Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο τραπέζι μας

Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία. Τα Χριστούγεννα είναι μόνο μια ανάσα μακριά και το άγχος κορυφώνεται. Ποια θα είναι τα ιδανικά πιάτα, τα οποία θα ικανοποιήσουν όλα τα πιθανά γούστα, των καλεσμένων μας? Πώς θα γίνει πιο γιορτινό το στόλισμα του τραπεζιού? Και το επιδόρπιο?

Δε χρειάζεται να μας κατακλύζει το άγχος. Τώρα θα μου πείτε πως είναι ένα από τα σημαντικότερα οικογενειακά event της χρονιάς και θα θέλατε να έρχεται όσο πιο κοντά στην τελειότητα. Δίκιο έχετε, αλλά μην ξεχνάμε ότι το εορταστικό αυτό δείπνο δεν είναι παρά μόνο η αφορμή για να γίνει η  συγκέντρωση όλων των αγαπημένων μας προσώπων.

Ας περάσουμε με βήμα ταχύ στη διακόσμηση, εκεί όπου μπορούμε να βάλουμε όλη μας τη φαντασίαΚορδέλες, μπάλες, κεριά, κόκκινα σκουφάκια ακόμη και μικρά λαμπάκια μπορούν να τοποθετηθούν στο κέντρο ή ακόμα και στις καρέκλες που θα πλαισιώνουν το τραπέζι μας.

Μια πρωτότυπη ιδέα θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων μέσα σε μικρές πλεχτές κόκκινες κάλτσες.

Ο κλασσικός συνδυασμός κόκκινου-λευκού, με μικρές ζωηρές πινελιές είτε χρυσού είτε πράσινου, μπορεί να δώσει μια άλλη νότα στο χώρο μας και σαν παιδιά να μας ταξιδεύσει πίσω στο χρόνο.

Όλα τα Χριστούγεννα φαντάζουν μαγικά ανάμεσα στα περίτεχνα εδέσματα και στα μικρά χαρούμενα στολίδια..

 

Christmas salad

Συστατικά:

500 γραμμ. λάχανο ψιλοκομμένο

2 καρότα τριμμένα

1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο

1 φλ. τσαγιού καλαμπόκι βρασμένο

1 φλ. τσαγιού ρόδια καθαρισμένα

1/2 φλ. τσαγιού καρύδια

Για τη σος:

3 κ.σ. μαγιονέζα

1 κ.γλ. μουστάρδα

1 κεσεδάκι γιαούρτι

1 κ.γλ. βαλσαμικό ξίδι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

 

Τάρτα με πιπεριές και φέτα

Συστατικά

Για τη ζύμη της τάρτας:

1½ φλ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις (200 γραμ)

1 πρέζα αλάτι

9 κ.σ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε καρεδάκια (135 γραμ.)

4-5 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέµιση:

1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φέτες

POPULAR STORIES  The Christmas Factory! Πιο Χριστούγεννα από ποτέ!!!

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο

3-4 ημιλιαστές ντομάτες λαδιού

καλά στεγνωμένες και ψιλοκομμένες

250 γραμμ. φέτα κομμένη σε καρέ

3 αυγά

1 κεσεδάκι (200 γραμμ.) γιαούρτι

1/2 φλ. τσαγιού γάλα

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Για την τάρτα:

Τοποθετούµε στον κάδο το αλεύρι κοσκινισµένο, το αλάτι και το βούτυρο. Χρησιµοποιούµε τη διακοπτόµενη λειτουργία του µίξερ για λίγα δευτερόλεπτα, µέχρι τα υλικά να µοιάζουν σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε το κρύο νερό, µε διακοπτόµενη λειτουργία του µίξερ (όχι συνεχές χτύπηµα).

Μόλις αρχίσει να οµογενοποιείται το µείγµα, το βγάζουµε σε αλευρωµένη επιφάνεια και το ενώνουµε µε τα χέρια σε µπάλα. Προσοχή, δεν ζυµώνουµε πολύ γιατί το αλεύρι θα απορροφήσει πολύ βούτυρο και θα γίνει σκληρή και τραχιά η ζύµη όταν ψηθεί.

Ελαφρά πατάµε την µπάλα ζύµης να πλατύνει σε δίσκο πάχους 3 εκ. Την τυλίγουµε µε µεµβράνη και την αφήνουµε στο ψυγείο τουλάχιστον για 45΄.

Γίνεται 1 φύλλο για ταρτιέρα 26 ή 28 εκ.

Για τη γέµιση:

Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και αφήνουµε το κρεµµύδι και τις πιπεριές να µαραθούν για 8΄-10΄, χωρίς να αλλάξουν χρώµα.

