SUNDAY DINNER με άρωμα Ιταλίας

Αυτήν την Κυριακή θα ταξιδέψουμε γαστρονομικά στη μαγευτική Ιταλία. Μια κουζίνα με αρκετές ομοιότητες με τη δική μας, της οποίας ακόμη και το πιο απλό πιάτο μπορεί να ευχαριστήσει μικρούς και μεγάλους (δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι από τις πιο δημοφιλείς του κόσμου). Επιπλέον η προετοιμασία των ιταλικών φαγητών συνήθως είναι αρκετά απλή, πράγμα ιδιαίτερα θετικό για όσους δεν πιστεύουν ότι έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στη μαγειρική. Ας μη χάνουμε χρόνο λοιπόν… ας μαγειρέψουμε… άρωμα Ιταλίας

Σαλάτα: Caprese

dsc_0961

Υλικά:

4 μεγάλες ντομάτες

2 μπάλες μοτσαρέλα

1/4 φλ. φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού

4 φέτες προσούτο κομμένες κατά μήκος (προαιρετικά)

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σος

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μπαλσάμικο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και τη μοτσαρέλα. Τα στήνουμε εναλλάξ ντομάτα, μοτσαρέλα, σαν βεντάλια σε ανοιχτή πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Γαρνίρουμε με το προσούτο και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Περιχύνουμε την caprese με τη σος την τελευταία στιγμή.

Για μια πιο απλή εκδοχή, αντί να περιχύσουμε με τη σος τη σαλάτα προσθέτουμε λίγες κουταλιές ελαιόλαδο. Επίσης προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέστο βασιλικού αντί για φύλλα. άρωμα Ιταλίας

 

Ορεκτικό: Pizza margherita

Για τη ζύμη της πίτσας

500 γρ. αλεύρι σκληρό

300 χλιαρό νερό (30° – 35° C)

13 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την πίτσα Μαργαρίτα

πολτό από 4-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες πομοντόρι ξεφλουδισμένες (ή 400 γρ. χυμό ντομάτας)

μια σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)

αλάτι, πιπέρι

3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ρίγανης

4 φρέσκιες μοτσαρέλλες κομμένες σε φέτες

2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα

1 κ.σ. ελαιόλαδο για τα ταψιά

img

Eκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά, συμπληρώνοντας στο τέλος τη ζάχαρη και το λάδι. άρωμα Ιταλίας

Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ για ένα πεντάλεπτο μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική.

Σημείωση: Εάν έχουμε food processor ή καλό μίξερ, η διαδικασία είναι ίδια ξεκινώντας από μεσαία ταχύτητα. Όταν βάλουμε το ελαιόλαδο ανεβάζουμε την ταχύτητα στο μέγιστο, για 1 λεπτό περίπου.

Αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” σκεπασμένη με καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο 250°C. Θα πρέπει να έχει πιάσει την θερμοκρασία 20-30 λεπτά πριν ψήσουμε τις πίτσες. άρωμα Ιταλίας

Ρίχνουμε στη ζύμη το αλάτι και την δουλεύουμε ίσα-ίσα να φύγει ο αέρας, Τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μπαλάκια, ένα για την κάθε πίτσα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με ξύλο ώστε να γίνει κυκλική. Την βάζουμε στο ειδικό ταψάκι για πίτσες (αν δεν έχουμε, μπορούμε να τη βάλουμε σε κάποιο κυκλικό ταψί), αφού πρώτα το λαδώσουμε ελαφρά. Απλώνουμε αν χρειαστεί τη ζύμη με το χέρι να φτάσει στις άκρες του ταψιού.

Σε κάθε πίτσα απλώνουμε με φειδώ την σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιώντας μια κουτάλα (όχι πάνω από μισό φλυτζάνι ανά πίτσα, περίπου) χωρίς να βάλουμε τη μοτσαρέλα ακόμη από πάνω για να μην παραψηθεί.

Τοποθετούμε μια-μια ή δυο-δυο τις πίτσες στο φούρνο, σε μεσαίο και χαμηλό ράφι, ανάλογα με το φούρνο και πόσα ταψάκια έχουμε. Εκεί θα μείνουν περίπου 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ψηθεί πλήρως από κάτω.

