Ένα έπος που σίγουρα θυμάσαι εδώ και καιρό

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι ναρκομανών με μεγάλες φιλοδοξίες,τον Harry και την Marion. Ενεργό μέρος παίζει ωστόσο και η μητέρα του Harry, η οποία αντιμετωπίζει και η ίδια ένα είδους »εθισμού». Οι πρωταγωνιστές δοκιμάζονται από την έλλειψη των ναρκωτικών.  Αποτέλεσμα είναι η ακραία συμπεριφορά και οι απερίσκεπτες πράξεις.  Ρέκβιεμ για ένα όνειρο

Οι ηθοποιοί έχουν καταφέρει να προσδώσουν με ακρίβεια την επίδραση των ναρκωτικών στη ζωή των ανθρώπων.  Η ματιά του εξαίρετου Darren Aronofsky έχει σίγουρα συμβάλει σε αυτό. Παρακολουθούμε πως αλλάζουν ριζικά οι ανθρώπινες σχέσεις, ερωτικές και μη αλλά και πως σιγά – σιγά οι ήρωες μας οδηγούνται στην παράνοια!

Το ζευγάρι της ιστορίας, σε συνεργασία με ένα τρίτο πρόσωπο διεξήγαγαν εμπόριο ναρκωτικών με σκοπό όπως είναι φυσικό τα χρήματα. Το προϊόν όμως χρίζει δοκιμής,η οποία γίνεται με πολύ ευχαρίστηση.

surly_requiem-for-a-dream

Από την άλλη μεριά ,η μητέρα του  Harry, πιστεύοντας ότι θα βγει στην τηλεόραση, επιθυμεί να χάσει τα περιττά κιλά. Η εύκολη λύση; Χάπια αδυνατίσματος με περίεργες παρενέργειες που ο οργανισμός της ηλικιωμένης δεν μπορεί να αντέξει, και εξασθενεί.

Πρόκειται για αμφίρροπες μάχες στο μυαλό και την ψυχή των ηρώων. Η ανάγκη να πιστεύουν σε όνειρα τόσο εύθραυστα.Όνειρα που βαδίζουν ανάμεσα στο ουτοπικό και το πραγματικό. Πρόκειται για μια εκπληκτική ταινία που δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια του θεατή. Κάθε λεπτό που περνά  η αγωνία κορυφώνεται. Κάθε λεπτό που η κατάσταση επιδεινώνεται, ο θεατής  αρχίζει να περιβάλλεται από ένταση και δυσφορία.Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής σε συνέντευξη :

«Αυτή η ταινία για μένα είναι μια αντίδραση με το συμβατικό χάλια Χόλιγουντ που μας ταΐζουν, το οποίο πολλές φορές είναι διασκεδαστικό.Και εμένα μου αρέσουν οι »ταινίες του ποπ-κορν». Δεν λέω ότι δε θα έκανα πότε μία τέτοια ταινία,αλλά θεωρώ πολύ σημαντικό να γίνονται ταινίες σαν και αυτή. Είμαι χαρούμενος που παίρνω μέρος σε μια ταινία που παίρνει θέση και λέει τα πράγματα με το όνομα τους«.

POPULAR STORIES  Hateful Eight: Η νέα ταινία του Ταραντίνο (ΒΙΝΤΕΟ)

maxresdefault

Αυτός ακριβώς ο ρεαλισμός είναι που κάνει την ταινία τόσο ξεχωριστή. Η αληθινή απεικόνιση της πραγματικότητας που δεν διστάζει να φέρει τον θεατή σε δύσκολη θέση. Οι σκληρές εικόνες που εμφανίζονται.. Δεν στοχεύουν όπως οι ταινίες τρόμου να »τρομάξουν», αλλά να προβληματίσουν. Και το καταφέρνουν με τεράστια επιτυχία.

Αν θέλαμε να βάλουμε ένα επίλογο σε αυτό το Έπος του Requeim For A Dream θα λέγαμε ότι είναι αναμφίβολα από τις ταινίες που χαράσσονται στο μυαλό,στη ψυχή και στη συνείδηση εκείνου που την παρακολουθήσει.

(Τις περισσότερες φορές,θέλω απλά να είναι ευτυχισμένη)
Ρέκβιεμ για ένα όνειρο

 

Σχολίασε το

Παναγιώτης Παναϊλίδης

Παναγιώτης Παναϊλίδης

Παρακολουθώ τηλεοπτικές σειρές σε βαθμό κακουργήματος.Λατρεύω τα κινούμενα σχέδια και τις ταινίες με κέντρο τον άνθρωπο.Ταυτίζομαι με το quote ότι οι ταινίες πρέπει να φέρνουν τον θεατή σε δύσκολη θέση, κάτι το οποίο επιδιώκω από μία ταινία/σειρά.