SUNDAY DINNER με Vegan μαγειρέματα!

Πολύ σωστά είδατε… Σήμερα θα απολαύσουμε ένα ιδιαίτερο αλλά παρ’ όλα αυτά νόστιμο και θρεπτικό μενού.

Τα τελευταία χρόνια η αυστηρή χορτοφαγία (γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, αγγλ. veganism) έχει μπεί για τα καλά στην καθημερινότητά  μας. Όλο και περισσότερος κόσμος ασπάζεται αυτή τη φιλοσοφία και τη μετατρέπει σε τρόπο ζωής.

go-vegan-athensstories

Στην κουζίνα αυτή δε χρησιμοποιούνται ζωικά παράγωγα και φυσικά απουσιάζει το κρέας και το ψάρι. Μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι τα παράγωγα σόγιας, τα μανιτάρια και η μελάσα. Το αβοκάντο και η μπανάνα είναι εξίσου δημοφιλή, καθώς λιωμένα λειτουργούν ως υποκατάστατο βουτύρου σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Πολλά από τα αγαπημένα μας πιάτα μπορούν με μικρές μετατροπές να καταναλωθούν από τους λάτρεις της αποκλειστικής χορτοφαγίας, καθώς και από όλους εμάς που δεν έχουμε μπεί σε αυτή τη διαδικασία αλλά θέλουμε να τραφούμε υγιεινά χωρίς φυσικά να μας λείπει η γεύση.

Μαυρομάτικα σαλάτα (Χορτοφαγία)

Συστατικά:

1 κούπα φασόλια μαυρομάτικα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο

1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κούπα ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης

αλάτι, λάδι, λεμόνι/ξύδι

Μαυρομάτικα-Σαλάτα-athensstories

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα φασόλια σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αν τα έχουμε μουλιάσει αποβραδίς θα βράσουν πολύ πιο γρήγορα (~20 λεπτά). Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα.

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τις πιπεριές Φλωρίνης.

Τα ρίχνουμε όλα στη σαλατιέρα, ανακατεύουμε με το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και σερβίρουμε.

Ορεκτικό: Πιτάκια μανιταριών

Υλικά:

1 Φάκελο Μπεσαμέλ

650 γρ. Μανιτάρια κονσέρβας

6 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κόκκινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

Αλάτι – πιπέρι

Ελάχιστο λάδι

1/2 κιλό Φύλλο κρούστας

POPULAR STORIES  4 μοναδικά menu αποκλειστικά για ερωτευμένους

Pitakia-manitarion

Εκτέλεση:

Για την μπεσαμέλ χτυπάμε το περιεχόμενο του φακέλου με 400 γρ. νερό αντί για γάλα για να γίνει λίγο πιο σφιχτή.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το λάδι και τα κρεμμυδάκια.

Κατόπιν σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει για να ξεθυμάνει το κρασί.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον άνηθο και τις πιπεριές και το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο για 20 περίπου λεπτά. Το ανακατεύουμε μερικές φορές.

Κατόπιν το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε την μπεσαμέλ.

 Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες (στο πλάτος), τοποθετούμε την γέμιση στην άκρη (1 κουτ. σούπ. περίπου) και τυλίγουμε τρίγωνα ή φλογέρες. Μπορούμε να τα τηγανίσουμε (οπότε δεν αλείφουμε τα φύλλα) η να τα ψήσουμε σε φούρνο αλείφοντας τα με λίγο λάδι τα φύλλα καθώς και την επιφάνεια κάθε κομματιού.

Ψήνουμε στους 200 οC μέχρι να ροδίσουν καλά.

Σουφλέ με Ταλιατέλες (Χορτοφαγία)

Υλικά:

500γρ ταλιατέλες

250γρ μανιτάρια

250γρ πράσσο

1 μεγάλο κρεμμύδι

350γρ τριμμένο φυτικό κίτρινο τυρί

1/4 κούπα ελαιόλαδο

1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:

500γρ χυμό ντομάτας

1 βιολογικό κύβο λαχανικών

1 κόκκινη πιπεριά

1 πράσινη πιπεριά

1 μέτριο κρεμμύδι

1 μεγάλο καρότο

3 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. φρέσκο ή ξερό βασιλικό

1 φλ. από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια

2 κούπες νερό

αλάτι, πιπέρι

Χορτοφαγία-Σουφλέ-με-ταλιατέλες

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Δεν τις βράζουμε πολύ να είναι αλντέντε γιατί θα μαγειρευτούν και στο φούρνο. Πριν τις στραγγίξουμε κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό. Τις βάζουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας με τα λαχανικά κομμένα στα τέσσερα εκτός από το 1 φλυτζάνι νερό από τα μακαρόνια. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε με ράβδο χειρός ή ρίχνουμε όλο το μείγμα σε ένα μίξερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομογενή σάλτσα. Προσθέτουμε το 1 φλυτζάνι από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια και χτυπάμε πάλι. Η σάλτσα μπρέπει να είναι αραιή για να βράσουν τα μακαρόνια στο φούρνο. Αν έχει πήξει ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη να αραιώσει. Βάζουμε την σάλτσα μας στην άκρη.

