SUNDAY DINNER – Οικογενειακή υπόθεση

Κυριακή… Είναι αυτή η μέρα όπου υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης της οικογένειας. Όλων των μελών που την αποτελούν, ώστε να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Αυτό και μόνο μπορεί να γίνει η αφορμή  για τη δημιουργία μιας μικρής συγκέντρωσης. Ένας τρόπος  να έρθουν πιο κοντά, άλλοτε απλά συζητώντας, άλλοτε τρώγοντας σε ένα μεγάλο τραπέζι. Οικογένεια, αγαπημένοι συγγενείς και στενοί φίλοι, όλοι μαζί σε έναν ζεστό κύκλο. Στολίδι όμως της μικρής αυτής συνάθροισης είναι πάντα το μυρωδάτο φαγητό, του οποίου η ευωδιά χαρίζει ένα γλυκό τόνο στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι ανάγκη τα πιάτα τα οποία θα ετοιμάσουμε να είναι gourmet, αρκεί να είναι φτιαγμένα με αγάπη.

q­

Πατατοσαλάτα

Συστατικά:

6 μέτριες πατάτες

2 καρότα ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 φλ. τσαγιού μαγιονέζα

1 λεμόνι (χυμός)

2 κ.σ. ξίδι

1/4 φλ. τσαγιού Ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγιού ρόδι καθαρισμένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30΄-40΄. Αφού κρυώσουν ελαφρά τις ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε σε σαλατιέρα. Τις λιώνουμε σε χοντρά κομμάτια με πιρούνι. Προσθέτουμε τα καρότα (ωμά και ψιλοκομμένα), το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, το σέλερι, τον μαϊντανό, το ρόδι. Περιχύνουμε με τη μαγιονέζα. Χτυπάμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ξίδι, το αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές. Παγώνουμε τη σαλάτα και τη σερβίρουμε.

Ορεκτικό: Ζαμπονοκασερόπιτα

Συστατικά:

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο

1/2 φλ. ελαιόλαδο

300 γρ. ζαμπόν

350 γρ. κασέρι

2 ντομάτες

2 πιπεριές πράσινες

2 κ.σ. ανάμεικτο σουσάμι

tiropitakia_pic3

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί. Στρώνουμε κάτω το 1 φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε το επόμενο, ραντίζουμε ξανά με ελαιόλαδο και στρώνουμε το τρίτο φύλλο. Κάνουμε στρώση ζαμπόν και από πάνω στρώση κασέρι κόβουμε σε φέτες τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις βάζουμε σε μια στρώση. Καλύπτουμε με φέτες πιπεριάς, στρώνουμε ένα φύλλο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, στρώση ζαμπόν, τυρί, ντομάτα, πιπεριά. Καλύπτουμε την πίτα με το 5 ο φύλλο, λαδώνουμε την επιφάνεια και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με λίγο μαύρο και άσπρο σουσάμι.

POPULAR STORIES  Μπύρα: Μεγάλo Αφιέρωμα στo πoτό τoυ καλoκαιριού

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω ομοιόμορφα. Έχει όψη και υφή πίτας, αλλά γεύση πίτσας.

Αρωματικό αρνάκι… λουκουμάκι

Συστατικά:

1 αρνίσιο μπούτι (κατά προτίμηση εμπρός ή πίσω πόδι) 2 κιλά

6-7 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 φλιτζάνι νερό

περίπου 50 ml ελαιόλαδο

2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο

2-3 κλωναράκια φρέσκο μαντζουράνα

αλάτι

πιπέρι

wide_flr_082487500-1464598813_recipes

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε με μια πετσέτα κουζίνας το αρνάκι.

Καθαρίζουμε το σκόρδο και κόβουμε σε ράβδους. Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, τσιμπάμε βαθιά το αρνάκι κατά διαστήματα και από τις δύο πλευρές.

Τοποθετούμε τις ράβδους σκόρδο μέσα από τις τρύπες του.

Βάζουμε σε όλο το αρνάκι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και το τοποθετούμε στο ταψί. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας λάδι.

Προσθέτουμε το κρασί, μερικές βελόνες δεντρολίβανο και μερικά φύλλα μαντζουράνας.

