Ενοχικές τάσεις: Πως να τις αποβάλλουμε

0
345

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ενοχικές τάσεις με το παραμικρό, υπάρχουν κι εκείνοι που ό τι και να γίνει μεταθέτουν τις ευθύνες στους άλλους. Και οι δύο κατηγορίες ανθρώπων είναι η αλήθεια πρέπει να ψάξουν ενδότερα στη ψυχολογία τους. Σήμερα όμως, θα ασχοληθούμε με εκείνους που έχουν την τάση να κατηγορούν πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους.

Πως να τις διώξουμε 

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά! Δεν είναι δυνατόν να αρέσουμε σε όλους και φυσικά να κάνουμε πάντα τους άλλους χαρούμενους. Στην τελική θα νιώσουν όλοι οι άλλοι καλύτερα και εσύ θα έχεις εξουδετερώσει τον εαυτό σου. Οπότε πάρε ένα χαρτί και γράψε πώς πρέπει να προστατεύεις τον εαυτό σου από αρνητικά συναισθήματα και ενοχές!

Δεν χρειάζεται πάντα οι άλλοι να είναι ευχαριστημένοι και εσύ να αγανακτείς που για ακόμα μία φορά καταπάτησες τη δική σου επιθυμία. Αρχικά πάτα πόδι και πες αυτή τη φορά θα κάνω αυτό που θέλω εγώ! Άσε στην άκρη τις επιθυμίες των άλλων και αναλογίσου τί είναι αυτό που θα ικανοποιήσει αποκλειστικά εσένα. Εστίασε σε αυτό και  κάνε το πραγματικότητα.

Μην μου πεις την χαρακτηριστική ατάκα “Αν δεν το κάνω, θα στενοχωρήσω τον άλλον και θα με αφήσει! ” Μην σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο! Ο άλλος αν σε αγαπάει πραγματικά  είτε φιλικά είτε ερωτικά θα μείνει μαζί σου, ακόμα και αν του χαλάσεις το χατίρι. Δεν έγινε και κάτι. Πίστεψε με, ίσα-ίσα θα βοηθήσει τη σχέση με το ταίρι σου. Αν έχεις σβήσει η φλόγα, σίγουρα ένας πιο ενεργητικός ρόλος θα του προκαλέσει έκπληξη και θα φουντώσει ξανά τον έρωτά σας.

Από την άλλη, πρέπει δυστυχώς να το πάρεις απόφαση. Δεν είναι εφικτό να βοηθάς πάντα τους άλλους! Αποδέξου το γεγονός πως κάποιος θα είναι “απογοητευμένος” ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Γιατί λοιπόν να μένεις πάντα εσύ απογοητευμένος; Ας γυρίσει και λίγο ο τροχός! Δεν είναι απαραίτητο να αγχώνεσαι για το αν είναι όλοι καλά… Οι άνθρωποι δυστυχώς είμαστε άπληστοι…Ακόμα και τον ουρανό με τ’ άστρα να μας χάριζαν, πάλι κάτι θα μας έλλειπε! Συνεπώς, πρέπει να συμφιλιωθούμε την ιδέα πως δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους πάντες…

Τέλος, οφείλουμε να κοιτάξουμε και λίγο εμάς. Σημαντικό είναι να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Άλλωστε αν δεν το κάνουμε εμείς ποιος άλλος θα το κάνει για εμάς; Εσύ τι λες από το 1 μέχρι το 10 πόσο ενοχικός θα έλεγες πως είσαι;

Σχολίασε το