Για τον Ήλιο, το Φίλο, το Παιδί…Παγκόσμια ημέρα του παιδιού!

0
93

Eγώ κι Εσύ για ένα Όραμα,  για μιαν Ιδέα!

Για ένα Χαμόγελο, για ένα Παιδί και την Παρέα…

Bella Vista ή Βuena Vista ή Καλλιθέα, καινούρια θέαση,

Καινούρια προοπτική…

Εγώ κι Εσύ Μαζί!

Για ένα Δικαίωμα Παιδιού, ένα Χαμόγελο Λαμπρό,

Το Μέλλον λάμπει Φωτεινό, στα μάτια αυτού του Νέου.

Για το Χαμόγελο , για το Παιδί, το Όραμα και την Ιδέα!

Έλα κι Εσύ Μαζί!!!

– Ευφροσύνη Λούζη

“Xρώματα παντού, τριγύρω χίλια φώτα μα η καρδιά ζητάει πρώτα όσα δεν της χάρισες κι αν θέλεις ρώτα τι να είναι αυτό…»

Tα Δικαιώματα του Παιδιoύ

 1. Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.
  Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν.
 2.  Κάθε Παιδί έχει δικαίωμα στην ταυτότητα, δηλαδή σε ένα όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια.
 3. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
 4.  Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μην αποχωρίζονται από τους γονείς τους, εκτός αν αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των γονέων ή ύστερα από απόφαση της Πολιτείας, επειδή οι γονείς τα παραμελούν ή τα κακομεταχειρίζονται.
 5.  Όλα τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη και τις απόψεις τους σε θέματα που τα αφορούν. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους πριν πάρουν αποφάσεις γι’ αυτά.
 6.  Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους.
 7.  Κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει αυθαίρετα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών, στην οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία τους, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους.
 8.  Τα παιδιά έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα) αλλά πρέπει και να προστατεύονται από τις αρνητικές επιδράσεις τους.
 9. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, παραμέληση, κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) και εκμετάλλευση,μέσα και έξω από την οικογένεια.
 10. Τα παιδιά που προέρχονται από ξένη χώρα έχουν δικαίωμα φροντίδας και προστασίας.
 11. Τα παιδιά με ειδικές  ανάγκες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν ειδική φροντίδα, εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή.
 12. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τη νοσηλεία, κ.λ.π.
 13. Όταν η οικογένεια δεν μπορεί να φροντίσει ένα παιδί, τότε η Πολιτεία αναλαμβάνει τη φροντίδα του με θεσμούς όπως η υιοθεσία, η φιλοξενία σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα, που πρέπει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά του. 
«Λουλούδι θα πει Σ’ αγαπώ, αστέρι θα πει σε γυρεύω… Σαν παιδική ζωγραφιά στη γλώσσα της φύσης σου μιλώ»

14. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Το κράτος πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μη διακόπτουν στο σχολείο, να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Τα πειθαρχικά μέτρα δεν πρέπει να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των μαθητών.

15. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία.
16. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική  εκμετάλλευση (επαιτεία, εκπόρνευση, πορνογραφία, δουλεμπόριο, κ.λ.π.) Έχουν όμως δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με την ηλικία, το είδος εργασίας, το ωράριο, κ.λ.π.

17. Τα παιδιά που είτε τα ίδια είτε μέλη της οικογένειάς τους κάνουν χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών που προκαλούν εξάρτηση έχουν δικαίωμα κατάλληλης υποστήριξης.
18. Τα παιδιά που συλλαμβάνονται και δικάζονται έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή, να ενημερώνονται αναλυτικά από τις Αρχές σε κατανοητή γλώσσα και να έχουν νομική βοήθεια. Σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητη η κράτησή τους, αυτή πρέπει να γίνεται χωριστά από ενήλικα άτομα και με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες τους.

«…Έχε το Νου σου στο Παιδί κλείσε την πόρτα με κλειδί,

Ψέματα λένε.

Κάποτε θα’ ρθουν γνωστικοί, λογάδες και γραμματικοί για να

Σε πείσουν.

Έχε το Νου σου στο Παιδί κλείσε την πόρτα με κλειδί,

Θα σε πουλήσουν.

Και όταν θα’ ρθουν οι Καιροί που θα έχει σβήσει το κερί στην Καταιγίδα.

Υπερασπίσου το Παιδί, γιατί αν γλιτώσει το Παιδί υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ.»

 

 

 

 

 

 

 

Σχολίασε το