Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΩΣ ΤΕΧΝΗ

Τέχνη και τεχνική κατάρτιση. Δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες. Ή μήπως υπάρχει μια γέφυρα που τις ενώνει; Κι αν όντος υπάρχει, τότε μήπως μπορούμε να αφήσουμε ένα πέρασμα ανοιχτό για να μπει η τέχνη στην ζωή μας;

tumblr_nx3xz7v3ri1u5nu6fo1_1280

Στα τέλη του 19ου αιώνα αναπτύχθηκε στην Αγγλία ένα κίνημα ως απάντηση στην έντονη εκβιομηχάνιση. Το arts and crafts, έχοντας μια περισσότερο πραγματιστική αντίληψη, έμελλε να επηρεάσει τη συνολική αντιμετώπιση της διαδικασίας σχεδιασμού και υλοποίησης, ισοπεδώνοντας τη διάκριση μεταξύ Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας των τεχνών, ο καλλιτέχνης ξαναγίνεται εργάτης, καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με την πρακτική πλευρά της δουλειάς του, έχοντας κατακτήσει παράλληλα ένα θεωρητικό υπόβαθρο.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η δημιουργία πρότυπων επίπλων, λαμπτήρων και γενικότερα οικιακού εξοπλισμού. Έπιπλα σχεδιασμένα με μια συγκεκριμένη ιδέα. Έπιπλα ικανά να συνδυάσουν τη λειτουργικότητα με την καλαισθησία. Έπιπλα που δεν έχουν ως στόχο να γεμίσουν έναν άδειο χώρο, αλλά να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό του.

Η επίπλωση ενός χώρου είναι μια υποκειμενική διαδικασία, που καλείται να υπηρετήσει ένα προσωπικό γούστο. Πλέον, μια σωστή επιλογή επίπλων είναι ικανή να δημιουργήσει ένα ξεκούραστο και όμορφο περιβάλλον, όπου οι μορφές που κυριαρχούν στο χώρο υπακούν σε μια τεχνική που συνομιλεί με την τέχνη.

 

Σχολίασε το

POPULAR STORIES  Πεφταστέρια 2016 (Hμερoμηvίεs)
Βαννιώ Ζαχαράκη

Βαννιώ Ζαχαράκη

Από μικρή ηλικία είχα έφεση στη ζωγραφική και στην συγγραφή ιστοριών και ποιημάτων. Αγαπώ ιδιαίτερα την τέχνη και τα ταξίδια, ενώ πάντα ένα από τα όνειρά μου ήταν να γίνω δημοσιογράφος, για να μπορώ να μοιράζομαι με όλους μια "διαφορετική" προσέγγιση του κόσμου!