POPULAR STORIES  Wabi Sabi : Asian Food & Sushi

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το 1/4 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και το κρεμμύδι για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, αφήνουμε να βγάλουν τα μανιτάρια τα υγρά τους και όταν μαγειρευτούν ελαφρώς τα λαχανικά τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ, στρώνουμε τις μισές ταλιατέλες, απλώνουμε τα μανιτάρια και τα πράσα, το τριμμένο τυρί κρατώντας λίγη ποσότητα στην άκρη (περίπου 100γρ) και με μια κουτάλα περιχύνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια την μισή σάλτσα.

Στρώνουμε πάλι τις υπόλοιπες ταλιατέλες,  περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη σάλτσα, το τυρί και την κρέμα γάλακτος. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο ψωμί.

Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς σε εστία πάνω κάτω για μισή ώρα περίπου μέχρι να μαγειρευτούν οι ταλιατέλες και να ξεροψηθεί ελαφρώς το φαγητό.

Σνίτσελ σελινόριζας (Χορτοφαγία)

Χορτοφαγία-Σνίτσελ-Σελινόριζας

Υλικά:

1 σελινόριζα

1 κούπα μπύρα

4-5 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. διατροφική μαγιά

¼ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

2 πρέζες κουρκουμάς

αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε φέτες λεπτές (περίπου 1 εκατοστό πάχος).

Φτιάχνουμε το κουρκούτι: ανακατεύουμε την μπύρα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά, ώστε να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο, κίτρινο, αλμυρούτσικο μείγμα.

Βουτάμε τις φέτες της σελινόριζας μία μία πρώτα στο κουρκούτι, μετά στην τριμμένη φρυγανιά και μετά στο καυτό τηγάνι.

Προσέχουμε το κουρκούτι να καλύψει εντελώς κάθε φέτα και η φρυγανιά επίσης. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και σερβίρουμε με φρεσκοστυμμένο λεμόνι.

Χορτοφαγία-Σνίτσελ-Σελινόριζας-2

Για μια πιο ευφάνταστη συνταγή μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πουρέ καρότου.

Πουρές καρότου (Χορτοφαγία)

Υλικά:

POPULAR STORIES  Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στη Brasserie Edelweiss

500 gr καρότα

2 μεσαίες πατάτες

½ κ.γ. κάρυ

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. φρέσκο τζίντζερ

φρέσκο πιπέρι

1-2 κ.σ. λάδι

λίγη μέντα

προαιρετικά:

2 κ.σ. γάλα καρύδας

Χορτοφαγία-athensstories

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα καρότα και τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.

Σουρώνουμε και πολτοποιούμε, προσθέτοντας και όλα τα υπόλοιπα υλικά

Αν δεν θέλουμε να βάλουμε γάλα καρύδας, μπορούμε να βάλουμε λίγο λεμόνι από πάνω.

Επιδόρπιο: Brownies (Χορτοφαγία)

Υλικά:

500 gr αλεύρι

150-200 gr ζάχαρη*

100 gr κακάο

λίγη βανίλια

2 κ.σ. baking powder

1 πρέζα σόδα μαγειρικής

650 ml φυτικό γάλα

150 ml λάδι

3-4 κ.σ. πετιμέζι

½ κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια

3 χούφτες αμύγδαλα κοπανισμένα

brownies-athensstories

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά σιγά σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου/λαμαρίνα στρωμένο σε λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15′.

Εναλλακτικά, την κουβερτούρα αντί να την βάλουμε μέσα στο μπράουνι, μπορούμε να τη λιώσουμε σε μπεν-μαρί και να τη σερβίρουμε από πάνω.

*Ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά και δοκιμάζουμε, διότι μπορεί να χρειαστούμε λιγότερη ή αντίστοιχα περισσότερη ποσότητα, ανάλογα με τη γλυκύτητα που επιθυμούμε να δώσουμε.

Καλή σας όρεξη…

Σχολίασε το

Μαίρη Τσάμη

Μαίρη Τσάμη

Είμαι εθισμένη στα νότια προάστια, λατρεύω το shopping, το φαγητό και το μακιγιάζ! Μου αρέσει συνεχώς να ανακαλύπτω νέες γωνιές στην πόλη και καινούργια πράγματα, τα οποία θα μοιράζομαι μαζί σας μέσα από τη στήλη μου στο athensstories.gr!