Η Γελάδα του Ναζίμ Χικμέτ στο Θέατρο Altera Pars

Ο Ναζίμ Χικμέτ είναι ο μεγαλύτερος Τούρκος ποιητής του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1902 στη Θεσσαλονίκη και απεβίωσε το 1963 στη Μόσχα. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου, έγινε όμως περισσότερο γνωστός ως ποιητής. Μέγας δάσκαλος και ανανεωτής της τουρκικής προοδευτικής ποίησης, γίνεται ίνδαλμα του τουρκικού λαού και αποκτά παγκόσμια αναγνώριση. Εκτός από ποιήματα, έγραψε μυθιστορήματα, παραμύθια, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια και 30 περίπου θεατρικά έργα.

Η ποίησή του είναι απλή αλλά την ίδια στιγμή άκρως σαγηνευτική. Τα κείμενά του διαπνέονται από μουσικότητα και έντονο συμβολισμό και γεμίζουν τους αναγνώστες με αισθήματα αισιοδοξίας και πίστης για το μέλλον. Το ξεχωριστό του ύφος είναι απλό, ζεστό και τρυφερό. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται ανατρεπτικό, καταγγελτικό και κοφτερό σαν λεπίδι.

Τα θεατρικά έργα του Χικμέτ συνδυάζουν στοιχεία του ψυχολογικού θεάτρου των Στανισλάφσκι και Βαχτάνγκοφ αλλά και τεχνικές της Κομέντια ντελ άρτε. Λάτρης των Μαγιακόφσκι και Μέγιερχολντ, κατάφερε να συγκεράσει το σοβιετικό φουτουρισμό με τη λαϊκή παράδοση της πατρίδας του. Για τον Χικμέτ το παραστασιακό γεγονός θα πρέπει να αποτελεί για τους θεατές ένα συλλογικό, αισθητικό βίωμα.

Σκηνικό Παράστασης

Η παράσταση Γελάδα του Ναζίμ Χικμέτ

Πρόκειται για μια μικροαστική οικογένεια με μεγάλα όνειρα για κοινωνική ανέλιξη, για καταξίωση, για πρόοδο και προκοπή, η μάνα, η κόρη, ο γιος. Ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο! Η μάνα θέλει το καλύτερο για τα παιδιά της και τα παιδιά φορτώνονται τις προσδοκίες και τις επιθυμίες της μητέρας τους. Η κόρη θα γίνει σπουδαία καλλιτέχνης της όπερας και ο γιος ο μεγαλύτερος ποιητής της εποχής του. Όνειρα που είναι μεγαλύτερα από την πραγματικότητα που τους περιορίζει…

Λύση έρχεται να δώσει μια παχιά γελάδα ,που θα κατεβάζει γάλα και το γάλα της θα γίνει βούτυρο, γιαούρτι και θα πουληθεί  και έτσι θα πλουτίσουν και αφού πλουτίσουν τότε σίγουρα όλα θα είναι καλύτερα. Σύντομα όμως το μέσο γίνεται σκοπός και τα πάντα ανατρέπονται. Η γελάδα ιεροποιείται, γίνεται θεός και τύραννος μαζί και φορτωμένη με όλες τις ελπίδες της οικογένειας γίνεται ο δυνάστης τους. Η γελάδα που θα τους έσωζε, τώρα τους απελπίζει. Ποιος θα βρεθεί να τους απαλλάξει από την τυραννία της;

Ζουν για να δουλεύουν, αντί να δουλεύουν για να ζουν

 

Η Μίνα Χειμώνα πλάθει μια μάνα στο μεταίχμιο της Μαντάμ Σουσού και της γυναίκας που είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να δει τα μεγάλα όνειρα που έχει για τα παιδιά της να πραγματοποιούνται. Ο Πέτρος Νάκος είναι ο απόλυτα αρχετυπικός βαρύμαγκας παλιάς ελληνικής ταινίας στο ρόλο του αρραβωνιαστικού.

Ο Ηλίας Τσουμπέλης κεντά στην πρώτη του επαγγελματική δουλειά ως γιος που ακολουθεί πότε στωικά και πότε με αφελή ενθουσιασμό τη μοίρα που διάλεξαν για εκείνον η μάνα και η αδερφή του. Ο δάσκαλος του Σπύρου Σιδέρη κρύβει πολλά περισσότερα από την αρχική ταπεινοφροσύνη του. Και η Αγγελική Κοντού αναδεικνύει με ένα σπάνιο ερμηνευτικό εύρος την κόρη της οικογένειας στον πιο πολυδιάστατο χαρακτήρα του έργου.

Η φορμαλιστική σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου κάνει τους συμβολισμούς της Γελάδας –που παραμένει, στην ουσία της, μια παραβολή− ακόμα πιο εύληπτους. Ενδιαφέρουσα είναι η προσθήκη στοιχείων από το θέατρο σκιών, που παραπέμπει ευθέως στο θέατρο της Ανατολής και την καταγωγή του συγγραφέα και δημιουργεί ατμόσφαιρα η οποία υπηρετείται άψογα από τους φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Οι μουσικές που ντύνουν την παράσταση –από κλασική μέχρι βαλκανικές τρομπέτες− προσθέτουν ένα ακόμα επίπεδο στην αφήγηση, και έξτρα κέφι στην τελευταία, λυτρωτική σκηνή.

Σπεύσατε!!! Οι παραστάσεις είναι Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Σχολίασε το