«Θα πάτε στο Φεστιβάλ Αθηνών της Επιδαύρου φέτος το καλοκαίρι;»

0
106

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου. Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό Λυγουριό της Αργολίδας και ανήκει στο Δήμο Επιδαύρου. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής! Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Ο Παυσανίας εξαίρει το θέατρο για τη συμμετρία και την ομορφιά του. Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 – 14.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.

 

To Πρόγραμμα της Επιδαύρου για το 2019″

Δεν είναι τυχαίο πως εδώ κι έξι δεκαετίες το Φεστιβάλ Επιδαύρου μονοπωλεί το ενδιαφέρον της θερινής σεζόν και δεν υπάρχει θεατρόφιλος, φανατικός ή μη, που να μη φυλάει σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του το σπουδαιότερο αρχαίο θέατρο της χώρας. Ειδικά φέτος φάνηκε από νωρίς, μια και το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από το φθινόπωρο, πως θα είχαμε πολλούς και καλούς λόγους για να πραγματοποιήσουμε  ένα ταξίδι προς την αργολική κωμόπολη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ολοκληρώνοντας την τριετή θητεία του, παραδίδει ένα πρόγραμμα με ενδιαφέροντα ονόματα, το οποίο σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «αναμενόμενο».

Διαφορετικότηταμεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής, κινήσεις εξωστρέφειας στην Επίδαυρο: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που συνοψίζουν την ταυτότητα του θεατρικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019. Ένα Φεστιβάλ που εκθέτει ζητήματα διαφορετικότητας στη συντριπτική πλειοψηφία των παραστάσεων που φιλοξενεί και ανοίγει συζητήσεις και προετοιμάζει ζυμώσεις με βάση αυτή τη θεματική. Οι καταξιωμένοι δημιουργοί από το παγκόσμιο θεατρικό στερέωμα είναι πολλοί και σημαντικότατοι (Ivo van Hove, Robert Lepage, Bob Wilson, Castellucci, Angélica Liddell), ενώ οι προτάσεις νέων, για το ελληνικό κοινό, καλλιτεχνών από τη διεθνή σκηνή λιγότερες. Η διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών εξακολουθεί να είναι μακρά (49 μέρες φέτος), οι εκπλήξεις από τους Έλληνες δημιουργούς καιροφυλακτούν, οι εκδηλώσεις πολλές και ποικίλες.

Η Επίδαυρος ανοίγει σε δημιουργούς της εγχώριας σκηνής που αναμετριούνται για πρώτη φορά με το μέγεθος του αρχαίου θεάτρου (Γιάννης Καλαβριανός, Ιώ Βουλγαράκη, Λίλλυ Μελεμέ, Γεωργία Μαυραγάνη) και ταυτόχρονα προσφέρεται σε καλλιτέχνες του διαμετρήματος του IvovanHove και του ΒobWilson,που παρουσιάζουν για πρώτη φορά δουλειά τους στο αργολικό θέατρο.

12 & 13 Ιουλ.

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Συμπαραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

 

 

19 & 20 Ιουλ.

ΚΘΒΕ

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός


26 & 27 Ιουλ.

Comédie-Française

Ηλέκτρα / Ορέστης του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Ivo van Hove


2 & 3 Aυγ.

Νεφέλες του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

9 & 10 Aυγ.   

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης

 

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ


12 & 13 Ιουλ.

Ομάδα Χορού Griffón

KAOS

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

 

 

19 & 20 Ιουλ.

Δάφνις + Χλόη του Λόγγου

Un amore bucolico

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος


26 & 27 Ιουλ.

Φαίδρα του Ρακίνα

Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου


2 & 3 Αυγούστου

Δαναΐδες του Ανδρέα Κάλβου

Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη