Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αθήνας

Δωρεάν είσοδο σε εκθέσεις, μουσεία καθώς και εργαστήρια έχουν προγραμματιστεί το Σάββατο 18 Μαΐου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο δεν ανοίγουν απλά οι πόρτες των μουσείων, αλλά θα πραγματοποιηθούν και μοναδικές εκδηλώσεις και ενέργειες εντελώς δωρεάν για το κοινό.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων το 1977 προκειμένου ο πολιτισμός να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμος στο ευρύ κοινό. Η εν λόγω ημέρα είναι μια ευκαιρία για κάθε έναν από εμάς να επισκεφθεί το μουσείο της επιλογής του δωρεάν και να απολαύσει μοναδικές εκδηλώσεις.Η ημέρα συνοδεύεται από διάφορα θέματα σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο της το σύνολο.

Το φετινό θέμα είναι “Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης” . Στόχος του θέματος, είναι να τονιστεί η σημασία των μουσείων, αφού αποτελούν κόμβοι πολιτισμού διαφόρων χωρών και λαών.

Αξίζει να σημειωθεί δε, πως παρά τις εκδηλώσεις και τις καινοτομίες που έχουν προγραμματιστεί το θέμα προστατεύει και σέβεται την παράδοση και την κληρονομιά του εκάστοτε λαού.

Φέτος το ελληνικό τμήμα του Διεθνές Συμβουλίου των Μουσείων επέλεξε να  τιμήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς που έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις και events σε  διάφορες περιοχές της χώρας.

Από την άλλη, στην Αττική το Σάββατο 18 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις με πιο χαρακτηριστικές τις δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Μπενάκη, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καθώς και στο Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη λίστα και οι δωρεάν ξεναγήσεις στο Πολεμικό Μουσείο και στο Μουσείο Γουναρόπουλος.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σαββάτου (δες εδώ).

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων πλησιάζει…Εσύ είσαι έτοιμος να επισκεφθείς και να κάνεις ένα μίνι ταξίδι στην παράδοση και τον πολιτισμό της Ελλάδας και όχι μόνο; Αν ναι, μίλησε μας για την εμπειρία σου και ποια εκδήλωση ξεχώρισες.

Σχολίασε το