Στρώνουµε τη φέτα στη βάση της ψηµένης τάρτας. Προσθέτουµε τις ψιλοκοµµένες ηµιλιαστές ντοµάτες και τα σοταρισµένα λαχανικά. Πασπαλίζουµε µε το βασιλικό. Χτυπάµε τα αυγά µε το γιαούρτι και το γάλα, να ενωθούν. Αλατοπιπερώνουµε. Περιχύνουµε τα υλικά και ψήνουµε για 35΄, µέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέµα. Ξεφορµάρουµε αµέσως µετά το ψήσιµο.

 

Κοτόπουλο γεμιστό

Συστατικά:

1 μεγάλο κοτόπουλο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

250 γραμ. κιμά ανάμεικτο

χοιρινό και μοσχαρίσιο

Τα εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα

1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο

1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες

5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα

½ φλ. τσαγιού κονιάκ

1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

200 γραμ. δαμάσκηνα

4 μήλα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο.

Αφαιρούμε το γιάντες (το κόκκαλο σε σχήμα V που βρίσκεται στην άκρη του λαιμού) και τυχόν πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς το, το πλένουμε μέσα κι έξω, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του πουλερικού. Αν είναι μεγάλο, π.χ. γαλοπούλα που χρειάζεται πολύωρο ψήσιμο, το ενισχύουμε σε λίπος – δηλαδή κάτω από την πέτσα χώνουμε κομματάκια βούτυρο για να ενυδατώσουμε το ψαχνό όσο ψήνεται.

POPULAR STORIES  Αυτές είναι οι "γαλάζιες" βραβευμένες ελληνικές ακτές του 2017!!

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα εντόσθια και τον κιμά, σχεδόν να ψηθούν, για 6-7’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3’. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.

Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε γάστρα. Το λαδώνουμε απέξω παντού και το αλατοπιπερώνουμε..

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αδειάζουμε μέσα. Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ή τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε όπως τις μελιτζάνες. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ελάχιστο νερό.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30’ στους 180 C. Τότε ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν αρχίσει να «αρπάζει» το πουλερικό, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.  Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40’, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο. Η σάλτσα που θα μείνει είναι τέλεια, γιατί σχεδόν λιώνουν τα δαμάσκηνα που έχουν ψηθεί πλάι στα μήλα και με το ζουμί του κοτόπουλου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.

Όταν ψηθεί το αφήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα.

 

Μελωμένες πατατούλες φούρνου

Εκτέλεση:

1½ κιλό μικρές πατάτες

3 σκ. σκόρδο σε σκόνη

2 πορτοκάλια (το χυμό)

1 λεμόνι (το χυμό)

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. μέλι

½ κ.σ. μπαλσάμικο

POPULAR STORIES  Το πιο φρέσκο bio restaurant της πόλης

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 170ºC και ψήνουμε περίπου για 1 ώρα και 30′ μέχρι να μελώσουν οι πατάτες.

 

Λευκό χριστουγεννιάτικο όνειρο

Μερίδες: 10, Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 15΄-20΄, Αναμονή: 30΄

Συστατικά

Για τη βάση:

175 γρ. κουβερτούρα

4 κρόκοι αυγών

4 ασπράδια αυγών

120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

40 γρ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα:

500 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

170 γρ. φουντούκια ανάλατα, αλεσμένα σε σκόνη και μερικά ακόμα για το γαρνίρισμα

50 γρ. κονιάκ

άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη βάση:

Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το κορν φλάουρ και χτυπάμε λίγο ακόμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε άλλο μπολ και αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε καλά τον κάδο χτυπάμε σε αυτόν τα ασπράδια σε μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.

Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε επάνω το μείγμα πέρα-πέρα έτσι ώστε να έχει λεπτό πάχος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά. Δεν πρέπει να ξεραθεί, ώστε να λιώνει στο στόμα. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει για ένα μισάωρο, την αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα πάνω στην οποία την ψήσαμε.

Για την κρέμα:

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, τη σκόνη φουντουκιού και το κονιάκ μέχρι να σχηματιστεί σαντιγί.

Συναρμολόγηση

Κόβουμε τη βάση σε τρεις μακρόστενες λωρίδες. Βάζουμε τη μία σε μια πιατέλα και απλώνουμε επάνω της λίγη σαντιγί. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη λωρίδα, συνεχίζουμε με σαντιγί και βάζουμε και την τρίτη λωρίδα από τη βάση. Στο τέλος απλώνουμε στην επιφάνεια και τα πλαϊνά την υπόλοιπη σαντιγί δίνοντάς της όσο το δυνατόν πιο πομπέ σχήμα. Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη και λίγα τριμμένα φουντούκια.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους…

Σχολίασε το

Μαίρη Τσάμη

Μαίρη Τσάμη

Είμαι εθισμένη στα νότια προάστια, λατρεύω το shopping, το φαγητό και το μακιγιάζ! Μου αρέσει συνεχώς να ανακαλύπτω νέες γωνιές στην πόλη και καινούργια πράγματα, τα οποία θα μοιράζομαι μαζί σας μέσα από τη στήλη μου στο athensstories.gr!