SUNDAY DINNER για τέσσερις!

Τι θα φάμε σήμερα; Είναι το μεγάλο άγχος της Ελληνίδας νοικοκυράς κι όχι μόνο. Το φαγητό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας. Η ένταση όμως κορυφώνεται όταν πρόκειται για ένα σημαντικό δείπνο… κι εδώ ερχόμαστε εμείς για να δώσουμε μια γευστική λύση στο πρόβλημα. SUNDAY DINNER

Oρεκτικό:  Ρολάκια λαχανικών με γλυκόξινη σάλτσα

spring-rolls

Υλικά (για 20 ρολάκια):

Για τα ρολάκια:

  • 5 φύλλα κρούστας
  • 200 gr. λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης μεγάλη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο καρότο χοντροτριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 ασπράδι αυγού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
  • Ελαιόλαδο
  • Για την σάλτσα
  • Χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κέτσαπ
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ καστανή ζάχαρη
  • 3/4 φλυτζανάκι του καφέ λευκό ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκι του γλυκού γεμάτα κόρν φλαόυρ
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • Μερικές σταγόνες ταμπάσκο

Εκτέλεση:

Για τα ρολάκια.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά μαζί μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το τσίλι, 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει πολύ καλά. Προσθέτουμε το ασπράδι και ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ανοίγουμε τα φύλλα και παίρνουμε το πρώτο, τα υπόλοιπα τα σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθούν. Κόβουμε το φύλλο στα τέσσερα, πρώτα το κόβουμε κατά μήκος στην μέση και κατόπιν κατά πλάτος δηλαδή κάνουμε έναν σταυρό. Παίρνουμε το ένα από τα τέσσερα φύλλα και βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση (όπου ίσως μας βγάλει λίγα υγρά, τα στραγγίζουμε) και την βάζουμε στην κάτω πλευρά του φύλλου και στην μέση ανοίγοντάς την. Τυλίγουμε 2 φορές σε ρολό. SUNDAY DINNER

Τέλος διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες και συνεχίζουμε τυλίγοντας σε ρολό. Βρέχουμε την άκρη με το πινέλο που το έχουμε βουτήξει σε λίγο νερό. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα. Τοποθετούμε τα ρολά σε αντικολλητικό λαδωμένο ταψί. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι τα ρολάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου μέχρι να χρυσίσουν τα ρολάκια. SUNDAY DINNER

Για τη σάλτσα.

POPULAR STORIES  Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στη Brasserie Edelweiss

Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα για την σάλτσα εκτός το κόρν φλάουρ και τα βάζουμε στην φωτιά να πάρουν 1 βράση. Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε λίγο νερό κρύο και το προσθέτουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε όσο ταμπάσκο θέλουμε ή αν δεν θέλουμε καθόλου. Η σάλτσα δεν θα γίνει σαν κρέμα, απλά θα είναι παχύρρευστη. Σερβίρουμε τα ρολάκια μαζί με την σάλτσα. SUNDAY DINNER

Σαλάτα:  λάχανο καρότο.. η διαφορετική

18recipehealth-superjumbo-v2

Υλικά:

Για τη σαλάτα:

  • 300 γρ. λάχανο λευκό ,λεπτοκομμένο
  • 200 γρ λάχανο κόκκινο, λεπτοκομμένο
  • 60 γρ. πιπεριές κόκκινες
  • 60 γρ. πιπεριές κίτρινες
  • 80 γρ. πράσινο μήλο
  • 100 γρ. καρότο
  • 200 γρ. βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα
  • φύλλα μαϊντανού

Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα:

  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. ξίδι λευκό, μπαλσάμικο
  • 20 γρ. μουστάρδα ντιζόν
  • 30 γρ. μουστάρδα με κόκκους
  • 50 γρ. μέλι
  • 50 γρ. νερό
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη σαλάτα

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ αραιώνουμε με νερό.

Γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι

sweet-and-sour-chicken-with-rice

Υλικά:

  • 2 κ.σ. σουσαμέλαιο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • 10 μικρά καλαμπόκια
  • 1 καρότο
  • 1 συσκευασία ανανά (400 γρ.)
  • 400 γρ. ντομάτες
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 1½ φλ. λευκό ξίδι
  • 2 κ.σ. σόγια
  • 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • ½ φλ. αλεύρι
  • ½ φλ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. μπέικινκ πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλ. κρύο νερό
  • ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα
POPULAR STORIES  4 λόγοι για Πάβλοβα στα Νανά Γιώτη

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς, καθώς και όλα τα λαχανικά. Στραγγίζουμε τον ανανά και τον κόβουμε σε μπουκιές. Τον προσθέτουμε μαζί με τις ντομάτες. Προσθέτουμε τη ζάχαρη το ξίδι, τη σόγια και το τζίντζερ. Σιγοβράζουμε για 25′. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό ανανά. Τα προσθέτουμε στην γλυκόξινη και βράζουμε για 2′-3 ´ να πυκνώσει ελαφρά. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές. Ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι να γίνει λείο. (Αν το βάλουμε για 30′ στο ψυγείο είναι το ιδανικό). Βουτάμε το κοτόπουλο, το στραγγίζουμε και το τηγανίζουμε σε λάδι 4′-5′ από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε αμέσως με την γλυκόξινη και ρύζι μπασμάτι.

Γλυκό:  Ρεβανί.. όνειρο

%cf%81%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af
Υλικά:

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. κρέμα λεμόνι
  • 1 γιαούρτι πλήρες
  • 1/2 φλ. βούτυρο μαλακό λιωμένο και κρύο ή σπορέλαιο
  • 1-1/2 φλ. + χοντρό σιμιγδάλι
  • 3/4 φλ. καρύδα
  • 1 κοφτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αμυγδαλόψιχα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • λίγες σταγόνες λεμόνι
  • φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC. Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το γιαούρτι και με σύρμα τα χτυπάμε να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο, το σιμιγδάλι, την καρύδα, το μπέικιν, τη σόδα, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρό βουτυρωμένο πυρίμαχο. Η στρώση του ρεβανί πρέπει να είναι λεπτή. Χαράζουμε την επιφάνεια σε νοητά κομμάτια και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα αμύγδαλο. SUNDAY DINNER

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα για 4-5′ και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να διατηρείται ζεστό. Στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Μόλις βγάλουμε το ρεβανί, όπως είναι καυτό, βουτάμε μαχαίρι σε ζεστό νερό και χαράζουμε σε κομμάτια. Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο να το πιει σχεδόν όλο.

POPULAR STORIES  Tsipourito... για τσίπουρο και καλό μεζέ!

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε σε κομμάτια. Δεν είναι το κλασικό ρεβανί. Δεν φουσκώνει πολύ, πρέπει να είναι χαμηλό σε ύψος και καλά σιροπιασμένο. Είναι μοναδικό. Ψήνουμε για περίπου 35′ να ροδίσει.

Καλή επιτυχία σε όλους…

SUNDAY DINNER

Σχολίασε το

Μαίρη Τσάμη

Μαίρη Τσάμη

Είμαι εθισμένη στα νότια προάστια, λατρεύω το shopping, το φαγητό και το μακιγιάζ! Μου αρέσει συνεχώς να ανακαλύπτω νέες γωνιές στην πόλη και καινούργια πράγματα, τα οποία θα μοιράζομαι μαζί σας μέσα από τη στήλη μου στο athensstories.gr!