Εγωισμός: Το πρόβλημα που καταστρέφει τις σχέσεις

0
355

Μην μου πεις! Άσε με να μαντέψω μόλις διάβασες τον τίτλο αμέσως σκέφτηκες μια άσχημη εμπειρία που έχεις βιώσει ή ακόμα έχεις δημιουργήσει. Δυστυχώς φίλη και φίλε μου, όλοι μας είμαστε εγωιστές και το κακό είναι πως δεν το αντιλαμβανόμαστε. Είναι πηγαίο συναίσθημα η επιβίωση, σωματική και ψυχολογική και κάποιες στιγμές, ναι πρέπει να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας. Όχι όμως πάντα. Το θέμα είναι στη σχέση μας φιλική ή συντροφική, να είμαστε εγωιστές και αν είμαστε να ελέγχουμε μέχρι ποιο σημείο φτάνουμε.

Εγωισμός

Ο εγωισμός θα έλεγε κανείς, συνδέεται πολύ με την υπεροψία. Και μην μπερδεύεσαι, είναι άλλο πράγμα η υπεροψία και άλλο η υπερηφάνια. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας χωρίς απαραίτητα να είμαστε εγωιστές.

Προσωπικά, θεωρώ πως είναι καλό να σκεφτόμαστε και να προστατεύουμε τον εαυτό μας πάντα όμως με μέτρο και με τρόπο που δεν προξενούμε αρνητικά συναισθήματα στους άλλους. Δεν χρειάζεται πάντα να περνάει το δικό μας ή να έχουμε την τελευταία λέξη! Συνεπώς άσε αυτά του τύπου εγώ θέλω αυτό, εγώ θέλω εκείνο και άκουσε τι έχει να σου προτείνει το ταίρι σου ή ο φίλος σου.

Προσπάθησε να βάλεις στη σίγαση εκείνη τη φωνούλα που σε κάθε πρόταση του άλλου, σου φωνάζει “Ναι, αλλά εγώ θέλω αυτό”. Πίστεψε με, θα βοηθήσει όχι μόνο τη σχέση σου με το ταίρι σου, αλλά και τις υπόλοιπες συναναστροφές σου.

Αν πάλι κάνεις κάποιο λάθος μην ντραπείς να το ομολογήσεις. Μία συγνώμη δεν θα έβλαπτε. Να ξέρεις όλοι κάνουμε λάθη. Κανείς δεν είναι τέλειος και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Συνεπώς αν κάνεις κάποιο λάθος, ακούσια πάντα δεν έγινε και κάτι.

Τέλος, για να μην παρεξηγηθώ, είμαι υπέρ του να είναι κάποιος προστατευτικός με τον εαυτό του, αλλά πάντα με μέτρο! Εκεί που νιώθεις αδικημένος μπορείς να είσαι λιγάκι εγωιστής αλλά όταν καταλαβαίνεις κι εσύ μέσα σου ότι είσαι λάθος, κάνε λίγο πίσω, δεν θα σου πέσει η μύτη. Στο ταίρι σου θα σε συμβούλευα για να υπάρχει ισορροπία να κρατάς τον εγωισμό σου σε χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα σχέσεων που έληξαν λόγω του εγωισμού!

Εσύ τι λες; Είσαι εγωιστής και αν ναι από το 1 μέχρι το 10 με τι βαθμό θα βαθμολογούσες τον εαυτό σου;

 

 

Σχολίασε το