16.6 C
New York
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

Buy now

spot_img

Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη | στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με ζωγραφικές ενότητες του καλλιτέχνη οι οποίες αναφέρονται, εμπνέονται και συνομιλούν με τους ποιητές και τον ποιητικό τους λόγο.

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Στους πάντα δύσκολους καιρούς, η ποίηση στέκεται η αναγκαία οικοσκευή με τα απολύτως απαραίτητα. Βοήθημα και ζύγι γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη για Κουράγιο, Συντροφιά και Στήριγμα. Αλλά και διαρκής και μόνιμη αναζήτηση μέτρου. Απόλυτη αξία σε καιρούς σχετικότητας, ματαίωσης, ακύρωσης. Πολύτιμο και σπάνιο δίδαγμα ήθους, συνέπειας και πείσματος. Και πολύτιμη συνεύρεση του ατομικού μέσα στο συλλογικό και του δημόσιου μέσα στο ιδιωτικό. Μια οικοσυσκευή που διαφυλάσσει τη λιτότητα, την πυκνότητα, τη σαφήνεια, τη βαθιά υπαρξιακή στόχευση, τον πλούτο του ελάχιστου, τις αμφισημίες των πραγμάτων και των λόγων, το οικείο και το αινιγματικό του κόσμου.

Στη συνάντηση αυτή των τεχνών, οι ζωγραφικές εικόνες αναδύονται από τον ήχο και τα χρώματα της ποίησης, αποκτούν πλαστική οντότητα και τη δική τους νοητική συνάφεια, παλεύουν και διεκδικούν τον εσωτερικό τους λόγο και χάνονται πάλι μέσα στην ποίηση.

Η ροή της ποίησης και της ζωγραφικής είναι σαν δυο ανυπότακτα ποτάμια που τρέχουν παράλληλα, το καθένα με τα δικά του νερά, τις δικές του πηγές που όμως συνδέονται στο βάθος της γης και βγαίνουν από ένα κοινό έγκατο. Όταν η ζωγραφική συνομιλεί με την ποίηση, δεν υποτάσσεται σ’ αυτήν. Διατρέχει μαζί μ’ αυτήν και παράλληλα μ’ αυτήν σε διαφορετικές διαδρομές έναν κοινό εκφραστικό τόπο με κοινούς στόχους, έχοντας το βλέμμα στραμμένο  η μία στην άλλη.

“Συνάντηση των αισθημάτων και των ψυχικών κραδασμών”.

Βιογραφικό σημείωμα του Γιάννη Ψυχοπαίδη:

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης άρχισε από πολύ νέος, μέσα στο πνεύμα μιας εποχής που έθετε ριζοσπαστικά τον αναστοχασμό των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και πολιτικών μέσων της κοινωνίας, να καλλιεργεί την κριτική πρόσληψη των εικόνων όπως ισοπεδώνονταν συστηματικά μέσα από τη διαφήμιση και την επανάληψη τυποποιημένων προϊόντων. Ιδιαίτερα τον απασχόλησε η ανθρώπινη μορφή σαν επίπλαστη εικόνα προς κατανάλωση μέσα από τον πληθωρισμό άχρηστων πληροφοριών.

“Σχέδιο, Χρώμα και Λόγος”

Στη συγκεκριμένη σειρά έργων που βλέπουμε στην έκθεση του ΚΠΙΣΝ και στο θαυμάσιο κατάλογο που συμπληρώνει, παρουσιάζεται η συνεχής σχέση του Ψυχοπαίδη με μια σειρά ποιητών που χαράσσουν τον δρόμο του στον κόσμο. Το χέρι του ζωγράφου ψηλαφεί ερευνητικά όπως το μάτι διαβάζει γλιστρώντας στο χαρτί. Σίγουρα, κάθε ποιητής μεταδίδει ή επιβάλλει μιαν άλλη αίσθηση στο ζωγράφο που πρώτα απ’ όλα είναι αναγνώστης.

Σημαντική στην έκθεση του Ψυχοπαίδη είναι η σειρά έργων που εκφράζουν αν την προσωπική του εμπειρία με το πρόσωπο του ποιητή. Η σχέση αυτή μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα πρόσωπο που κρατά κρυμμένο μέσα του το λόγο. Ζούμε σε μια εποχή που η φωτογραφία έχει γεμίσει εικόνες του εαυτού μας και των γύρω μας όπου τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζουμε σχεδόν κανέναν παρά μόνον αν θυμόμαστε τη στιγμή ή τη συγκυρία της φωτογράφισης και με το νου συμπληρώνουμε αυτά που καμιά εικόνα δε μπορεί να αποδώσει. Τα πορτρέτα των ποιητών αποκαλύπτουν εδώ μια μυστική αγιογραφία της ιστορίας.

Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία και παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σας ευχόμαστε να την απολαύσετε!!!

Σχολίασε το

Related Articles

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,979ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,351ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Σχολίασε το