Η Google τιμά τον δημιουργό του Τεστ Παπ, Γεώργιο Παπανικολάου

0
380

Τον Έλληνα γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου τιμάει την Δευτέρα 13 Μαΐου η πασίγνωστη  πλατφόρμα αναζήτησης Google. Η Google με αφορμή τα 136 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή και δημιουργό του “Τεστ Παπ” αποφάσισε να τιμήσει τον βιολόγο Γεώργιο Παπανικολάου, αφιερώνοντάς του το σημερινό doodle.

Λίγα λόγια για την πορεία του 

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1883 και μεγάλωσε στην Κύμη της Εύβοιας. Αφού ολοκλήρωσε τα μαθητικά του χρόνια στο δημοτικό της περιοχής, με την καθοδήγηση των γονιών του, μετέβη στην Αθήνα για να σπουδάσει και  να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του (ιατρός). Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Γεώργιος Παπανικολάου κατάφερε σε ηλικία μόλις 15 ετών να μπει στην Ιατρική σχολή Αθηνών ενώ την τελείωσε μέσα σε 6 χρόνια.

Οι γονείς του βλέποντας την αγάπη του για τα βιβλία και τη μόρφωση αποφάσισαν να θυσιάσουν όλες τους τις οικονομίες και να βοηθήσουν τον γιο τους να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία. Ο ίδιος, ύστερα από αρκετή περισυλλογή αποφάσισε πως θέλει να ασχοληθεί με την βιολογία και όχι με την ιατρική.

Κατά την περίοδο του πολέμου ο Γεώργιος Παπανικολάου, έχοντας πια νυμφευθεί, αποχώρισε από την Ελλάδα με τη γυναίκα του και εγκαταστάθηκαν στην Αμερική. Οι δύο τους, λόγω των οικονομικών αντίξοων συνθηκών, δούλεψαν ως πωλητές σε πολυκατάστημα. Βέβαια, ο ίδιος  κατάφερε να εξελιχθεί  σύντομα και από απλός υπάλληλος και δημοσιογράφος σε ελληνική εφημερίδα της περιοχής να κερδίσει μία θέση στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ωστόσο, δεν ήταν η μόνη θέση που απέκτησε αφού στο μέλλον ανέλαβε και άλλη θέση στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης ως καθηγητής.

Δράση 

Ο Γεώργιος Παπανικολάου ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα προβλήματα αναπαραγωγής σχετιζόμενα με τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων.

Η “νέα του μέθοδος”, το γνωστό σε όλους μας πλέον Τεστ Παπ ( Παπανικολάου) έγινε δεκτή με αρκετό σκεπτικισμό το 1928, αφού η έρευνα και εφαρμογή αποφολιδουμένων κυττάρων ήταν πρακτικά αδύνατη με τα δεδομένα της τότε περιόδου. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον ίδιο ενώ το 1943 μαζί με τον καθηγητή γυναικολογίας Έρμπερτ Τράουστ δημοσίευσε πορίσματα για τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στο καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομητρίου. Τα πορίσματα ανήκαν στην μονογραφία τους με τίτλο “Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων” (Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear).

Η δημοσίευση του πορίσματος, όπως ήταν το αναμενόμενο τράβηξε το ιατρικό ενδιαφέρον ενώ αργότερα η μέθοδος έλαβε προς τιμή του την ονομασία “Μέθοδος Παπανικολάου” ή “Τεστ Παπανικολάου” και εν συντομία “Τεστ Παπ“.

Σχολίασε το