία, όπως ονομαζόταν το Μεσαίωνα η Κυπαρισσία, είχε προνομιούχα θέση ως εμπορικό κέντρο της περιοχής και το κάστρο της στελέχωνε φρουρά 300 Αλγερινών. Το σημερινό της όνομα οφείλεται στον Όθωνα. Στην Κυπαρισσία ανακαλύφθηκαν τάφοι της Κλασικής και Ρωμαϊκής εποχής, ενώ στην κορυφή του όρους Ψυχρό υπάρχει Φράγκικο Κάστρο.
Σύμφωνα με τη Μυθολογία, η Κυπαρισσία υπήρξε κτίσμα των «Γιγάντων» (προσωποποιήσεις των ορμών της θάλασσας), οι οποίοι φαίνεται πως έχτισαν και την ακρόπολή της στην οποία πυργώθηκε το κατοπινό βυζαντινοφράγκικο κάστρο της. Ένα κάστρο χτισμένο με «κυκλώπεια» τείχη, με πέτρες μήκους 4 μ. και πλάτους 1,64μ., και άλλες μήκους 1,38μ. και πλάτους 1,80μ. οι οποίες (λόγω του μεγέθους τους) ενέπνευσαν την ονομασία « κάστρο των Γιγάντων». Το κάστρο στη μορφή που σώζεται σήμερα είναι Φράγκικο. Κτίστηκε στα θεμέλια ενός παλιότερου Βυζαντινού φρουρίου. Οι Φράγκοι το κράτησαν μέχρι το 1460, οπότε το κατέλαβαν οι Τούρκοι. Το κάστρο απελευθερώθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση.
Μέρη για να κάτσεις για Φαγητό:
- Άμμος
- Καρνάγιο
- Εν πλω
- Παραμυθάκι
Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το Κάστρο στην Άνω Πόλη, το Νερόμυλο, την παραλία Σανή και να πιεις κοκτέιλ στο το νυχτερινό μαγαζί Sunset!