 Τέσσερα-πέντε λεπτά πριν είναι έτοιμη η ζύμη, τη βγάζουμε στιγμιαία από τον φούρνο, απλώνουμε πάνω της τα κομμάτια από μια μπάλα μοτσαρέλα και την ξαναβάζετε μέσα. άρωμα Ιταλίας

Μόλις βγει απ’ το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω λίγο φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη, βάζουμε την πίτσα πάνω σε ξύλο και την κόβουμε με το ειδικό εργαλείο-ρόδα. Σε κάθε κομμάτι μπορούμε να ρίξουμε μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο, πριν την απολαύσουμε. άρωμα Ιταλίας

Προσοχή: Σε τέτοιου είδους φαγητά ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με τον φούρνο. Ειδικά σε κάποιους φούρνους ο μόνος τρόπος να ψηθεί καλά από κάτω είναι να ακουμπήσουμε το ταψί στον πάτο του. Σε άλλους φούρνους στους 250°C  με αέρα, σε μεσαίο ράφι, ψήνεται τέλεια. Γι’ αυτό δεν είμαστε απόλυτοι στο χρόνο ή στην τοποθέτηση μέσα στο φούρνο και σας καλούμε για τη συγκεκριμένη συνταγή να πειραματιστείτε στο φούρνο σας, ώστε να βγει η πίτσα σας τραγανή από κάτω και ταυτόχρονα όχι παραψημένη από πάνω.

 

Penne all’Arrabbiata

Στην Ιταλία τα ζυμαρικά τα τρώνε συνήθως για πρώτο πιάτο. Έτσι μπορούμε αρχικά να σερβίρουμε μια μικρή μερίδα, για να ανοίξουμε το γεύμα μας ευχάριστα, χωρίς όμως να βαρύνουμε τους καλεσμένους μας και δε μπορέσουν να απολαύσουν το επόμενο πιάτο. άρωμα Ιταλίας

akis-petretzikis-pennes-arampiata_4

Υλικά:

1/2 κιλό πέννες

2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες

1 κόκκινη καυτερή πιπεριά (chili)

500 γρ. τομάτες ψιλοκομμένες ή κονσέρβα

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1/2 κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

1/4 φλιτζανιού ελιές  χωρίς κουκούτσια (προαιρετικά)

1/2 κουτάλι ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Παρμεζάνα (ή Κεφαλοτύρι)

Λίγα φύλλα από φρέσκο βασιλικό

Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τις καυτερές κόκκινες πιπεριές και το σκόρδο και αφήστε τα στη φωτιά για 1-2 λεπτά μέχρι να δώσουν τα αρώματά τους.

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες με το χυμό τους λίγο αλάτι και τη ζάχαρη. Κρατάμε τα υλικά στη φωτιά ανακατεύοντας για περίπου 10 λεπτά μέχρι η σάλτσα να δέσει και να γίνει πιο παχύρευστη.

Κόβουμε τις ελιές σε ροδέλες και τις προσθέτουμε στη σάλτσα λίγο πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά.

Βράζουμε τις πέννες σε μια μεγάλη ευρύχωρη κατσαρόλα με μπόλικο, αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente και κατόπιν τις  σουρώνουμε.

Βάζουμε τις πέννες όπως είναι ζεστές σε ένα μεγάλο σκεύος και τις περιχύνουμε με την καυτή σάλτσα ανακατεύοντας αργά τα υλικά για να δέσουν. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, γαρνίρουμε με φύλλα από βασιλικό και δίνουμε ένα τελικό τσίμπημα στο πιάτο σας με μια δόση από πιπέρι.

Κοτόπουλο parmigiana

Yλικά:

3 φιλέτα κοτόπουλο

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα

1 αυγό χτυπημένο

25g αλεύρι

100γρ φρυγανιά τριμμένη

μοτσαρέλα / 50γρ τυρί τσένταρ τριμμένο

25g παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:

Παίρνουμε το φιλέτο κοτόπουλο το κόβουμε στη μέση και εν συνεχεία το τυλίγουμε με μια διάφανη μεμβράνη και με το ειδικό σφυράκι για το σνίτσελ το χτυπάμε ελαφριά ούτως ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Εάν δεν έχουμε το εργαλείο αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πλάστη. Ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε το κρέας απαλά για 2 λεπτά. Αδειάζουμε την κονσέρβα ντομάτας σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνοντας και τη ρίγανη. Βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά μέχρι η σάλτσα είναι να δέσει.

