Κινούμενα Σχέδια; Ναι, γιατί Όχι;

0
167

Τα κινούμενα σχέδια ή ταινίες κινουμένων σχεδίων είναι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες αντί για ηθοποιοί. Οι ηρωές τους είναι συνήθως άνθρωποι, ζώα ή φανταστικά πλάσματα, που είτε μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, είτε όχι.

Η δημιουργία των ταινιών αυτών βασίζεται, όπως ο κινηματογράφος, στο μεταίσθημα με τη χρήση της τεχνικής «Animation». Αρχικά οι σκηνές της ταινίας ζωγραφίζονται ξεχωριστά η καθεμία. Για να δημιουργηθεί ένα κινούμενο σχέδιο, τα  πρώτα σκίτσα ζωγραφίζονται σε διάφανες επιφάνειες και στη συνέχεια ζωγραφίζονται! Κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο. Στη συνέχεια, τα σχέδια φωτογραφίζονται με τη σειρά και δημιουργείται ένα ενιαίο φιλμ το οποίο προβάλλεται με ταχύτητα και οι φιγούρες των σχεδίων φαίνονται σαν να κινούνται

Την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γύρισε ο Αμερικανός Σ. Μπλάκτον το 1907. Ωστόσο, οι ταινίες του Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν εκείνες που ανέδειξαν αυτό το κινηματογραφικό είδος σε αληθινή τέχνη! Μάλιστα, το 1937 γύρισε τη Χιονάτη και τους επτά Νάνους που ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, για την οποία χρειάζονταν 24 διαφορετικά σκίτσα για να αποδοθεί στη σκηνή κίνηση διάρκειας ενός δευτερολέπτου.

 Το γεγονός ότι τα κινούμενα σχέδια στερούνται αληθινότητας σε σχέση με τις συνθήκες που μας περιβάλλουν, δε μειώνει τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν. Το παιδί των τεσσάρων χρόνων και ακόμα πιο πάνω, δεν ξεχωρίζει απόλυτα τα σύνορα φαντασίας και πραγματικότητας! Γι’ αυτό και η μίμηση είναι πιθανό να επακολουθήσει την παρακολούθηση τόσο των ταινιών με κινούμενα σχέδια όσο και των ταινιών με ανθρώπινους χαρακτήρες. Επιβάλλεται ,λοιπόν σε περαιτέρω στάδιο η μελέτη και η έρευνα γύρω από την συμπεριφορά των παιδιών μετά την παρακολούθηση ταινιών με επιθετικό ή βίαιο περιεχόμενο. Είναι ίσως ένα στάδιο – κλειδί το οποίο πολλά μπορεί να μας αποκαλύψει για την ουσιαστική επίδραση της βίας πάνω στη συμπεριφορά του παιδιού, του φορέα του αυριανού μας πολιτισμού, του πυρήνα της αυριανής μας εξέλιξης…

«Μερικές προτάσεις που θα εξάρουν τη φαντασία των μικρών μας φίλων και όχι μόνο!»

 

~Ο Τζάστιν και οι Γενναίοι Ιππότες~

 

Ένα παραμύθι για τη Φιλία, την Τιμή και το Κουράγιο! Ο Τζάστιν ζει σε ένα βασίλειο όπου οι γραφειοκράτες εξουσιάζουν και οι ιππότες έχουν παραγκωνιστεί. Το όνειρο του είναι να γίνει ιππότης όπως ο παππούς του, αλλά ο πατέρας του, αρχισύμβουλος της βασίλισσας, θέλει να τον κάνει δικηγόρο. Όμως, ο Τζάστιν φεύγει από το βασίλειο αποζητώντας τη μοίρα που ο ίδιος αναζητάει! Μετά από πολλές περιπέτειες, θα βρεθεί να είναι αυτός που θα υπερασπιστεί το βασίλειο από τον εξορισμένο ιππότη Σερ Χεράκλιο .

 

~Lion King~

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών διηγείται την ιστορία του Σίμπα, ενός μικρού λιονταριού που θα διαδεχθεί τον πατέρα του, Μουφάσα, ως βασιλιάς της σαβάνας. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Μουφάσα από τον θείο του Σίμπα, Σκαρ, ο Σίμπα χειραγωγείται στο να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του πατέρα του και το σκάει εξόριστος από ντροπή και απόγνωση. Μετά την ωρίμανσή του και μεγαλώνοντας με δύο αργόσχολους, ο Σίμπα βλέπει τα πράγματα με μια νέα ματιά, μετά και τις συζητήσεις με την παιδική του φίλη, Νάλα, και τον σαμάνο της σαβάνας, Ραφίκι, επιστρέφει στο Βασίλειό του για να προκαλέσει τον Σκαρ και να τελειώσει την τυραννία του.

 

~Ο Βασιλιάς Αρθούρος και οι Ιππότες της Δικαιοσύνης~

Ανάμεσα στους αιώνες ένας θρύλος άντεξε τη δοκιμασία του χρόνου. Είναι η ιστορία του καλού εναντίον του κακού! Ήταν μια εποχή που μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκε προκειμένου να πολεμήσει για το υπέρτατο καλό και την δικαιοσύνη στον κόσμο. Ήταν η εποχή του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της δικαιοσύνης. Μια υπέροχη σειρά που λατρεύτηκε από πολλές γενιές παιδιών, σ’ αυτήν παρακολουθούμε την συνάντηση των ιπποτών και την πρώτη τους συναρπαστική αποστολή, την εύρεση της Πριγκήπισσας Γκουίνεβιρ.

~Λόραξ~

Η τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά των γνωστών ιστοριών του « Dr Seuss», με πρωταγωνιστή τον ήρωα Λόραξ. Ο συγγραφέας είχε ονομάσει το ζευγάρι των κεντρικών ηρώων, Τεντ και Οντρεϊ, από το αληθινό του όνομα «Theodor Seuss Geisel» κι αυτό της συζύγου του .Πρόκειται για  την ιστορία του Τεντ , ένα 12χρονο αγόρι που ζει στην πλαστική πόλη του Θνίντβιλ και το οποίο, στην προσπάθειά του να κερδίσει την αγάπη της Οντρεϊ, του κοριτσιού των ονείρων του, πρέπει να βρει και να της φέρει ένα αληθινό δέντρο! Για να το πετύχει αυτό, καλείται να ανακαλύψει την ιστορία του Λόραξ, ενός ιδιότροπου, αλλά γοητευτικού πλάσματος που παλεύει για να προστατέψει τον κόσμο του δάσους..

Σχολίασε το