Εσείς επισκέπτεστε το θερινό Σινεμά;

0
146

Επιζητάτε μια δίωρη απόδραση από την τσιμεντούπολη; Ο κινηματογράφος Αθηναία, είναι ένας φιλόξενος κήπος, μια όαση πρασίνου μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Με άρωμα μιας άλλης εποχής, σας προσκαλεί για να σας ξεκουράσει και να σας διασκεδάσει με τη μοναδικότητα του θερινού σινεμά.

Πρόκειται για το πιο ιστορικό θερινό σινεμά στο Κολωνάκι, που φοράει το «λευκό σεντόνι» της καρδιάς της , για ένα ακόμη σινεφίλ καλοκαίρι. Συναρπαστικές κινηματογραφικές στιγμές στο πρόγραμμα προβολών τις επανεκδόσεις κλασικών ταινιών που κάθε γενιά αξίζει να γνωρίσει και να αγαπήσει! Ωραία καθίσματα, άρτια και επαρκή μέσα προβολής που απευθύνονται στην Αθηναϊκή ιντελιγκένσια!

“Σίνε Αθηναία ή Παναθηναία;

Ένα τιτίβισμα πουλιού κάπου 

εκεί στο Κολωνάκι.

Μ’ ένα αλλιώτικο αεράκι,

μ’ ένα μεράκι.

Σίνε Αθηναία είναι αλλιώτικη η θέα χωρίς αυλαία!”

 

«Καλοκαίρι με τη Μόνικα»

Η ταινία οδηγός του Νέου Κύματος φέρει την υπογραφή του ενός και μοναδικού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και μπαίνει στα βάθη της ψυχής των εφήβων για να καταγράψει το πέρασμα από την ανεμελιά της εφηβείας στη σκληρή πραγματικότητα, καθώς και την αντίσταση σε αυτή τη μετάβαση που συνεπάγεται συμβιβασμό και αποχαιρετισμό της φαντασίας.

Το αίσθημα της αγαθής παρανομίας διαπνέει το ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι της ταινίας, που δραπετεύει από την πόλη για να βρει καταφύγιο σε μια απομονωμένη ακρογιαλιά. Εκεί οι δυο τους θα αφεθούν στην έλξη και την απόλυτη ελευθερία, προτού η αγάπη τους μαραθεί με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σαν συνθέτης, δίνει αρχικά έναν τόνο ύμνου στον ανόθευτο έρωτα,προτού το κούρδισμα υπόκωφα αλλάξει σε οδυνηρή ελεγεία για την απώλεια.

Η ανεπιτήδευτη μούσα του Χάριετ Άντερσον ­κάνει μια ερμηνεία που διαπερνά τα σωθικά, φωτιζόμενη από τον ποιητικό μπεργκμανικό αισθησιασμό, με πλάνα που καψαλίζουν και βλέμματα που αστράφτουν. Όπως εκείνο το αξέχαστο γκρο πλαν στα μάτια της Άντερσον, που αφοπλιστικά ομολογούν όσα σκοτώνουν και όσα σώζουν τον έρωτα! Τέλος , όλα τα πλάνα της ταινίας είναι εξαιρετικά και εκτυλίσσονται στη Βενετία του Βορρά, τη Σουηδία.

 Παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές να λένε τα εξής:

 «Γιατί μερικοί περνούν καλά και άλλοι όχι;

Όμως εμείς έχουμε ο ένας τον άλλον.»

 « Επαναστατήσαμε σε όλα…!»

Σχολίασε το