Εν τω μεταξύ, βουτάμε τα φιλέτα κοτόπουλο πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό, και στη τριμμένη φρυγανιά, προσέχοντας να έχει καλυφθεί πλήρως η επιφάνεια του κρέατος. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200C. Μέχρι να ετοιμαστεί ο φούρνος, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου ελαφρά μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα τοποθετούμε στο ταψί και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 15 λεπτά μέχρι τα τυριά να λιώσουν και το κοτόπουλο να ψηθεί καλά και μέσα.

original_ali-di-pollo-alla-diavola

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με κριθαρότο ή ακόμα με μια απλή μακαρονάδα η οποία θα αναδείξει την γεύση του πιάτου μας.

 

Κριθαρότο με μανιτάρια..

Υλικά:

450 γρ. κριθαράκι χοντρό

300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο ή μπράουν

1600 γρ. ζωμός κότας (ή λίγο περισσότερο)

1 φλιτζ. τσ. λευκό κρασί

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3-4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. κρέμα ή σάλτσα τρούφας (προαιρετικά)

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος

5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα

img_1607%ce%b1

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα μανιτάρια σε μέτριες φέτες. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας βούτυρο και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτουμε το σκόρδο κι αφήνουμε μισό λεπτό ακόμα. Βάζουμε το ζωμό μας να ζεσταθεί μέχρι το σημείο βρασμού και τον διατηρούμε έτσι. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει καλά το λάδι. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να απορροφηθεί.

Προσθέτουμε το ζωμό σταδιακά, σε τρεις-τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε αλάτι. Τελειώνοντας, πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό και να μην έχει μαλακώσει τελείως. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο, την κρέμα ή σάλτσα τρούφας και τα μισά μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη μία κουταλιά κρέμα γάλακτος (βοηθάει στην υφή και το χρώμα) και σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα. Βάζουμε στο κέντρο τα υπόλοιπα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και φλούδες παρμεζάνας. Σερβίρουμε αμέσως.

Tiramisu

Υλικά:

2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ

5 κρόκους από μεγάλα αβγά

300 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου

450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ παγωμένη και χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

1 + 1/2 φλ. δυνατό καφέ

1/4 φλ. λικέρ καφέ ή λικέρ σοκολάτα

3/4 φλ. ζάχαρη

κακάο

100 γρ. τρίμματα σοκολάτας

tiramisu-pastel-165263

Εκτέλεση:

Για να παστεριώσουμε τους ωμούς κρόκους, βάζουμε σε μπεν μαρί για 10′ τους κρόκους με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τακτικά με σύρμα, φροντίζοντας να μην ψηθεί το μείγμα και σφίξει ο κρόκος.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μίξερ το μείγμα  να κρυώσει, μέχρι να αφρατέψει καλά, να πυκνώσει και να διογκωθεί. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν, να ενωθούν τα υλικά σε μια λεία βελούδινη κρέμα. άρωμα Ιταλίας

Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε παχύρρευστη μορφή, ώσπου να εμφανιστούν κορυφές που στέκονται, οι γνωστές μύτες πουλιών (έτσι είναι το σχήμα τους) από το χτύπημα. Απαλά προσθέτουμε την κρέμα στην κρέμα αβγού και διπλώνουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν. άρωμα Ιταλίας

Τρίβουμε τη σοκολάτα. Σε μπολ αναμιγνύουμε τον καφέ με το λικέρ. Βουτάμε ένα ένα μπισκότο στον καφέ. Προσοχή, δεν τα μουλιάζουμε απλά τα βουτάμε. άρωμα Ιταλίας

Αραδιάζουμε μια στρώση μπισκότα σε τετράγωνο πυρέξ. Απλώνουμε μισή κρέμα. Βάζουμε σε μια στρώση τρίμμα σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση βουτηγμένα μπισκότα σαβουαγιάρ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα. άρωμα Ιταλίας

Παγώνουμε το γλυκό για 3-4 ώρες, να σφίξει ελαφρά. Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο όλη την επιφάνεια.

Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε σε ποτήρια ατομικά τιραμισού.

Buon appetito

άρωμα Ιταλίας

Σχολίασε το

Μαίρη Τσάμη

Μαίρη Τσάμη

Είμαι εθισμένη στα νότια προάστια, λατρεύω το shopping, το φαγητό και το μακιγιάζ! Μου αρέσει συνεχώς να ανακαλύπτω νέες γωνιές στην πόλη και καινούργια πράγματα, τα οποία θα μοιράζομαι μαζί σας μέσα από τη στήλη μου στο athensstories.gr!