Ζήλεια & Σχέσεις: Δες τον τρόπο να απαλλαγείς οριστικά!

0
269

Γιατί η ζήλεια μας τρώει την ψυχή; Γιατί υπάρχει αφού βλάπτει; Αν μπορούσαμε να της δώσουμε κάποια ιδιότητα, θα λέγαμε ότι είναι αναγκαίο κακό. Γιατί, αν υπάρχει σε μικρό βαθμό, σου δίνει ώθηση να αποκτήσεις κάτι, υλικό ή άϋλο, με το οποίο θα αισθανθείς καλύτερα. Συνειδητοποιείς ότι πραγματικά σου αρέσει κάτι που δεν έχεις. Αυτό το αίσθημα, λοιπόν, σε κινητοποιεί. Καταλαβαίνεις, ότι αυτό που σου αρέσει, σου πάει, ταυτίζεσαι. Μέχρι εκεί όμως.

Γιατί μετά γυρνάει εναντίον σου. Σε καταστρέφει σιγά σιγά. Σου προκαλεί ψευδαισθήσεις, σε παραπλανεί. Η λογική αρχίζει και παραλύει και σε κυριεύουν αισθήματα δυστυχίας και φθόνου. Έχεις ποτέ κοιτάξει πίσω από αυτό; Τι και γιατί σου προκάλεσε αυτό το δυσβάσταχτο συναίσθημα;

Τα αίτια της ζήλειας

Συνήθως πίσω από μεγάλη ζήλεια, κυρίως ερωτική, κρύβεται μεγάλη ματαίωση του ίδιου μας του εαυτού. Κάποιος, κάποια σε έχει ακυρώσει, σε έχει προδώσει με τον πιο άσχημο τρόπο και σου έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο ψυχικό τραύμα, που δεν επουλώθηκε ποτέ. Έμειναν αναπάντητα γιατί, που η ευαίσθητη ψυχή σου αδυνατούσε να απαντήσει.

Μάλλον, ένας άνθρωπος που έτρεφες αγνά αισθήματα, σε πόνεσε.  Αυτό σε διέλυσε και το μόνο που κατάφερες ήταν να θάψεις μέσα σου τον πόνο. Ο πόνος όμως σκάει άσχημα και τώρα τον προβάλλεις σε ότι τυχαία σου φέρνει στο νου εκείνες τις μνήμες. Ξαναζείς τα ίδια αισθήματα που δεν μπορείς να διώξεις και έτσι φουντώνει η φλόγα της ζήλειας.

Ώρα να απαλλαγείς

Πάρε βαθιά ανάσα και σκέψου: Γιατί έμαθες να περιμένεις την αποδοχή από κάποιον άλλον πέραν του εαυτού σου; Αρχικά, να συγχωρέσεις και να δεχτείς ότι κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν πρόκειται να γίνει. Ήταν λίγος ως άνθρωπος για σένα. Απλά. Μην πέφτεις, απ’ την ανάγκη σου σε αυτήν την πλάνη.  Να ξέρεις σίγουρα πώς αυτό που σε πλήγωσε ήταν τη δεδομένη στιγμή πιο αδύναμο από σένα. Να το πιστέψεις. Και να προχωρήσεις.

Η λύση βρίσκεται μέσα μας

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου. Πρώτα εσύ. Και μετά θα δεις πως θα σε αγαπήσουν και οι γύρω σου. Γιατί θα τους αρέσει ο τρόπος που θα σε αγαπάς.  Σαν από θαύμα, θα έλξεις έναν όμοιό σου.  Ένας άνθρωπος που ήδη ξέρει να αγαπά τον εαυτό του, ξέρει και να αγαπήσει. Και στην αγάπη δε χωράνε ζήλιες, πάρα μόνο έρωτας και θαυμασμός!

Σχολίασε το