Καλύπτουμε το ταψί με φύλλο αλουμινίου και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 60-90 λεπτά.

Μετά τα πρώτα 30 λεπτά, γυρίζουμε το αρνάκι και από την άλλη πλευρά.

Καλύπτουμε πάλι με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά στο φούρνο, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μπουτάκι.

Κόκορας κρασάτος με  μακαρόνια

Μερίδες 6-8

Χρόνος Προετοιμασίας 20′, Χρόνος Μαγειρέματος 2 Ώρες

kokoras1

Συστατικά:

1 κόκορας γύρω στα 2½ κιλά κομμένος σε μερίδες

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κλωνάρι φρέσκο

2 σκ. σκόρδο

1 κρεμμύδι

1 καρότο

1 κλωνάρι σέλερι

1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

2 συσκευασίες ολόκληρα ντοματάκια

2 πρέζες ζάχαρη

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι

3-4 κόκκους μπαχάρι

1/2 ξύλο κανέλα

1 δαφνόφυλλο

Για το σερβίρισμα

κεφαλοτύρι τριμμένο

1½ πακέτο μακαρόνια

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί.

POPULAR STORIES  Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο τραπέζι μας

Σε φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια κόκορα, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη, πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντάς τα και να μαλακώσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας, ώστε να ψηθεί για 1′. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά τα 2/3.

Πολτοποιούμε τις ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες και τις προσθέτουμε. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα υλικά.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας και σχεδόν να πέφτει το κρέας από το κόκαλο.

Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε (δεμένα σε τουλπάνι) θυμάρι, κανέλα, μπαχάρι και δαφνόφυλλο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τα τελευταία 10′ τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα. Έπειτα τα αφαιρούμε.

Αφού βράσει το πουλερικό, με τρυπητή κουτάλα, το βγάζουμε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό. Στη σάλτσα του ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά τη μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα του κόκορα. Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα και αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα, αλλά να τη ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρόνια.

Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη. Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κόκορα και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Επιδόρπιο: Γαλακτομπούρεκο με κρέμα από σιμιγδάλι

gl3

Συστατικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας

250 γρ. βούτυρο αγελάδας , λιωμένο

Για το σιρόπι

700 γρ. ζάχαρη

250 γρ. νερό

100 γρ. γλυκόζη

1 πορτοκάλι (φλούδες), ακέρωτο

Για τη σιμιγδαλόκρεμα

POPULAR STORIES  El Taco Bueno Autentico: Μεξικάνικος κήπος στο Χαλάνδρι

1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες

250 γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι (ξύσμα), ακέρωτο

120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

4 αυγά

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο, παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 25 x 38 εκ. στρώνουμε τα μισά φύλλα. Κάθε φύλλο που βάζουμε το αφήνουμε να εξέχει από διαφορετική πλευρά του ταψιού και το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και την κρέμα, αλλά στο μεταξύ σκεπάζουμε τα αχρησιμοποίητα φύλλα με μια πετσέτα, για να μην ξεραθούν.

Σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Σιμιγδαλόκρεμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τα αβγά. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την επαναφέρουμε στη φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει. Τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε αμέσως στο ταψί, πάνω από τα φύλλα. Την απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, ώστε να μην εξέχουν από αυτό, και τα στρώνουμε από πάνω, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Χαράσσουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια (δηλαδή το μαχαίρι να μη φτάνει μέχρι κάτω). Φουρνίζουμε και ψήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα (ανάλογα με το φούρνο μας), έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο με μια κουτάλα. Το χρησιμοποιούμε όλο. Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος, να απορροφηθεί κάπως το σιρόπι πριν σερβίρουμε.

Καλή μας όρεξη…

SUNDAY DINNER – Οικογενειακή υπόθεση

Σχολίασε το

Μαίρη Τσάμη

Μαίρη Τσάμη

Είμαι εθισμένη στα νότια προάστια, λατρεύω το shopping, το φαγητό και το μακιγιάζ! Μου αρέσει συνεχώς να ανακαλύπτω νέες γωνιές στην πόλη και καινούργια πράγματα, τα οποία θα μοιράζομαι μαζί σας μέσα από τη στήλη μου στο athensstories.gr!